Kulturális hírek

  • 2004. július 8.

Külpol

SPANYOLOK ITT ÉS OTT Espa–a 1950 - Az újjászületés évtizede, illetve Picasso könyvillusztrációi 1944-1969 címmel nyílt kiállítás a Mûcsarnokban - elõbbi a korszak spanyol képzõ- és iparmûvészetét mutatja be eredeti mûalkotások, használati tárgyak és fotók segítségével. Ez az elsõ alkalom, hogy a tárlat Spanyolországon kívül látható.
Picassónak közel száz grafikáját állították ki a Bancaja Bank gyûjteményébõl. Mindkét kiállítás szeptember 12-ig tart nyitva.

A tér túloldalán, a Szépmûvészeti Múzeumban Joan Miró alkotásai láthatók szeptember 30-ig. Az 1893-1983 élt mûvész kilenc-kilenc festményét és szobrát, illetve harminc, kis szériában készült sokszorosított grafikáját mutatják be az 1935-1982 közötti idõszakból, a madridi Centro de Arte Reina Sofia múzeum gyûjteményébõl.

FREEDOM TOWER: ALAPKõLETÉTEL New Yorkban, a 2001 szeptember 11-én lerombolt World Trade Center helyén ünnepélyesen elhelyezték a világ legmagasabb épületének, az 541 méteresnek tervezett Freedom Centernek az alapkövét. Szimbolikus jelentõségû, hogy az amerikai függetlenség napjára idõzítették a ceremóniát, de a híradások nem hallgatják el azt sem, hogy egyelõre még nem végleges, pontosan milyen is lesz majd a húsztonnás gránittömbbõl készült alapkõ fölé magasodó épület, ha 2009-re elkészül. A tervezésre kiírt elsõ pályázat sikertelennek bizonyult, a másodikat Daniel Libeskind nyerte meg, de a Larry Silverstein ingatlanfejlesztõ által felkért fõépítész máris változtatásokat javasolt Libeskind tervén, a tetõre megálmodott függõkert helyén például szélmalmokat képzelt el - ez a történet még nincs lejátszva.

A HATODIK POTTER J. K. Rowling bejelentette: könyvsorozata hatodik kötetének címe Harry Potter and the Half Blood Prince lesz. A szerzõ hivatalos honlapján annyit közölt csupán, hogy a címbeli félvér herceg nem Harry, a varázslótanonc és nem is Lord Voldemort, a gonosz varázsló.

KARLOVY VARY Július 10-ig tart a 39. Nemzetközi Filmfesztivál Karlovy Varyban, melynek hivatalos játékfilmes versenyprogramjában Janisch Attila Másnap címû alkotása képviseli Magyarországot, de ezen kívül különbözõ szekciókba számos magyar mûvet beválogattak: Fliegauf Benedek: Dealer (függetlenek fóruma), Grunwalsky Ferenc: Táncalak, Tolnai Szabolcs: Egy ismeretlen naplója - Nadj József portré (mindkettõ a táncfilmek között), Nemes Gyula: A mulandóság gátja (cseh koprodukció a doku versenyprogramban), Antal Nimród: Kontroll (a Variety kritikusainak válogatásában), Fábry Zoltán: Körhinta (archívumok kincsei között), Steven Lovy: Mix (Keletre a Nyugattól szekció).

SZABAD A BARBIE Ötévi pereskedés után, a Los Angeles-i bíróság döntése értelmében fellélegezhet Tom Forsythe: a Mattel cég kénytelen megtéríteni azt az 1,8 millió dollárt, melyet a utahi mûvész saját védelmére fordított, miután a játékgyártó 1999-ben szerzõi jogsértés miatt beperelte, mert az általuk gyártott Barbie felhasználásával készített alkotásokat. Food Chain Barbie címmel például fotósorozatot csinált a babáról (tortillába töltött Barbie, szósszal leöntött Barbie, Barbie fondue-ben stb.). Az ítélet indoklása szerint a fogyasztók megtévesztésének kockázata csekély volt, a vádlott parodisztikus szándéka pedig egyértelmû. A Mattel tavaly januárban az amerikai legfelsõbb bíróságon már elvesztett egy hasonló pert, melyet az Aqua elnevezésû dán együttes ellen indítottak, amiért Barbie Girl címû dalukban nevetségessé tették a fantáziavilágban élõ szõke csajt.

A 36. VERMEER Július 7-én bocsátotta árverésre Londonban a Sotheby's Johannes Vermeer Ifjú hölgy a virginálnál címû, 1670 körül készült, 25,2x20 cm-es olajképét. Ez az elsõ Vermeer, amelyet 1921 óta aukcióra vittek, akkor vette meg az amszterdami Rijksmuseum az 1661-es Utcácskát. Vermeer összes többi, eredetiként elismert festménye már közgyûjteményben van, a mostani, harminchatodikként számon tartott kép a festõ utolsó, eddig magántulajdonban volt mûve: a 2002-ben elhunyt Frederic Rolin báró örököseinek tulajdonából került kalapács alá. A belga gyûjtõ 1960-ban egy-egy Klee-, Signac-, Bonnard- és Riopelle-mûvet adott érte korábbi tulajdonosa, Alfred Beit dél-afrikai gyémántmágnás örökösének. Eredetiségét tíz éven át tartó vizsgálattal, enyhe tisztítás és restaurálás után állapították meg a szakértõk - témája, kompozíciója, a drapériák festési módja, a tér- és fénykezelés technikája, illetve a festékanyag elemzése egyaránt egyértelmûsíti: Vermeer mûve. "Rokona", az 1674-75-ös Virginál mellett ülõ hölgy a londoni National Galleryben látható - hogy ez mennyiért és hova kerül, arról a jövõ héten.

MORZE

ÚJ ZAPPÁK Frank Zappa özvegye, Gail és az 1993-ban elhunyt zenész archívumának gondozója, Joe Travers megkezdte Zappa eddig publikálatlan felvételeinek a kiadását. A Joe's Corsage címû elsõ darabot a Mothers Of Invention legkorábbi korszakának demóiból és élõ felvételeibõl állították össze, megrendelhetõ a www.zappa.com címen. A Zappa-lemezek kiadására kötött szerzõdés a Rykodisc céggel októberben lejár; elképzelhetõ, hogy ezután a Vaulternative nevet viselõ családi kiadó az ismert albumok alternatív változatait is megjelenteti az archívum felhasználásával.

GYÁSZ Eltemették Frank Jánost: a 80 éves korában elhunyt mûvészettörténész-kritikus a 20. századi és kortárs képzõmûvészet legtekintélyesebb szakértõi közé tartozott. 1951-tõl rendezett kiállításokat, szerkesztett katalógusokat, oktatta a kiállításrendezés szakmáját. Publikált, többek között Szabó Vladimirrõl, Paizs Lászlóról, Makovecz Imrérõl, Román Györgyrõl, Czóbel Béláról, Gyarmathy Tihamérról, HarasztØ Istvánról, Hencze Tamásról, Gulyás Gyuláról.

MEGÚJULT KIESELBACH-oldal Megújult a Kieselbach aukciósház honlapja: A www.kieselbach.hu tartalmazza összes eddigi aukcióik képanyagát, katalógusaik adatait és tanulmányait, s teljes egészében olvashatók itt a galéria által kiadott könyvek is.

NETLISTA Az eddigi, kiskereskedelmi forgalom alapján összeállt slágerlista mellett, a legális internetes letöltések elterjedtségének elismeréseként, szeptembertõl közzéteszik ezek toplistáját is Nagy-Britanniában. Az Official UK Charts Company próbaösszesítése szerint a múlt héten a legtöbb letöltést az újjáalakult Pixies Bam Thwok címû (egyébként csak így beszerezhetõ) számánál regisztrálták. A hagyományos listát vezetõ McFly nincs a netes lista elsõ tíz helyezettje között, de nincs ott Britney Spears sem - bejutott viszont a Rasmus és a Jet. Szakértõk szerint a letöltési listán jobb esélyük van a tipikus popközönségnél érettebb, hitelkártyát gyakrabban használó, független szellemû rajongókat megcélzó zenéknek. A BBC Radio One egy, a letöltési listán alapuló mûsor indítását fontolgatja.

Figyelmébe ajánljuk