Kulturális hírek

  • 2004. december 16.

Külpol

EURÓPAI FILMDÍJ Fatih Akin Fallal szemben címû alkotása nyerte az Európai Filmakadémia tagjai által az év európai filmjének megszavazott díjat. A legjobb alakítások és a legjobb rendezõ díját azonban nem az egyik képünkön látható, török származású német filmes, illetve színészei vehették át a barcelonai gálaesten, hanem a brit Imelda Staunton, a Mike Leigh által rendezett Vera Drake fõszereplõje és a spanyol Javier Bardem, a legjobb rendezõ díjával kitüntetett Alejandro Amenabar Mar dentro címû alkotásának fõszereplõje.
Másik képünkön a 29 éves, chilei születésû Amenabar - vele egy kategóriában szerepelt a jelöltek között Antal Nimród, a Kontroll rendezõje is. A legjobb forgatókönyv díját a francia Agnes Jaoui és Jean-Pierre Bacri kapta (Comme une image), a legjobb zeneszerzõ díját Bruno Colais (Les Choristes), a legjobb operatõr Eduardo Serra lett (Girl With A Pearl Earring - maga mögé utasítva a Csodálatos Júliát fényképezõ Koltai Lajost, többek között). Életmûvéért érdemelt ki díjat a spanyol Carlos Saura és a norvég Liv Ullmann. Az év felfedezettjének járó díjat az olasz Andrea és Antonio Frazzi kapta (Certi Bambini), a legjobb dokumentumfilm Hubert Sauper francia-osztrák-belga munkája, a Darwin's Nightmare, a legjobb rövidfilm pedig a francia Philippe Orreindy mûve, a J'attendrai le suivant lett. A legjobb nem európai film: Wong Kar-Wai: 2046. Szavazott a közönség is, nála Fatih Akin a legjobb rendezõ, a legjobb alakításokat pedig Daniel Brühl (Was Nützt Die Liebe In Gedanken) és Penelope Cruz (Non Ti Muovere) nyújtotta.

VILÁGZENE, DECEMBER Íme a European Broadcasting Union legfrissebb világzenei listájának élcsoportja:

1. Mercan Dede: Su

(Törökország/Kanada)

2. Rachid Taha: Tekitoi

(Algéria/Franciaország)

3. Mahala Rai Banda: Mahala

Rai Banda (Románia)

4. Mory Kante: Sabou

(Guinea)

5. Epifani Barbers: Marannui

(Olaszország)

6. Issa Bagayogo:

Tassoumakan (Mali)

7. Válogatás: The Diaspora Of

Rembetico (Görögország)

8. Polo Montanez: Memoria

(Kuba)

9. Ska Cubano: Ska Cubano (Kuba)

10. Marta Gomez: Cantos de

Agua Dulce (Kolumbia)

BRUEGHEL 3,7 millió fontért cserélt gazdát a Sotheby's londoni árverésén ifj. Pieter Brueghel jellegzetesen mozgalmas, falusi ünnepet ábrázoló festménye: a mûvész halála elõtt tíz évvel, 1628-ban készült The Kermesse of St. George 1930 óta egy belga család tulajdonában volt, s 1935 óta nem szerepelt nyilvános bemutatón. Kérdés, mikor fog legközelebb, mert új tulajdonosa is egy inkognitóját õrzõ magángyûjtõ. A régi mesterek mûveinek aukcióján ez a kép érte el a legmagasabb árat, igaz, valamivel elmaradt Brueghel 2001-es árverési rekordjától. Adrian van Ostade 3,14 és Jacob van Ruisdael 2,47 millió fonttal viszont új aukciós csúcsot ért el.

HALÁLOS KONCERTEK "Te oszlattad fel a Panterát!" - e szavakkal ugrott az Ohio állambeli Columbusban rendezett Damageplan-koncert színpadára a 25 éves Nathan Gale, és közelrõl agyonlõtte a heavy metal zenekar 38 éves gitárosát, Darrell Abbottot, majd lövöldözni kezdett a zenekar és a közönség irányába. Mire õt magát is leterítette egy rendõrgolyó, négy embert megölt, és kettõt megsebesített. Amikor a halálos lövés érte, menekülni készült, de a túsznak, akit maga mellé rántott, nem esett bántódása. Darrell és testvére, a dobos Vinnie (Paul) Abbott az 1980-as években alapította a Panterát: a 90-es évek közepén értek népszerûségük csúcsára, utolsó albumuk 2000-ben jelent meg, ezt követte a korántsem békés válás. Abbotték új bandája, a Damageplan elsõ albuma idén jelent meg: New Found Power. Phil Anselmo, a Pantera egykori és a Superjoint Ritual jelenlegi énekese a legfrissebb Metal Hammer címlapinterjújában azt mondta a Pantera feloszlásával kapcsolatban, hogy Abbott alapos verést érdemelne miatta - a brit magazinnak nincs amerikai kiadása, nem valószínû, hogy a gyilkos innen merített ihletet.

Srí Lanka fõvárosában, Colombóban Shahrukh Khan bollywodi sztár egyperces gyászszünettel kezdte koncertjét az egy évvel ezelõtt elhunyt buddhista szerzetes, Gangodawila Soma emlékére, így próbálván megbékíteni a hangverseny idõzítése ellen tiltakozókat, ám ennek ellenére valaki felrobbantott egy kézigránátot: ketten életüket vesztették, a sebesültek száma tizennyolc. A fellépõk sértetlenül megúszták a merényletet.

TURNER-DÍJ Jeremy Deller nyerte a 25 ezer fonttal dotált idei Turner-díjat. A 38 éves londoni mûvész és a díjra jelölt konkurensei, Kutlug Ataman, a Langlands-Bell páros és Yinka Shonibare alkotásai - mindannyian videókkal pályáztak - december 23-ig láthatók a londoni Tate Galleryben. Deller egyik videója, a Memory Bucket a Bush család szûkebb pátriáját mutatja be, legismertebb mûve, a The Battle of Orgreave az 1984-85-ös bányászsztrájk egyik ütközetét játszatja újra az eredeti összecsapásban részt vett bányászokkal és rendõrökkel.

MORZE

EL GRECO KRÉTÁN Kréta városa a Christie's londoni aukcióján 790 ezer fontért megvásárolta El Greco kisméretû, hordozható oltárképét: a fára festett, korábban ismeretlen, 1567-70 között készült Krisztus megkeresztelését egy borítékban találta meg elõzõ tulajdonosa, Spanyolországban.

ÁRVERÉSEK ITTHON Munkácsy Mihály Testvérek (Az elsõ könnyek; Ne sírj!) címû festményét és Nemes-Lampérth József Híd a Szajnán címû, papíralapon tussal készült mûvét egyaránt 22 millió Ft-on ütötték le a Kieselbach Galéria téli árverésén, s kerek 20 milliónál csapott le a kalapács Czigány Dezsõ önarcképénél. A Mû-Terem Galéria árverésén 30 millióért kelt el a Tanterem (Colpachi iskola) címû Munkácsy, 44 millióért Rippl-Rónai mûve, az Anella és Lazarine virágok között, míg 5 millió Ft-os kikiáltási árát több mint meghétszerezve, 37 millióért talált vevõ-re Galimberti Sándor 1911 körüli csendélete, az Almák.

ESSZÉK A NETEN Torzmagyar címmel gyûjtötte kötetbe három évtized esszétermésének javát Szávai Géza. A Pont Kiadó által megjelentetett könyv interneten is elérhetõ: www.szavaigeza.hu. A Romániából áttelepült szerzõ önmagát nevezi torzmagyarnak: kisebbségi sorban született egy torz és az embert is eltorzító világba, s mint írja, élete javát azzal töltötte, hogy megpróbálta leküzdeni önnön torzulásait.

"ÚJ" TENNESSEE WILLIAMS Öt, eddig ismeretlen Tennessee Williams-egyfelvonásost mutattak be New Yorkban: a Five by Ten címmel futó elõadás témái között szerepel a homoszexualitás is, ami az 1950-es, 60-as években még tabunak számított. Az elõadást Michael Kahn rendezte, aki 1974-ben együtt dolgozott a szerzõvel. A darabokat a Williams életmûvét kutató David Roessel és Nicholas Moschovakis fedezte fel: az 1983-ban, 71 éves korában elhunyt író tizenöt "új" vagy kevéssé ismert színmûvét jövõre publikálják.

GYÁSZ 71 éves korában, szívroham következtében elhunyt Jose Libertella: az Olaszországban született, élete nagy részét Argentínában leélt bandoneon- (harmonika-) játékost Párizsban érte a halál, ahol a Tango Passion címû elõadást próbálta.

Figyelmébe ajánljuk