Folytatódhat a bunga-bunga: Berlusconi újra vállalhat politikai szerepet

  • narancs.hu
  • 2018. május 12.

Külpol

Vége a tilalomnak.

Adócsalás miatt ítélték el jogerősen 2011-ben a négyszeres miniszterelnököt. Ezért a bíróság 2013-ban hat évre eltiltotta Berlusconit bármilyen politikai tisztség betöltésétől.

Így lényegében nem tudott részt venni a legutóbbi olasz választáson, amit pártja, a Forza Italiát is magába foglaló jobboldali pártszövetség nyert meg.

Az olasz törvények szerint az elítéltek legkorábban büntetésük letöltése után három évvel folyamodhatnak a jogkövetkezmények eltörléséért. Berlusconi jogerősen egy évet kapott adócsalásért, amit végül egy Milánó közeli öregek otthonában végzett tíz hónapos közmunkával váltott ki, aminek 2015. márciusában lett vége. Ennek értelmében Berlusconi 2018. márciusában kérvényezhette a hatéves politikai tilalom egy évvel korábbi feloldását. Az olasz bíróságok pedig olyan gyorsan dolgoztak, hogy mára meg is kapta a felmentést.

Berlusconi az Emberi Jogok Európai Bíróságán is kérvényezte a politikai hivatal betöltése tilalmának feloldását, de nem lehet tudni, hogy a strasbourgi törvényszék mikor hoz ítéletet az ügyben.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.