Gorkát is kitették a Fehér Házból

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 26.

Külpol

Hivatalosan lemondott, a New York Times szerint távozásra kényszerítették.

Gorka eltávolítása/lemondása nem váratlan hír, hiszen amikor egy héttel korábban Steve Bannon főtanácsadó távozott, már akkor azt rebesgették, hogy Gorka pozíciója is meggyengült, és ő lesz a következő, akit Trump kitesz. Így lett, az MTI tudósítása szerint viszont a Politicónak úgy nyilatkozott az elnöki hivatal egyik tisztségviselője, hogy „Gorka Sebestyén nem mondott le, de azt megerősíthetem, hogy nem dolgozik többé a Fehér Házban”.

A távozó tanácsadó lemondóleveléből is kiderül, hogy jelenleg erős belső ellentétek vannak a Fehér Házban: „Sajnálatos módon azokat, akik a leginkább megtestesítették és képviselték a ’Tegyük ismét naggyá Amerikát!’ politikáját, akaratukon kívül házon belül háttérbe szorították, módszeresen eltávolították, vagy ellehetetlenítették az elmúlt hónapokban” – írja Gorka, aki nemzetbiztonsági ügyekben adott Trumpnak tanácsokat, és meglehetősen szélsőséges nézetei voltak például az iszlám vallásról; szerinte az erőszak alapvető része az iszlámnak.

A Politico megkereste Trump egy régi bizalmasát, Roger Stone-t, aki úgy nyilatkozott a személyi változásokról, hogy „egy csoport gyorsan tör előre és megpróbálja a Trump-kormányzatot áttéríteni a Soros György-féle globalizmusra”, s mivel Gorka is azok közé tartozott, akik teljes mellszélességgel támogatták Trump nézeteit, mennie kellett.

A Gorka Sebestyénről korábban írt átfogó portrénkat itt olvashatják.

Trump magyar hangja – Gorka Sebestyén portréja

Orbán Viktornak adott tanácsokat, megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, és volt egy elvetélt pártalapítási kísérlete is. Gorka Sebestyén végül Amerikában, Donald Trump oldalán futott be.

Figyelmébe ajánljuk