Elfogadta a TikTok betiltásáról szóló törvényt az amerikai szenátus

  • narancs.hu
  • 2024. április 24.

Külpol

Elhúzódó jogi csata következhet.

Az Egyesült Államok szenátusa jóváhagyta a vitatott, de mérföldkőnek számító törvényjavaslatot, amely értelmében Amerikában betilthatják a TikTokot.

A döntéshozók 9 hónapot adnak az alkalmazás kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja a részesedését egy, az Egyesült Államok által jóváhagyott vevőnek, máskülönben betiltják az alkalmazást. Ugyanakkor az amerikai elnöknek lesz lehetősége egyszer 90 nappal meghosszabbítani a határidőt, így a tilalom legkésőbb egy év múlva léphet életbe.

A ByteDance a BBC-nek azt mondta, nem kommentálják a lépést. Korábban a cég úgy nyilatkozott, hogy ellenezni fog minden olyan kísérletet, amely a TikTok eladására kényszeríti. Peking szintén ellenzi az ilyen jellegű lépéseket. "170 millió amerikai szólásszabadságát tiporja el a törvény, tönkretesz 7 millió vállalkozást, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához" – közölte a cég a múlt héten.

A Richmondi Egyetem jogi professzora, Carl Tobias szerint elhúzódó jogi csata következhet, mely akár két évig is eltarthat. Úgy véli, ha 9 hónapon belül nem találnak vevőt a ByteDance részesedésére, az tovább késlelteti a TikTok elleni fellépést az Egyesült Államokban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk