Cyber hírek

  • 2001. április 12.

Külpol

Mars-odüsszeiaA floridai Cape Canaveral légi bázisról a NASA szombaton sikeresen útnak indította a Mars Odyssey Mars-kutató űrszondát. Miután az utolsó két amerikai Mars-szonda kudarcot vallott, az idei szonda neve és programja jelentős változásokon ment át a korábbi tervekhez képest: az eredeti Mars Surveyor 2001 programban a bolygó körül keringő egység mellett egy leszálló egység is szerepelt.
Az Odyssey fedélzetén három fő tudományos műszeregyüttes áll majd a kutatók rendelkezésére: a Mars-felszín infravörös sugárzásának eloszlását nagy felbontással feltérképező THEMIS (Thermal Emission Imaging System - hőemisszió képalkotó rendszer), a gammasugár-spektrométer (GRS - Gamma Ray Spectrometer) és a Mars sugárzási környezetét vizsgáló berendezés (MARIE - Mars Radiation Environment Experiment). A küldetés fő céljai közé tartozik a felszín ásványi összetételének vizsgálata, a víz jelenlétére utaló jelek keresése, későbbi leszállóhelyek kutatása a Mars felszínén, talajminta-vételi helyek kijelölése, illetve - a majdani emberes Mars-küldetések előkészítése jegyében - a sugárzási kockázatok felmérése. A szonda október 24-én éri el a Marsot.

Matáv jelmondó a hallás- és beszédkárosultaknak A Matáv új szolgáltatása, a Jelmondó lehetővé teszi, hogy a telefonálásból eddig kimaradt siketek, hallás- és beszédkárosultak a Matáv munkatársának segítségével kommunikálhassanak a hallásukban és beszédükben nem korlátozottakkal. A normál tarifás szolgáltatás igénybevételéhez a hallás- vagy beszédkárosult ügyfeleknek egy speciális készülékre (gépíró telefonra) vagy egy modemmel rendelkező számítógépre van szükségük. A nagyothalló vagy beszédkárosult ügyfeleknek hívás kezdeményezéséhez a 06/80/303-202-es Matáv-zöldszámot kell hívniuk. A hallóknak a 06/80/300-200-as számot kell hívniuk. Mindkét esetben a Matáv munkatársa jelentkezik, aki a hívás bejelentését követően visszahívja a hívó felet, létrehozza a speciális telefonkapcsolatot, majd közvetíti a társalgást. A Petőfi Sándor utcai Matáv TelePontban található gépíró telefonkészülékkel bárki díjmentesen kipróbálhatja a Jelmondó szolgáltatást.

A Music TV is zenét árul a neten A Music Television több száz milliós nézőközönsége hamarosan meg is vásárolhatja a tévében hallott zenét. Egyelőre csak az online MTV (www.mtv.com) látogatói választhatnak a tízezer számból álló kollekcióból, melyből számonként 2 dollárért vagy albumonként 19 dollárért tölthetnek le. Az MTV azonban hamarosan egyesíti MTV és MTV 2 tévécsatornáit weboldalával, MTV 360 néven létrehozva a zenetévé multimédiás változatát. A cég vezérigazgatójának becslése szerint az év végére a tévében játszott számok 50 százaléka lesz elérhető a Rioport biztonságos értékesítési csatornáján keresztül. A hagyományos zeneforgalmazók üzletét nemcsak az MTV, de a lemezkiadók is fenyegetik. A Napsterrel pereskedő öt lemezkiadó közül három, a Warner, a BMG és az EMI a RealNetworksszel MusicNet (www.musicnet.com) néven közös online zenei szövetséget alapított. A MusicNet először az America Online-nak és a RealNetworksnek ad ki licencet, mindkét cég saját előfizetéses szolgáltatás indítására készül. A Bertelsmann - amely a Napster partnere - a következő hónapokban szintén előfizetéses rendszerrel próbálja legalizálni az online zenecserét, a Yahoo pedig a Vivendi-Universal és a Sony Music által fejlesztett, Duet nevű internetes zeneszolgáltatást terjeszti majd.

HIX a Fotexneten A Fotexnethez került a legrégibb és legismertebb magyar internetes levelezőfórum, a HIX (Hollósi Information Exchange, www.hix.com). Hollósi József 12 éves múltra visszatekintő, eredetileg a külföldön élő magyarok kommunikációja céljából létrehozott fóruma a BME, az UCLA és Columbia University szerverén eltöltött időszak után naponta több mint 30 ezres e-mail forgalmat bonyolít. A technikai változás nem érinti az újságok tartalmát, szerkezetét és moderálását, és a Fotexnet a szerződés szerint nem szól bele az újságok tartalmába - tudta meg az Index Hollósitól. Új karbantartói január óta folyamatosan töltik fel a webre a HIX archívumát, amely jelenleg az 1994-es számoktól kezdve napjainkig tartalmazza a megjelent cikkeket.

Wankel motor laptophoz A kaliforniai Berkeley egyetem kutatói megépítették annak a miniatűr belsőégésű motornak a prototípusát, amely egyszer a mobilszámítógépek energiaforrása lehet. A Wankel motor nem egészen 10 milliméter magas, 12 milliméter széles és 3 milliméter vastag, és nemesacélból készült. A pici motor folyékony butánnal vagy propánnal üzemel, és körülbelül 2,5 watt elektromos energiát képes termelni. Carlos Fernandez-Pello és munkatársai biztosak benne, hogy a teljesítményt 30 wattra is fel tudják tornászni. A prototípus egy mikroméretű gépezet designmodelljének számít, amelynek alkatrészeit szilíciumba maratva készítenék el. A mikromotor fejlesztését a DARPA amerikai katonai ügynökség szponzorálja.

Online hallásszűrés Magyar versenyző kapta a harmadik díjat a Pirelli Awards nemzetközi multimédiaversenyen. Tallér József webfejlesztő pályaműve - melyet Keresztessy Éva gyógypedagógussal közösen készített - egy audiológiával foglalkozó web-site, a fül működését, a hallás folyamatát és zavarait mutatja be, és a világon egyedülálló módon lehetőséget nyújt online hallásszűrésre is a www.lullenstyd.com címen.

Az Antennáé a Vodafone 30 százaléka Az Antenna Hungária Rt. megvásárolja a Magyar Posta Rt. részesedését a tavaly piacra lépett mobiltelefon-társaságot, a Vodafone-t üzemeltető V. R. A. M. Rt.-ben. A mostani tranzakcióval az Antenna Hungária Rt. - a szükséges hozzájárulások után, várhatóan két hónapon belül - immár egyetlen magyar tulajdonosként 30 százalékot és egy különleges jogokat biztosító szavazatot birtokol majd a jelenlegi adatok szerint több mint 225 ezer ügyféllel rendelkező Vodafone-ban.

Sikeres árverés Az aXio online aukciósház (www.axio.hu) az interneten közvetítette a Biblical Word Judaica Galéria budapesti árverését, amelyen majdnem háromszáz tárgy került kalapács alá. Licitek érkeztek New Yorkból, Tel-Avivból, Torontóból és Mosonmagyaróvárról is. A sikeres aukciók 25,4 százalékát az interneten licitálók nyerték meg, akik az aukcióból befolyt összeg 43 százalékát fizetik ki a galériának: ha egyébként nincs lehetőség az online licittételre, a végösszeg 17,2 százalékkal kevesebb lett volna.

Tomb Raider film A Paramount Pictures letölthető és streaming formában is közzétette a Tomb Raider mozifilm előzetesét a www.tombraidermovie.com címen. A népszerű számítógépes játék filmváltozatát június 15-én kezdik játszani az amerikai mozik: Lara Croftot Angelina Jolie alakítja, Lord Croftot, filmbeli apját Jon Voigt, a színésznő édesapja játssza.

Magyar állatkeres´ Elveszett kutyák és macskák keresésére, illetve talált állatok visszaszolgáltatására szolgáló internetes oldal indult allatkereso.silent.hu címen. Az adatbázis fajták és egyéb információk alapján kereshető, továbbá képek felvitelére is van lehetőség.

Figyelmébe ajánljuk