Kulturális hírek

  • 2004. július 15.

Külpol

MAGYAROK SALZBURGBAN Július 22-ig tartanak Salzburgban a Magyar Kulturális Napok. A nyitóhangversenyt a Magyar Akadémia Vonósnégyes adta, a záróesten az Ewald Rézfúvós Kvintett lép fel, közte filmvetítések, Patyi Zoltán és barátai néptánca, Borbély Mihály együttesének etnodzsessze, Havas Bálint, Gálik András és Komoróczky Tamás kiállítása.
A bencés rend ezer éve Magyarországon címmel Móser Zoltán mutatja be fényképeit.

Kurtág György (képünkön) és az 1973-ban született klarinétos, Jörg Widmann rezidens zeneszerzõként szerepel az idei Salzburgi Ünnepi Játékok július 24-én kezdõdõ programján. Augusztus 21-i szerzõi hangversenyük mûsorán egyebek között Kurtág Bach-átiratait és A megboldogult R. V. Truszova üzenetei címû darabját szólaltatja meg az Österreichisches Ensemble für neue Musik, augusztus 23-án pedig közös koncertet ad Kurtág György és Kurtág Márta.

AZ IGAZI ÉS A VÖRÖS ELVIS Habár a lista élére várták, Usher és Britney Spears mögött csak a harmadik helyre tudott ugrani az angol slágerlistán Elvis Presley That's All Right címû kislemeze, melyet abból az alkalomból dobtak piacra, hogy eredetileg épp ötven éve, 1954. július 5-én vette fel a Sun Records memphisi stúdiójában, amikor még teherautó-sofõrként kereste kenyerét.

A Vörös Elvis - e néven is emlegették Dean Reed amerikai énekes-filmszínészt, akinek rejtélyes életét Tom Hanks viszi filmvászonra: a hollywoodi sztárnak hosszú fáradozás után sikerült megszereznie a megfilmesítés jogát, és producerként önmagára osztotta a fõszerepet. Reed özvegye, Renate Blume színésznõ támogatja a projektet. Az 1938-ban született Dean Reed az 1960-as években Európában forgatott, majd miután beleszeretett egy keletnémet lányba, az NDK-ban telepedett le, s hamarosan az egész szocialista tábor sztárja lett, még Lenin-díjat is kapott. 1986-ban, nem sokkal egy tévényilatkozata után egy kelet-berlini tóban találták meg a holttestét. Halálának okára nem derült fény, sokan valamely titkosszolgálatot sejtik mögötte. Történetét több könyvben (Stefan Ernsting: Der rote Elvis; Reggie Nadelson: Comrade Rockstar: The Search for Dean Reed) és filmben (Will Roberts: American Rebel - Documentary on Dean Reed; Peter Gehrig: Glamour und Protest - Ein Cowboy im Sozialismus) dolgozták fel, Reggie Nadelson munkája alapján BBC-doku is készült.

VERMEER REKORDÁRON 16,25 millió fontos rekordáron kelt el a Sotheby's londoni árverésén Johannes Vermeer Ifjú hölgy a virginálnál címû, 1670 körül készült, 25,2x20 cm-es olajképe, melyet egy névtelenségben maradó, telefonon licitáló gyûjtõ vásárolt meg. 1921 óta ez volt az elsõ, nyilvános árverésre bocsátott Vermeer-mû (megtekinthetõ múlt heti számunkban). A régi mesterek árverése csaknem 30 millió font összbevételt hozott, a második legmagasabb összeget egy Rubens-kép érte el 2,47 millió fonttal.

SZAB" TORONT"BAN Szabó István Being Julia címû filmjével nyílik szeptember 9-én a 29. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál. A Maugham regényébõl készült film fõszerepeit Annette Bening és Jeremy Irons alakítja. Az 1930-as években, londoni színházi környezetben játszódó mû producere A napfény íze címû Szabó-filmet is gyártó kanadai Robert Lantos. Ez lesz a kilencedik alkalom, hogy általa gyártott alkotás nyitja meg a fesztivált, az elmúlt tíz évben ötször volt az övé a nyitány: Richard J. Lewis: Whale Music (1994), Atom Egoyan: Eljövendõ szép napok (1997), Felicia utazása (1999), Ararát (2002), Denys Arcand: Stardom (2000).

A FESZTIVÁLZENEKAR SIKERE Egyszerre három klasszikus zenei fórumon aratott komoly elismerést a Budapesti Fesztiválzenekar új Rahmanyinov-lemeze, rajta a 2. szimfónia és a Vocalise, Fischer Iván vezényletével: a Channel Classics kiadásában megjelent SACD-t (szuper audio cédé) a párizsi Diapason és a londoni Gramophone címû szaklap egyaránt a hónap legkiemelkedõbb felvételei közé sorolta (a Gramophone minden hónapban tíz lemezt emel ki a hatalmas kínálatból, ezek egyike most a Fesztiválzenekaré), a Classics Today címû amerikai internetes lap pedig az elõadók mûvészi teljesítményére és a lemez hangminõségére egyaránt a legmagasabb pontszámot, a tízest adta. Augusztusban Dániában, Németországban és Svájcban lép fel a zenekar, legközelebbi budapesti koncertjük szeptember 17-én lesz.

MORZE

KARLOVY VARY Az olasz Antonio és Andrea Fazzi Certi bambini címû alkotása nyerte Karlovy Varyban a 39. Nemzetközi Filmfesztivál fõdíját. A legjobb rendezésért a spanyol Xavier Bermúdez (León y Olvida) érdemelt elismerést, a nemzetközi zsûri különdíját pedig Tu címû horvát-boszniai filmjéért Zrinko Ogrestának ítélték.

AZ ARARÁT JEREVÁNBAN A másfél millió emberéletet követelõ, 1915-1923 közötti törökországi örmény népirtásról szóló Ararát, a kanadai Atom Egoyan mûve nyerte az örmény vagy örmény származású rendezõk Arany Sárgabarack Filmfesztiváljának fõdíját Jerevánban. A fesztiválon 20 ország 57 filmjét vetítették.

HOLOKAUSZT PROGRAM-IRODA Molnár Judit történész vezetésével a Magyar Nemzeti Múzeumban megalakult a budapesti Holokauszt Emlékközpont 2005-ben megnyíló állandó kiállításának megszervezésével, szakmai elõkészítésével és megrendezésével megbízott programiroda. A kiállítás történeti forgatókönyvének két szerzõje, Kádár Gábor és Vági Zoltán legközelebbi feladata, hogy a nemrégiben lezajlott szakmai vita alapján átdolgozza a forgatókönyvet.

THE DIVIDE Ezzel a címmel látható kiállítás a Centrális Galériában azokról a társadalmi, környezeti, építészeti, jogi, emberi jogi kérdésekrõl, amelyeket az Izrael védelmére emelt - s a múlt héten a hágai Nemzetközi Bíróság által jogellenesnek minõsített - kerítés/fal vetett fel az elmúlt két év során. A kiállítás augusztus 8-ig tart nyitva.

BOWIE SZÍVMÛTÉTE Los Angeles-i otthonában lábadozik David Bowie, akin még júniusban Németországban szívmûtétet hajtottak végre artériaelzáródás miatt, két nappal azután, hogy az 57 éves énekes idegbecsípõdésre panaszkodva félbeszakította prágai fellépését. Bowie azt reméli, augusztusban visszatérhet a színpadra.

THEALTER Július 17-25. között rendezik meg Szegeden a Thealter Internationalt, a Szabad Színházak XIV. Nemzetközi Találkozóját és egyúttal a X. Alternatív Színházi Szemlét, melyen a hazaiak mellett újvidéki, orosz, német és cseh társulatok lépnek fel, emellett kiállítások, filmvetítések és koncertek szerepelnek a programban.

Figyelmébe ajánljuk