Cyber hírek

  • 2004. április 1.

Külpol

n Rekordösszegű bírság a Microsoftnak Rekordösszegű, 497 millió eurós bírsággal sújtotta múlt szerdán meghozott döntésében az Európai Bizottság a Microsoft amerikai szoftvercéget, amiért uralkodó piaci helyzetével visszaélve megsértette az uniós versenyszabályokat. Ez a legnagyobb összegű bírság, amelyet Brüsszel egyetlen vállalatra valaha is kiszabott a versenyszabályok megsértése miatt.Az EU végrehajtó intézménye kötelezte továbbá a társaságot, hogy 90, illetve 120 napon belül hozza meg a tisztességes versenyfeltételek helyreállításához általa szükségesnek nevezett intézkedéseket.
A döntés több mint öt éve tartó vizsgálatokat zárt le. A Microsoft bejelentette, hogy fellebbezni fog a bizottság döntése ellen. Az ügy így a luxembourgi Európai Bíróság elé kerül, és szakértők szerint még évekig tartó jogi csatákra lehet számítani.

n Hiperszonikus próbarepülés Az X43-A jelű, nagy sebességű kísérleti repülőgép pilóta nélkül is a hangsebesség hétszeresével száguldott a Csendes-óceán fölött, majd Kalifornia állam partjaitól 640 kilométerre a vízbe zuhant. Az amerikai repülőt tíz másodpercig saját torlósugár-hajtóműve hajtotta. A gép különlegessége a hajtóművében rejlik, amely a hidrogén elégetéséhez szükséges oxigént a levegőből nyeri; ezért előbb nagy sebességre kell felgyorsítani a szerkezetet, hogy a hajtómű egyáltalán működőképes legyen. A szombati kísérlet során az X43-A-t egy módosított B52-es bombázó jobb szárnya alá szerelték. A bombázó 12 kilométeres magasságban leengedte szárnyáról a repülőgépet, amelyet ezután a rászerelt Pegasus rakéta röpített fel mintegy 30 kilométeres magasságba. A repülőgépet ezután saját hajtóműve vitte tovább. Ez utóbbi művelet - a terveknek megfelelően - tíz másodpercig tartott, és a hajtómű ezen idő alatt egy kilogrammnyi cseppfolyós hidrogént égetett el. A repülőgép rövid időre elérte a 7700 kilométeres óránkénti sebességet is, ami a hangsebesség hétszeresének felel meg. Az X43-A-n alkalmazott hajtómű-technológia megnyithatja az utat az űrrepülőgép-hajtóművek új nemzedékének kifejlesztése előtt.

n Mikrobák a Marson? Az élet jele is lehet a kutatók szerint a Mars atmoszférájában kimutatott metán. A gázt először földi teleszkópokkal fedezték fel, de létezését most megerősítette az európai űrhivatal Mars Express szondája is. A metán csak rövid ideig marad meg a bolygó légkörében, a kutatók ezért úgy gondolják, hogy valamiképpen folyamatosan újratermelődik. Ennek két módja lehet: vagy aktív vulkánok vannak a Marson, de ilyet eddig nem találtak, vagy mikrobák termelik a gázt. A metánt tavaly a hawaii infravörös teleszkóppal és a Chilében lévő Déli Gemini távcsővel detektálták, de most a Mars Express fedélzetén található planetáris Fourier-spektrométer (FPS) is kimutatta a gáz jelenlétét - írta az Index a BBC nyomán. A Földön a baktériumok hidrogénből és szén-dioxidból állít-ják elő a gázt. A metánt termelő földi mikrobáknak nincs szükségük oxigénre a túléléshez, a kutatók ezért lehetségesnek tartják, hogy ez a típus él a Marson is. Egy texasi csillagászati konferencián felszólaló kutató szerint viszont a Marson minden kétséget kizáróan van élet, amely ráadásul a Földről származik. A tudós szerint az űrhajókon utazó vízcseppekben található organizmusok élnek tovább a vörös bolygón. A floridai tudós szerint az összes Mars-szonda közül csupán az 1976-ban felküldött két Viking-szonda volt megfelelően sterilizálva. A januárban leszállt roverek ezt a kérdést nem tudják megválaszolni, ugyanis ezeket elsősorban geológiai munkára tervezték.

MORZE


n @ a KRESZ-táblákon Rövidesen külön KRESZ-tábla jelöli a közösségi internet-hozzáférésipontok helyét- jelentette be az informatikai miniszter. A táblán kék keretben egy "@" látható majd. Az idei év derekától több ezer nyilvános terminál várja a netezni vágyókat például vasúti és buszpályudvarokon, kórházakban és szociális intézményekben.

n Rossz idő Az esős időnek köszönhetően múlt kedden minden eddiginél nagyobb forgalmat regisztrált a hazaihonlapok látogatottságát hitelesítő Medián WebAudit. A cég közleménye szerint az új rekord csupán egyetlen napig volt életben, szerdán ugyanis megszületett a legújabb csúcs: 873 ezer látogató 2,84 millió látogatás során több mint 39 millió oldalt töltött le.

n E-könyv a Sonytól A Sony két partnercégével közösen bejelentette, hogy áprilisban olyan újfajta e-könyv-olvasó eszközt dob piacra Japánban, amelynek kijelzője az elektronikus tinta technológiáján alapul. A Sony Librie néven forgalomba kerülő eszköz körülbelül75-80 ezer forintnak megfelelő összegért lesz majd kapható.

n Újabb 532 per Az amerikai lemezkiadók szövetsége újabb pereket indított a fájlcserélők ellen. A RIAA többek között huszonegy egyetemi hálózat felhasználóit vette célba, akiket azzal vádol, hogy illegálisan zenei fájlokat osztottak meg másokkal az interneten.

n Térhangzású mp3 Az mp3 formátumot jegyző Fraunhofer Intézet kifejlesztett egy módszert, amivel az mp3-ak térhangzásúak is lehetnek: a zeneállományok kódolásánál kevés pluszinformáció elhelyezésével elérhető a surround hatás. Az új technológiát használó termékek júliusban jelennek meg a piacon.

n Simputer Írástudatlanok által is használható, olcsó tömegszámítógépet dobtak piacra Indiában. A linuxos kéziszámítógép monokróm kijelzővel, 206 megahertzes processzorral, 64 megabit memóriával, beépített mikrofonnal és hangszóróval rendelkezik, és képes csatlakozni az internetre is. Indiában ezer emberből mindössze kilencnek van számítógépe.

Figyelmébe ajánljuk