Janet Yellent, az amerikai jegybank volt elnökét jelöli Joe Biden leendő pénzügyminiszterének

  • narancs.hu
  • 2020. november 30.

Külpol

Személyében első alkalommal kerülhet nő az amerikai pénzügyminisztérium élére.

Janet Yellent, az amerikai jegybank (Fed) volt elnökét jelölte leendő pénzügyminiszterének Joe Biden.

A 74 éves gazdasági és pénzügyi szakember személyében első alkalommal kerülhet nő az amerikai pénzügyminisztérium élére. Helyettese, az afroamerikai Wally Adeyemo lesz, aki korábban gazdasági tanácsadóként működött Barack Obama volt amerikai elnök mellett.

Biden hétfőn további tisztségek betöltéséről is rendelkezett, így többek között az indiai származású Neera Tandent jelölte az Igazgatási és Költségvetési Hivatal vezetőjének.

Cecilia Rouse afroamerikai közgazdász venné át az elnök gazdasági tanácsadói testületének vezetését. A testülethez csatlakozik Jared Bernstein és Heather Boushey gazdasági szakember is.

Biden kijelentette, hogy a gazdasági csapat segít majd talpra állítani a koronavírus-járvány által sújtott amerikai gazdaságot.
"Mialatt mi nekiveselkedünk a vírus ellenőrzésének, a csapat segít gazdaságunk újraépítésében" –hangsúlyozta.

Janet Yellen a Fed első női elnöke volt 2014 és 2018 között. Laza pénzügyi politikát követett a gazdasági növekedés és foglalkoztatottság növelése érdekében. Donald Trump váltotta le 2018-ban, akkori helyettesét, Jerome Powellt téve meg a Fed jelenlegi vezetőjének.
Mint minden miniszter esetében, Yellen kinevezését a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke a Twitteren gratulált Yellennek. "Intelligenciája, kitartása és nyugodt hozzáállása Janetet úttörővé teszi a nők számára mindenhol". Hozzátette, hogy örömmel tekint a közös munka elé "a globális gazdasági kihívások" közepette.

 

(MTI)

 

Figyelmébe ajánljuk