Halálos áldozatai vannak a londoni tűzvésznek, a pontos számuk még ismeretlen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2017. június 14.

Külpol

Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

Halálos áldozatai vannak a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban szerdán kitört tűzvésznek a londoni tűzoltóság szerint. Dany Cotton, a tűzoltóság parancsnoka közleményében számos halálesetről beszélt, de közölte, az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik. A londoni mentőszolgálat harminc sérültet szállított öt kórházba.

A Scotland Yard szerdai tájékoztatása legalább hat halottról szól, de a rendőrség várakozása szerint az áldozatok száma nőni fog, mivel a vizsgálat még nagyon korai szakaszban jár.

A 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé, ilyesmire Dany Cotton szerint még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt. A parancsnok közölte, hogy a helyszínen negyven tűzoltójármű és több mint kétszáz tűzoltó dolgozik.

false

 

Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból. A tüzet szerda délelőttre jelentős részben sikerült megfékezni, az épületből azonban továbbra is sűrű füst tört elő, amelyet London egész területéről látni lehet.

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben.

A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.