Cyber hírek

  • 2002. május 23.

Külpol

Hitelkártya helyett ujjlenyomat Ujjlenyomataik segítségével fizethetnek egy texasi szupermarket-hálózat vásárlói. A Kroger üzletlánc három houstoni boltjában állítottak fel olyan szerkezeteket, melyek segítségével ingyenesen regisztrálhatják magukat és ujjlenyomataikat a vásárlók.
Ezután minden alkalommal elegendő megérinteni a SecureTouch-n-Pay érzékelőjét, hogy hazavihessék a kosarukban levő élelmiszereket.

n Digitpara Cannes-ban Woody Allen mellett George Lucas is felbukkant a cannes-i filmfesztiválon, ahol a Csillagok háborúja sorozat legújabb, teljes egészében digitális nyersanyagra forgatott opusa, A klónok támadása is szerepelt a fesztiválprogramban - adta hírül az Index. A digitális kópiák esetén a film a celluloidszalagnál sokkal olcsóbb hordozón, speciális formátumú DVD-lemezeken vagy műholdon érkezik, ami komoly aggodalommal tölti el a francia filmforgalmazókat: szerintük ez nem jelent mást, mint hogy Hollywood képes lesz egy gombnyomással kiiktatni a nemzeti forgalmazást. Lucas szerint az aggodalom alaptalan: "A digitális technológia összesen egyvalakit szolgál - a nézőt. Digitális nyersanyagra forgatva olcsóbb és jobb minőségű trükkök hozhatók létre, a digitális terjesztéssel pedig minimális átfutással és kevesebb fajlagos költséggel tárhatók a nézők elé az alkotások" - nyilatkozta Cannes-ban. A képminőség - Lucas szerint egyelőre - nem jobb a hagyományos kópiákénál, a hang pedig szinte valamennyi nagyobb moziban ugyanolyan. A forgalmazók szerint viszont rengeteg pénzbe kerül a hagyományos mozik digitális átállása, ráadásul még nem megoldott az idegen nyelvű filmek digitális nemzeti szinkronja vagy feliratozása sem. A Francia Moziszövetség elnöke szerint körülbelül tíz évbe telik még, amíg a nagyobb francia mozik átállnak a digitális sugárzásra. Ráadásul fennáll a formátumváltás veszélye, vagyis hogy a méregdrága digitális vetítőket pár év múlva ismét cserélni kell.

n Oxigénhiány az űrben A nemzetközi űrállomáson múlt héten felmondta a szolgálatot az oxigénellátást biztosító berendezés. Az orosz "Elektron" oxigéngenerátor az elmúlt hetekben csak szakaszosan volt képes működni, majd végképp felmondta a szolgálatot. Az űrhajósok most oxigénpatronokat használnak tartalékként - mondta az orosz NTV tévéadónak az orosz repülésirányító központ szóvivője. Sem a NASA, sem orosz partnere nem kívánta szükséghelyzetnek nevezni a kiesést, mert kizárható, hogy a két amerikai és egy orosz űrhajósból álló legénység épsége veszélybe kerül. A fedélzeten található oxigéntartalék még három hónapnál hosszabb ideig is elegendő, ugyanakkor emlékezetes, hogy a tavaly óceánba süllyesztett Mir űrállomás fedélzetén egy hibás patron 1997-ben tüzet okozott. A Zvezda modulban működő Elektron vízbontással állít elő hidrogént és belélegezhető oxigént. A berendezés a Miren alkalmazott, ott is többször leálló oxigéngenerátor továbbfejlesztett változata. Május végén az amerikai Endeavour űrsikló új legénységet és további oxigéntartalékot szállít az űrállomásra.

n A klónok korán halnak A Pennsylvania Egyetem kutatója, Hans Schöler megfejtette a klónozás során létrehozott embriók nagy halálozási arányának titkát: egy olyan gén a felelős, amely természetes körülmények között embriókorban játszik fontos szerepet, a klónozáshoz használt felnőtt génállományban azonban inaktív. Ismeretes, hogy a klónozás során felnőtt génállománnyal feltöltött petesejtek körülbelül 98 százaléka embrióállapotban elpusztul. A kutatás eredményei szerint a jelenséget egy korspecifikus gén okozza, amely egy olyan fehérjét kódol, ami transzkripciós faktorként több gén működtetéséért is felel, feladata a szövetek kialakulásának koordinálása. Ez a korspecifikus gén a fejlődés későbbi szakaszában a felnőtt szervezet szinte minden sejtjében inaktívvá válik - így, amikor a klónozás során felnőtt egyed génállományát használják, a kialakuló embrióban a kulcsfehérje nem termelődik megfelelő mennyiségben. Schöler szerint a további kutatások valószínűleg még több olyan gént találnak, amelyek hibás programot futtatnak a klónozás során.

n Távközlési és internetvilágnap Sikertelennek bizonyult az internetes kedvezmények eltörlése miatt a távközlés múlt pénteki világnapjára hirdetett Matáv-bojkott, amennyiben nem okozott drasztikus forgalomcsökkenést a matávos tartalomszolgáltatók oldalain. A Hírközlési Felügyelet fórumán bemutatkozott Kovács Kálmán, a leendő informatikai miniszter, és Frischmann Gáborral, a HíF elnökével egyetértésben a hírközlési törvény módosításának szükségességéről beszélt a liberalizációnak a fogyasztók számára kedvezőtlen alakulása miatt. Kovács szólt arról is, hogy a Tetra-beruházást és az elektronikus közbeszerzési rendszer megvalósítását a tárca a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem a Magyar Postára bízná. A Matáv piacvezető internetszolgáltató leányvállalata, az Axelero saját piacvezető szerepét ünnepelte az internet múlt szombatra eső világnapja alkalmából, és az internetcélú telefonhívások arányának erőteljes növekedéséről beszélt. A Matávtól független internetszolgáltatók a piac zsugorodásától tartanak, az interneten szervezkedő, azóta a "Net-felhasználók Érdekvédelmi Szervezete" néven jogi személyiséggel is rendelkező egyesületbe tömörülő felhasználók pedig május 25-ére, szombatra tüntetést hirdettek a telefontársaság székháza elé. Mécs Imre szabaddemokrata politikus nyílt levélben fordult Straub Elek Matáv-vezérigazgatóhoz az internetes kedvezmények eltörlése miatt, és próbapert fontolgat a gazdasági erőfölényével szerinte visszaélő telefontársaság ellen. (Frischmann Gáborral készített interjúnk a 6-7. oldalon található.)

n Papírmentes parlament Papírmentes parlamentet készülnek létrehozni Ausztriában. A mintegy félmilliárd forint értékű beruházás során eddig 247 országgyűlési képviselőnek adtak ujjlenyomat-felismerővel ellátott laptopokat. Az ujjlenyomat-azonosító rendszer biztosítja, hogy a titkos adatokhoz ne férjenek hozzá illetéktelenek. A képviselőknek lemondásuk és viszszahívásuk esetén, vagy ha nem választják őket újra, vissza kell adniuk a gépeket.

n 50 milliárd informatikára A közel tizenötezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított saját vagy egyéb forrásból informatikára - derül ki a Magyar infokommunikációs jelentés év elején készített, költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből. Az it-beruházási kiadásokat az intézmények nagyjából fele finanszírozza saját forrásból.

n Áldás az internetre A pápa a Szent Péter téren tartott szózatában a Szentírás interneten keresztüli terjesztését az idei év egyik fontos témájának nevezte. II. János Pál korábbi beszédeiben úgy vélte, hogy a web lélekzüllesztő hatásának törvényileg kellene határt szabni, most azonban egyértelmű áldását adta a világhálóra. "Nem kell félnünk az információ hatalmas óceánján hajózni, mert ha így cselekszünk, az örömhír az új évezredben is elérhet a férfiak és nők szívéhez" - mondta.

n Pornóvírus A múlt héten felfedezett, JS. Fortnight névre keresztelt vírus az Outlook Express alapértelmezett aláírásába olyan kódot illeszt, amely minden elküldött e-mailhez hozzácsatolódik, és egy pornóoldalt nyit meg a címzett gépén. A trójai vírus a böngésző beállításait is megváltoztatja, így minden új indításkor ugyanez az oldal jelenik meg a képernyőn.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.