Ha az unió elfogadja Merkel javaslatát, Magyarország igencsak rosszul járhat

  • narancs.hu
  • 2018. február 21.

Külpol

Vagy hirtelen megváltozik a jogállamisághoz és a menekültekhez való viszonya.

„Annak az országnak járjon több EU-támogatás, ahol tiszteletben tartják a jogállami kereteket, és segítik a migrációs válság közös kezelését” – áll Angela Merkel javaslatában, legalábbis a Financial Times birtokába jutott dokumentum szerint.

A lap arról számolt be, hogy a tervezet szerint Németország többet fizetne be az EU kasszájába, mint eddig, cserébe viszont a strukturális és regionális támogatásokat ezentúl komoly feltételekhez kötné. Méghozzá ahhoz, hogy a támogatott ország feleljen meg az EU alapértékeinek, tartsa tiszteletben a jogállami kereteket és segítsen a migrációs válság közös kezelésében. Merkel ezt az uniós költségvetés tárgyalásán dobhatja be, ami a héten zajlik.

A regionális támogatások az EU költségvetésének közel harmadát teszik ki, amiben eddig leginkább a szegényebb országok részesültek. A németek javaslata ugyan nem konkrét országokról szól, emeli ki a lap, de nem nehéz kikövetkeztetni, hogy kiket érinthet. Főként úgy, hogy egyre több nyugat-európai politikusnál telik be a pohár a lengyel és a magyar kormány ténykedése miatt.

(444, hvg)

Figyelmébe ajánljuk