Ilyen még nem volt: kizárhatják Azerbajdzsánt az Európa Tanácsból

  • narancs.hu
  • 2017. október 25.

Külpol

Az Alijev-kormány nem hajlandó szabadon engedni egy politikai foglyot.

Az Európa Tanács miniszteri bizottsága jogi lépéseket fontolgat, miután Azerbajdzsán nem hajlandó eleget tenni a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy 2014-es ítéletének – írja a Politico. (Az Európa Tanács az emberi jogok tiszteletben tartása felett őrködő 47 tagú nemzetközi szervezet. Nem összekeverendő az Európai Tanáccsal, amely az Európai Unió állam- és kormányfőinek értekezlete.)

Az ítélet megállapította, hogy jogszerűtlenül tartják fogva Ilgar Mammadov ellenzéki vezért, aki Ilham Alijev ellen indult volna a választásokon. Az azeri kormány azóta sem engedte el Mammadovot, azzal védekeznek, hogy a bírósági ítélet csak a letartóztatás és az előzetes fogva tartást találta jogszerűtlennek, nem a börtönbüntetést.

Ha november 29-ig nem történik előrelépés, a miniszteri bizottság decemberi ülésén visszautalja az ügyet a bíróságnak, amely megállapíthatja majd, hogy Azerbajdzsán nem tett eleget kötelezettségeinek. Ilyesmire az ET-ben még sosem került sor.

Szaakasvili, Alijev, Basescu, Orbán

Szaakasvili, Alijev, Basescu, Orbán

Fotó: Burger Barna/MTI

Ezután ismét a miniszterekhez kerül a labda, akik dönthetnek úgy, hogy kizárják Azerbajdzsánt az emberi jogi szervezetből. Igaz, ettől a lehetőségtől sokan ódzkodnak, hiszen kizárás esetén a nemzetközi közösségnek még a mainál is kevesebb ráhatása lenne az emberi jogokat és a jogállamot semmibe vevő rezsimekre.

Az azerbajdzsáni kormánynak minden bizonnyal jelent valamit az Európa tanácsi tagság, az azeri guruló dollárok néven elhíresült vesztegetési és pénzmosási ügyben dollármilliókat költöttek az ET parlamentje három tagjának megvásárlására.

Figyelmébe ajánljuk