Kulturális hírek

  • 2004. július 1.

Külpol

NÉMETEK ESTERHÁZYR"L Október 10-én, a Frankfurti Könyvvásáron veheti át Esterházy Péter a Német Könyvkiadók Egyesülete idei Békedíját. Az errõl szóló közlemény megjelenése után a német sajtó szavakba igyekezett foglalni: kicsoda és mirõl is ír Esterházy - íme egy válogatás a Berlinben élõ Fehéri György kulturális menedzser gyûjtése alapján (a vele készült interjúnkat június 3-i számunkban olvashatták): Az elbûvölés mûvésze.
Idézetkérõdzõ. Szó-cselszövõ. Irónia-arisztokrata. Felforgatómûvész. Magyar. Legnagyobb fegyvere a derû. Legelhanyagolhatóbb gyengéje a német nyelv. Regényeit elolvasni hihetetlen teljesítmény (Tagesspiegel).

A viccek minden hájával megkent szerzõ, aki szívesen fûz kollázst a legkülönbözöbb kiáltványokból és történelmi dokumentumokból - ahelyett, hogy maga írná meg azokat. Esterházy személyében a közép-európai vicc örököse lép majd a Paulus-templom szószékéhez. E viccekben nem csupán szomorúság és irónia, hanem a jogos önvédelem és az elbizakodottság, a hûség és a felelõtlenség, valamint a lomposság és a rend képez paradox egységet (Süddeutsche Zeitung).

Joggal elismert érdeme: csodálatosan ismeretlen, új hangokat megütve mozog a valóság tagadásának "nyugati ironikus" és "keleti tragikus" pólusai között (Berliner Zeitung).

A Harmonia Czlestisben nem csupán saját családjának történetét írja le, hanem - egy mindaddig szinte elképzelhetetlen igazságossággal - a katasztrófáktól sújtott huszadik századot is (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Esterházy Péter személyében olyan írót tüntet ki a Börsenverein, aki a háború utáni generáció - messzeségekben is hallható - képviselõjeként az ember terror és erõszak általi elpusztítását, valamint újraéledését szomorúsággal és iróniával képes ábrázolni. Bátorsága, mellyel e tragédia létezését nemcsak elismeri, hanem poétikus-derûs módon le is írja, az európai depressziónak állít ellenpontot. A legfiatalabb joyce-iánus így nem csupán hazájának (Magyarországnak) talál új helyet Európa közepében, hanem Európának is az irodalom közepében. (A díjat odaítélõ bizottság indoklásából)

ASIAN DUB OPERA Az English National Opera (ENO) felkérte az Asian Dub Foundationt (ADF): írjanak operát a dalszínház számára. A nálunk is többször szerepelt együttes (Sound Systemként legközelebb július 2-án lépnek fel a mezõtúri Wanted Fesztiválon, aztán irány Szentpétervár és Moszkva) úgy döntött, Moammar Kadhafit idézik meg, a maguk módján. A líbiai vezér szerepét a JC001 mûvésznevû rapper alakítja majd, Kadhafi híres nõi testõrségét az ENO kórusa. A zenekari hangzást ezúttal egy hegedûs is kiegészíti majd, a fotókkal és filmbetétekkel teljes elõadást Peter Sellars rendezi. A zenekar gitárosa, Chandrasonic szerint Kadhafi tényszerû életrajza helyett inkább a politikust övezõ mítoszok és ellenmítoszok foglalkoztatják õket. 2006 februárjára tervezik a bemutatót a londoni Coliseumban. Sellars, aki az ENO-ban rendezte meg John Adams Nixon in China címû operáját és az ADF-fel tavaly a Velencei Biennálén már dolgozott együtt, a zenekar pedig idén a Brightoni Fesztiváltól is kapott egy komoly felkérést: írjanak új zenét Gillo Pontecorvo 1966-os klasszikus filmjéhez, Az algíri csatához. Az ENO tudatosan próbál közeledni a fiatal közönséghez: a mostani, hét végi Glastonbury Fesztiválon az opera társulata elõadta Wagner mûvét, a Walkürt. A 120 ezres tömeget vonzó fesztivál fõ attrakciói Paul McCartney, James Brown, Morrissey, PJ Harvey, a Muse, az Orbital, az Oasis, a Franz Ferdinand és a Goldfrapp volt.n T"TH NYERT LA-BEN Ferenc Tóth Unknown Soldier címû filmje nyerte a Los Angeles-i Filmfesztivál 50 ezer dollárral járó fõdíját: a mindössze kétszer ekkora költségvetésbõl, digitális kamerával forgatott film egy 18 éves harlemi fiúról, Ellisonról szól, aki édesapja halála után hajléktalanná válik. A fõszerepet egy másodéves egyetemista alakítja: ez az elsõ mozifilm, amelyben Carl Louis játszik. A zsûri külön kiemelte a fõhõs ábrázolásának finomsága és sorsának szívfájdító alakulása között feszülõ kontrasztot. Az Unknown Soldier Ferenc Tóth elsõ rendezése, de producerként már sikert aratott Manito címû 2002-es filmjével a Sundance Fesztiválon - a magyar mozinézõk Vitézy László 1982-es Vörös földjének egyik szereplõjeként emlékezhet(né)nek rá, õ volt Kelemen. Az Unknown Soldier most végigjárja az amerikai fesztiválokat, vetítették már Miamiben, Philadelphiában, Dallasban és Nashville-ben.

HERZL Herzl Tivadar, Izrael megálmodója (1860-1904) halálának 100. évfordulóján, július 4-én, este 7-kor a Bálint Házban bemutatják a Menekült címû profetikus bohózatát Kari Györgyi, Meskó Timea, Reisenbüchler Sándor és Szalay Szabó István szereplésével, Kozma György fordításában és rendezésében. Herzl életérõl és életmûvérõl izraeli-magyar dokumentumfilmet rendez Pataki Éva, a bemutató õszre várható.

MORZE

FAHRENHEIT Bemutatása elsõ három napján 21,8 millió dollárt hozott és ezzel a hét végi összesítés élére került Michael Moore Fahrenheit 9/11 címû, Cannes-ban nyertes alkotása: dokumentumfilm még soha nem debütált ilyen jól Amerikában. A rekordot eddig Moore elõzõ munkája, a Kóla, puska, sült krumpli tartotta 21,6 millióval. A Bush-kormányzatot kritizáló filmjének konzervatív ellenzõi szerint meg kéne vizsgálni, nem sérti-e a film reklámozása az elnökválasztási kampány finanszírozásra vonatkozó szabályait.

HENDRIX, CLAPTON Jimi Hendrix öccse, Leon pert indított, amely Seattle-ben kezdõdött: állítása szerint apjuk, Al Hendrix 2002-es halála után a család üzleti ügyeit vezetõ mostohanõvér, Janie kisemmizte õt a gitáros 1970-es halála óta felhalmozódott, 80 millió dollár körüli vagyonból.

Minden idõk legmagasabb aukciós árát érte el Eric Clapton 1970-85 között használt Fender Stratocastere: a Christie's New York-i árverésén a becsült ár hatszorosára, 959,5 ezer dollárig ment fel a licit.

BUKOWSKI, CASTRO Július 15-én, 18 órától a Mûcsarnok kertjében mutatják be Charles Bukowski Tótumfaktum címû könyvét a fordítók jelenlétében (kritika május 27-i számunkban). 20 órától ugyanitt Michael Castro amerikai dzsesszköltõ a Szépírók Társasága open reading estjének vendége, közremûködik Grencsó István és Lõrinszky Attila.

MINDENTUDáS Negyedik szemeszterének végére érkezett a Mindentudás Egyeteme. Az MTA, a Matáv és az Axelero eredetileg három szemeszterre tervezett, tudomány-népszerûsítõ sorozatának eddigi 77 elõadását hetente 250-300 ezren nézték a tévében, 40 ezren hallgatták a rádióban. Az elõadások részletes tartalmát kínáló www.mindentudas.hu címen 16 millió oldalletöltést és 95 ezer tesztkitöltést regisztráltak, 40 elõadás két kötetben meg is jelent. Nyáron az A38 hajón tartanak elõadásokat, az ötödik szemesztert szeptemberben Berend T. Iván nyitja.

Figyelmébe ajánljuk