Fegyveres összecsapás volt a kirgiz-üzbég határon

  • narancs.hu
  • 2022. május 6.

Külpol

A lövöldözésnek több halálos áldozata is van.

Három kirgiz életét vesztette egy Üzbegisztánnal határos, vitatott hovatartozású területen, mert az üzbég csapatok tüzet nyitottak rájuk – közölte a biskeki kormány információira hivatkozva pénteken az MTI. A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatása szerint a lövöldözés csütörtökön történt. Azt nem tudni, hogy a halálos áldozatok határőrök vagy civilek. A közleményből kiderült, hogy a két ország határőrségének képviselői azonnal felvették egymással a kapcsolatot, és pénteken találkoznak, hogy nyomozást indítsanak az ügyben.

A két ország közötti határvidéken előszeretettel tevékenykednek csempészek. Emellett gyakoriak itt az összecsapások a helyi közösségek között a legelők és a vízforrások miatt. A kirgiz-üzbég viszony hagyományosan hűvösnek mondható, bár a kapcsolatok valamelyest javultak Iszlam Karimov üzbég elnök 2016-os halálát követően. A két szomszédos ország vezetői tavaly megállapodást írtak alá a területek megosztásáról a vitatott térségben, de ezt egyelőre nem ratifikálták. A kirgizek azt kifogásolják, hogy az egyezmény értelmében Üzbegisztán használhatna egy kirgizisztáni víztározót is.

A szovjet utódállamok között gyakoriak a határviták. Közép-Ázsia legrobbanékonyabb konfliktusa jelenleg a kirgiz-tádzsik határvita, ahol tavaly több tucatnyian vesztették életüket katonai összecsapásokban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk