Cyber hírek

  • 2002. december 5.

Külpol

Lemaradás Hazánk drámaian lemaradt a nyugat-európai átlaghoz képest, állapította meg az internethasználatot vizsgáló világméretű World Internet Project kutatás, melynek eredményeit szerdán ismertették az Információs társadalom - szakmai napok rendezvényen. Miközben a 14-17 éves korosztály 69 százaléka internetezik Magyarországon, ugyanez a mutató a 18-29 évesek körében már csak 31, 50-59 év között 9 százalék.n Arcátültetés Fél-háromnegyed év múlva a plasztikai sebészet odáig fejlődhet, hogy lehetőség nyílik az emberi arc teljes átültetésére.
Az eljárás felvet ugyan etikai problémákat is, de az orvosok szerint az átültetett arc nem sokban hasonlít majd az eredetire. Peter Butler, a londoni Royal Free kórház plasztikai sebésze szerint az arcátültetés hat-kilenc hónap múlva már megvalósítható lehet. Butler szerint számos esetben az arcátültetés az egyetlen hatékony módja azon betegek kezelésének, akiknek az arca komolyan roncsolódott, például égési sérülést szenvedtek vagy arcrákon estek át, írta az Index a New Scientist nyomán. A beavatkozás során eltávolítják a beteg arcbőrét, az arcizmokat és a bőr alatti zsírszövetet. A donor arcát teljes egészében felhasználják: az ajkakat, az állat, az orrot, nyolc nagyobb eret, esetleg valamennyi csontszövetet is átültetik. A páciens nem hasonlít majd a donorra, hangsúlyozta Butler: az arc izmainak felépítését elsősorban a koponya szerkezete határozza meg. A transzplantáció előtt az izmokat újra kell strukturálni, hogy illeszkedjenek a befogadó személy koponyájához, ezért az átültetett arc mindenképpen változni fog.

n Öncenzúra az irredenta honlapon E-mailben és fórumokban is híre ment, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal bezáratta a revizionista irányultságú nemnemsoha.hu weboldalt. Az Index értesülése szerint sem a titkosszolgálat, sem a rendőrség, sem az internetszolgáltató nem kötelezte "műsorszünetre" a két hete kiürített honlapot - a rendőrség közösség elleni izgatás gyanújával nyomoz, de még nem tett lépéseket. Az oldalt szolgáltató Externet Kft. illetékese úgy nyilatkozott, hogy az egyik napilap értesülésével ellentétben cégéhez "nem érkezett sem szóbeli, sem írásbeli felhívás a kérdéses szervertartalom eltávolíttatására vonatkozóan egyik hivatalos szervtől sem". Tóth András, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár szerint az NBH munkatársai a nyáron valóban ráakadtak az oldalra, és ezt jelezték is a rendőrségnek, a szolnoki kapitányság azonban egyelőre nem intézkedett a weboldal tartalmának korlátozásáról. A szolnoki rendőrség szerint a nemnemsoha.hu-nak nem ez az első rendőrségi ügye: az oldal szerkesztői már 1999-ben összeütközésbe kerültek a törvénnyel. Akkor azt kifogásolta a hatóság, hogy a weblapon közösség elleni izgatásra alkalmas dalok, dalszövegek tűntek fel. Ebben az ügyben bírósági döntés is született, de addigra a szerkesztők már eltávolították a kifogásolt tartalmat. A revizionista orgánum feltehetően ezúttal is öncenzúrát gyakorló szerkesztői szerint a nemnemsoha.hu az "arculatváltás" után is a magyar törvények betartásával fog működni, "ahogyan azt eddig is tette".

n Emberklónozás Severino Antinori, az "őrült"-ként emlegetett olasz orvos egy sajtótájékoztatón bejelentette: az első emberi klón születése 2003 januárjának elejére várható, aztán hamarosan két másik követi majd - adta hírül az [origo]. Antinori megerősítette korábbi nyilatkozatait, miszerint három nő hordoz a méhében klónozott emberi embriót. Antinori 1994-ben vált világhírűvé, amikor lehetővé tette, hogy egy 62 éves asszonynak gyermeke szülessen. Emberklónozási kísérleteiről 2001 márciusában beszélt először a nyilvánosság előtt. Az orvos elmondta: a nők jelenleg mindannyian a terhesség előrehaladott állapotában vannak, az embriók normálisan fejlődnek, s egyikük világra jövetele már január elején várható. Ian Wilmut professzor (Roslin Intézet, Skócia), aki Dollyt, az első emlőst klónozta 1997-ben, a BBC-nek elmondta: igen szkeptikus Antinori bejelentéseivel kapcsolatban. Antinori például azt állítja, hogy nagy mennyiségben klónozott már sertéseket, sőt főemlősöket - ezeket az állatokat azonban eddig senki nem látta, s tudományos beszámolók sem jelentek meg róluk. Ugyanakkor maga Wilmut is szeretne embert klónozni, ám nem szaporodási, hanem kifejezetten gyógyászati céllal. Nem teljes szervezetet, hanem embriókat szeretne létrehozni. Az embriók létrehozásának célja őssejtek tenyésztése lenne, amelyek számos betegség gyógyításának reményét csillantják fel a jövő orvostudománya előtt.

n Illegális szemétlerakók A műholdas helyzetjelzős kincskeresés, a geocaching magyarországi játékosai csúcstechnológiával harcolnak a környezetszennyezés ellen. A játékosok az országot járva GPS készülékükkel regisztrálják az illegális szemétlerakók pontos földrajzi koordinátáit, lefotózzák a szemetet, majd az adatokat és a képet feltöltik egy online adatbázisba. A publikus adatbázis (www.geocaching.hu/cito_view. php) jelenleg 31 illegális lerakó adatait tartalmazza, ahol autóroncstól kezdve a háztartási szeméten át a döglött kutyáig minden található. Az oldal készítői így próbálják gyors intézkedésre bírni a hatóságokat.

n Munkakártya Januárban elkezdhetik a tíz éve megszüntetett munkakönyv szerepét átvevő munkakártya bevezetését Magyarországon - értesült az Index. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium elé december közepén kerül a munkakártya bevezetésének koncepciója. Az ma még bizonytalan, hogy egyszerű plasztiklap lesz-e az új igazolvány, vagy pedig adathordozó csippel is ellátják.

n Új féregvírus Új féregvírus terjed az interneten I-Worm.Winevar, HLLM.Seoul, W32.HLLW.Winevar, Korvar, Braid.C, Winevar néven. Az új vírus e-mail üzenetek mellékletében terjed. Jelenlétét először Koreában észlelték: az antivírus, tűzfal és debugger programokat megpróbálja megkeresni és leállítani, ha vírusirtó programot talál, mindent letöröl az összes meghajtóról. A frissen tartott vírusirtók már észlelik a támadást.

n Elsüllyedt sziget Ismét napvilágra kerülhet egy elsüllyedt sziget Szicília mellett, ha a térségben folytatódik az erős szeizmikus tevékenység. A vulkáni eredetű Ferdinánd-sziget legutóbb 1831-ben került napvilágra, akkor Anglia, Olaszország és Spanyolország is magának követelte, a szikladarab azonban hat hónappal később újra a víz alá merült. Az újabb diplomáciai csatározásokat elkerülendő két szicíliai búvár már elhelyezte a vulkán csúcsán az olasz zászlót.

n Negyvenmillió fertőzött Jelenleg világszerte negyvenkét millió ember HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg, a fertőzött nők száma pedig idén elérte a férfiakét. Ha nem történnek komoly megelőző intézkedések, 2007-re a jelenleginél 11 millióval több lesz a HIV-vírus hordozóinak száma - figyelmeztet az UNAIDS az AIDS elleni küzdelem világnapja (december 1.) előtt kiadott jelentésében. Eddig összesen 25 millió ember halt meg a betegségben.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.