Cyber hírek

  • 2001. december 13.

Külpol

Visszaváltható karácsonyfa A Hulladék Munkaszövetség (www.humusz.hu) a korábbi évekhez hasonlóan idén is rendez visszaváltható karácsonyfa akciót december 22-én, a Móricz Zsigmond körtéren és a Nyugati téren. A 18 magyar környezetvédő szervezetet összefogó HuMuSz helyszínenként 200-200 fát fog bérbe adni.n Védőruha grizzly ellen Vasárnap élesben is bemutatkozott a világ első grizzlyálló páncélja, amelyet egy kanadai csodabogár, Troy Hurtubise tizenöt évi munkával fejlesztett ki, miután 1985-ben túlélt egy medvetámadást.
A North Bayben (Ontario) élő ócskavas-kereskedő eddig százezer dollárt fordított a különleges védőöltözet kifejlesztésére, amelyhez bevallottan a Robocop című filmből merítette az inspirációt. A páncélhoz műanyagot, gumit, láncot, rozsdamentes acélt, titániumot és sok ezer méter szigetelőszalagot használt fel, és igen alapos teszteknek vetette alá: fatörzseket ejtett rá, kamion elé vetette, baltákkal, nyilakkal, baseballütőkkel és lőfegyverekkel próbált kárt tenni benne. Valódi összecsapásra ezúttal nem került sor, mert az 545 kilogramm súlyú hím grizzly idomára nem járult hozzá, hogy a feltaláló szokása szerint a páncélban tartózkodjon a törésteszt alatt. Az üres páncélt a hatalmas hím sikerrel megrongálta a lánc-szövettel védett ízületeknél, a 145 kilogramm súlyú nőstény grizzly viszont úgy megijedt tőle, hogy meg sem merte közelíteni. A "Project Grizzly Kutatócsoport" fáradhatatlan agytrösztje 1998-ban elnyerte a hülyeség Nobel-díjaként számon tartott harvardi IgNobel-díjat "biztonság és mérnöki teljesítmény" kategóriában, a 2002-es Guinness rekordok könyvébe pedig minden idők legdrágább védőöltözetének megalkotójaként került.

n Üvegházhatás a Marson A Mars Global Surveyor szondát üzemeltető Malin Space Science Systems kutatóinak a Science hasábjain megjelent tanulmánya szerint olvadásnak indultak a Mars poláris területein elterülő hatalmas szén-dioxid-jégmezők, és az évszázadok során lerakódott szárazjég-gleccserekben található árkok is szélesebbek és mélyebbek lettek. A kutatók 1999-ben és 2001-ben készült fotókat hasonlítottak össze, és arra a következtetésre jutottak, hogy a huszonhárom hónapig tartó marsi év alatt a bolygó sarkvidékeit borító fagyott szén-dioxid jellemző formái látványos eróziónak indultak. Michael Malin szerint a jelenség nem szezonális, és a folyamat nem visszafordítható, vagyis a Mars légkörének sűrűsége és szén-dioxid-tartalma növekszik, fokozva az üvegházhatást, felmelegítve a bolygót. Malinék szerint alig ezer éven belül a folyékony víz is visszatérhet a vörös bolygó felszínére, kritikusaik szerint azonban a vizsgált időszak túl rövid ahhoz, hogy hosszú távon meg lehessen jósolni a Mars légkörének változásait.

n Elindult a kormányzati portál A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága hétfőn elindította a kormányzati portált. A portál egyelőre három állami nyilvántartást, a gépjármű-, a cég- és az ingatlan-nyilvántartást teszi elérhetővé az internetről, ezen felül több száz közigazgatási ügymenet leírását tartalmazza. Az oldal ezen felül általános információkat és híreket is közöl, moderált fórumain egy napon belül válaszolnak az állampolgárok kérdéseire. A tervek szerint 2002 végére a vállalkozások a portálon keresztül intézhetik áfabevallásukat, és elindul az elektronikus közbeszerzés rendszere is.

n Ûrutazás-vetélkedő Az Image World Media (www.imageworldmedia.com) e-mailben várja azok jelentkezését, akik rész kívánnak venni a MirCorppal közösen szervezett két televíziós vetélkedőn, melyeknek fődíja egy-egy űrutazás. Az orosz űrhajózási hatóságok nemrégiben beleegyeztek, hogy egy Szojuz űrhajó fedélzetén eljuttassák a két győztest a Földtől 400 kilométerre keringő Nemzetközi Ûrállomásra. A két szerencsés az első űrturistához, az amerikai Dennis Titóhoz hasonlóan 8-10 napot tölthet majd el az űrállomás fedélzetén. Eközben rajtra kész a világ második űrturistája is: Mark Shuttleworth 28 éves dél-afrikai milliomos a tervek szerint 2002 áprilisában, egy orosz és egy olasz űrhajós társaságában látogatja meg a Nemzetközi Ûrállomást. Az oroszok "űrturistaprogramja" heves bírálat tárgya az amerikai társintézmény, a NASA részéről.

n Az előembernek nem volt tinédzserkora A homo erectus Afrikában élt mintegy kétmillió évvel ezelőtt, és számos emberszerű tulajdonsággal rendelkezett - megkövesedett fogainak tüzetes vizsgálata azonban fényt derített arra, hogy a homo sapienssel ellentétben még nem volt tinédzserkora. A Nature hasábjain megjelent beszámoló szerint a homo erectus majomszerű egyedfejlődésen ment keresztül, és 12 évesen már felnőtt példányként tengette mindennapjait. Az antropológusok szerint a homo erectus rövid gyermekkora kisebb agytérfogatával hozható összefüggésbe: az embernek azért van szüksége hoszszabb kamaszkorra, hogy megtanulja használni összetettebb, nagyobb térfogatú agyát. A felfedezés tükrében a mai értelemben vett tinédzserkor kialakulását félmillió évvel ezelőttre teszik a kutatók.

n DVD-könyvtár Csaknem négyszáz könyv teljes szöveg- és képanyagát tartalmazza az Arcanum Adatbázis Kft. első DVD-ROM kiadványa, amely a cég reményei szerint sorozattá bővül. A Pallas nagy lexikon 110 ezer címszava mellett 49 magyar költő összes verse, továbbá Shakespeare, Mikszáth és Jókai összes műve sem tudta megtölteni a lemezt, amelyen többek között egy 12 kötetes világtörténet, egy 5 kötetes népművészeti szakkönyv és Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című 21 kötetes kiadvány is elfért.

n Wu-Tang Clan mobilra A Wu-Tang Clan és a Mobb Deep rapformáció új lemezük dalait először mobiltelefon-csengőhang formátumban bocsátja a köz rendelkezésére, a hanghordozó bolti megjelenése előtt.

n Legénységváltás A Nemzetközi Ûrállomáson szombaton elfoglalta helyét a két amerikai és egy orosz asztronautából álló új személyzet, amely fél évig lesz a létesítmény házigazdája. Az űrhajósokat szállító Endeavour amerikai űrrepülőgép péntek este csatlakozott az űrállomáshoz, és három tonnányi élelmiszert, ruhát és alkatrészt juttatott fel az űrbázisra.

n Orosz filmarchívum Az Orosz Központi Film- és Képarchívum a www.abamedia.com/rao/ címen elérhetővé tette a weben 38 ezer tételből álló filmgyűjteményét. A pincékben őrzött, történelmi jelentőségű archívumhoz korábban csak állami engedéllyel rendelkező dokumentumfilmesek férhettek hozzá.

n Online dohány Tíz éven belül az Egyesült Államokban elszívott minden ötödik cigarettát az internetről fogják beszerezni a dohányosok - állítja egy tanulmány. Több dohányzásellenes szervezet képviselője aggodalmát fejezte ki az online cigarettaárusítás terjedése miatt, szerintük ugyanis ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a kiskorúak is vásárolhassanak cigarettát.

n Reklámtilalom A fogyasztóvédelem erősítése érdekében az Európai Unióban a jövőben betiltják a kéretlen e-mail-, fax- és telefonhirdetéseket - egyezett meg az EU távközlési tanácsa. A tanács a terrorellenes küzdelem kapcsán abban is megállapodott, hogy bizonyos esetekben az elektronikus kommunikációban korlátozható az adatvédelem.