Tucker Carlson tündöklése Magyarországon

Importfasiszta a kirakatban

Külpol

A szélsőséges amerikai republikánusok névsorában, akik nyíltan Magyarországot dicsőítik, Tucker Carlson a legújabb név. A Fox TV kirúgott riportere a kelet-európai fél- vagy teljes autoriter rendszerekért lelkesedik, és remélhetőleg nem csak a pénzért – a vonzalom mindenesetre kölcsönös.

Milo Yiannopoulos (botrányhős médiaszemélyiség), Steve Bannon (Trump 2016-os kampányának egyik stratégája), Jordan Peterson (a marxizmust tömeggyilkos ideológiaként beállító politológus-pszichológus), s újabban Tucker Carlson – sokáig a tengerentúli republikánusok jobbszárnyának voltak a hősei, majd pedofilmentegetés, korrupció, hírhamisítás, százmillió dolláros károkozás, egyebek miatt vállalhatatlanná váltak korábbi munka­adóik és/vagy a republikánus establishment számára. A jeles férfiak aztán Közép- és Kelet-Európa egyes, jobbára Oroszország csatlósaiként jellemezhető államaiban sztárként és „véleményformálóként” bukkantak fel. Magyarországon például állami vagy államközeli pénzből mind a négyen megjelentek; leginkább az tehette őket vonzóvá, hogy amerikaiként is pontosan tudják, hogy a jövő és az igazi rend keleten van, főleg az olyan fél-, illetve teljesen autoriter államokban, mint Magyarország, Szerbia vagy Oroszország. A Fidesz üzenete szerint kis országként is tudunk óriási hatással lenni a világra, főleg a minket irigyelő Nyugatra – ezt az állítást pedig megfelelően igazolja vissza az a néhány nyugati közszereplő, akik szörnyülködve mesélnek a liberális terror által tönkretett Egyesült Államokról, majd bármifajta országspecifikus ismeret nélkül magyarázzák el ezredszerre is, mennyire nagyszerű vezető Orbán Viktor.

Így harcolnak a fehérek

E vonulat ügyeletes sztárja, Tucker Carlson még 2021-ben kezdett rajongani Orbánért és rendszeréért; a Fox News egyik legnézettebb műsorának házigazdájaként tartott előadást az esztergomi MCC Feszten, kapott egy címlapot a Mandinerben, magyarországi látogatását pedig lelkesedéssel celebrálta a teljes közpénzmédia. Hivatalosan semmit sem kért ezért, ami azért is furcsa, mert alapesetben akkoriban 70 ezer dollár volt a tarifája fellépé­senként. A nagyvonalúságra lehet magyarázat: Tucker édesapja, Richard Carlson annak a Policy Impact Strategic Communications nevű cégnek az igazgatója, amely korábban egy 80 millió forintos megbízás részeként az Orbán-kormánynak is lobbizott az Egyesült Államokban. Ez a washingtoni cég koordinálta Szijjártó Péter külügyminiszter interjúját is Tucker Carlson műsorában. A magyarországi utazást egyébként hivatalosan a Fox fizette, ugyanis Carlson filmet forgatott Magyarországról.

Azóta nagyot fordult a világ körülötte, hiszen 2023. április 24-én a Fox News kirúgta őt és műsora producerét. A Magyarországra szervezett republikánus/alt-right/neofasiszta CPAC kongresszusra küldött, előre felvett videós üdvözletében azon viccelődött május 4-én, hogy „kirúgják, ha eljön Budapestre”. Bár Budapestre akkor nem látogatott el, köszöntője vetítésekor már több mint egy hete nem volt állása.

A Fox nem indokolta meg a felmondást, de sajtóhírek szerint személyesen a Fox Corporation hírhedt elnöke, Rupert Murdoch döntött így. A lehetséges indokok közt ott vannak azok a trágár üzenetek, amelyeket Carlson a Fox vezetésének küldött, vagy rasszista kritikája az antifa aktivistát megverő trumpistákról. („A fehérek nem így harcolnak.”) És persze az sem könnyítette meg a helyzetét, hogy munkaadójának különféle perek következményeként összesen 787,5 millió dollárt kellett kifizetni miatta; egyebek közt azért, mert a 2020-as elnökválasztást megkérdőjelező összeesküvés-elméletek egyik terjesztője volt. De Carlson tagadja a klímaváltozást is, oltásellenes üzeneteket terjesztett, sőt még a biztonsági öv használatának kötelezővé tétele ellen is képes volt érvelni. A tényekhez való laza viszonyáról sokat elárul, hogy 2020-ban az egyik sajtóperében az ügyvédei is azzal akarták elkenni a magát újság­íróként definiáló Carlson felelősségét, hogy szerintük eleve nem szabad tényként kezelni azt, ami elhangzik a hírműsorában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk