Kulturális hírek

  • 2001. december 6.

Külpol

MAGYAR INTÉZET NEW YORKBAN Magyar Kulturális Központ kezdte meg működését New Yorkban: a Márton András vezette új intézmény a főkonzulátus épületében található.n EUR"PAI FILMDÍJ Habár Gothár Péter és Babos Tamás révén a legjobb rendező és operatőr kategóriában is az idei Európai Filmdíj jelöltjei között szerepelt a Paszport, a szombati berlini gálaesten másokat szólítottak színpadra. A képünkön látható francia Jean-Pierre Jeunet romantikus vígjátéka, a Le Fabuleux Destin d´Amélie Poulain kapta a legjobb film és a legjobb rendező, továbbá a közönség díját, s a legjobbnak ítélt operatőr, Bruno Delbonnel is ebben a produkcióban dolgozott.
A legjobb alakításokért Ben Kingsley, a brit-spanyol Sexy Beast főszereplője és Isabelle Hupert, a francia-osztrák La Pianiste főszereplője vehetett át díjat, a legjobb forgatókönyvet Danis Tanovic írta (No Man´s Land, francia-olasz-belga-brit-szlovén alkotás). A legígéretesebb felfedezett Fassbinder-díját a spanyol Achero Manas kapta (El Bola), a legjobb rövidfilm a brit Toby MacDonald Je t´aime John Wayne című műve, a legjobb dokumentumfilm a német Andres Veiel Black Box, BRD-je lett, a kritikusok díját a francia Robert Guédiguain nyerte (La vie est tranquille). A legjobb nem európai produkcióként Baz Luhrman ausztrál-amerikai Moulin Rouge-át díjazták, a világmozi legkiemelkedőbb idei európai teljesítményét az angol Ewan McGregor nyújtotta, az életműdíj pedig a Monthy Python sorozat alkotóinak jutott.n GYÁSZ 58 éves korában rákbetegség következtében Los Angelesben elhunyt George Harrison, a Beatles gitárosa (róla szóló írásunk a 37. oldalon). A Krisna-hívő zenész hamvait Indiában, a vallás két szent helyén, a Gangesz folyóba szórták.

Eközben Harrison lemezei minden korábbinál nagyobb ütemben fogynak; lapzártakor úgy nézett ki, hogy az All Things Must Pass könnyen a brit Top 40-be kerülhet, a rajta lévő My Sweet Lord pedig aligha kerülheti el a karácsonyi kislemez sorsot. A híradások szerint Harrison nem sokkal halála előtt nagyjából befejezett egy Portrait of a Leg End munkacímet viselő albumot. A lemez sorsáról a zenész özvegye, Olivia dönt majd: halála idején George Harrisonnak nem volt érvényes szerződése. Eddigi legutolsó dala, a fiával, Dhanival készített Horse to Water októberben jelent meg Jools Holland lemezén.

Brit politikusok fölvetették: kapja meg posztumusz a lovagi címet George Harrison - ha kell, akár a kitüntetési rendszer megváltoztatása árán is.

n KÜLFÖLDIEK AZ OSCARÉRT Ötvenegy ország nevezett a legjobb nem angol nyelvű film 2001-es Oscar-díjáért folyó versenybe, köztük első ízben Örményország, Kirgizisztán, Tanzánia és Uruguay. Magyarországot Sopsits Árpád Torzók című alkotása képviseli. Vetélytársai között vannak - immár az idei Európai Filmdíj különböző kategóriáinak nyerteseiként - a cannes-i nagydíjas osztrák La Pianiste, a francia Le Fabuleux Destin d´Amélie Poulain és a No Man´s Land. Olaszországot a cannes-i aranypálmás La stanza del figlio (Nanni Moretti) képviseli, Kanadát a Cannes-ban Arany Kamerát kapott Atanarjuat, the Fast Runner (Zacharias Kunuk), Brazíliát az Abril Despedacado (Walter Salles), Kolumbiát a La Virgen de los sicarios (Barbet Schroeder), Csehországot a Dark Blue World (Jan Sverak), Hongkongot a Fulltime Killer (Johnnie To és Wai Ka Fai), Iránt a Baran (Majid Majidi), Japánt a Go (Isao Yukisada), Lengyelországot a Quo Vadis (Jerzy Kawalerowicz), Oroszországot a Romanovok: Egy cári család (Gleb Panfilov), Svájcot az Éloge de l´amour (Jean-Luc Godard). A díjra jelölt öt film címét február 12-én hozzák nyilvánosságra, a ceremónia március 24-én lesz.

n KAPOSI TAMÁS EMLÉKE A Trafóban rendezett Utolsó csepp fesztivál keretében három képével emlékeztek meg Kaposi Tamás festőművészről, aki tíz évvel ezelőtt, 1991 végén, 26 éves korában, autóbaleset áldozata lett. "Apokaliptikus víziókat ábrázolt: a metafizikai rémület és a halál képeit. Úgy próbált meg úrrá lenni a sátáni erőkön, hogy szembenézett velük, és megkereste őket önmagában" - mondja Miltényi Tibor, aki Kaján Imrével és Márton Lászlóval közös monográfiát jelentetett meg róla 1996-ban, s több tanulmányban, esszében foglalkozott Kaposi Tamás expresszív festészetével.

n DíJ Szálinger Balázs Zalai passió című vígeposza nyerte az év legjelentősebbnek ítélt epikai teljesítményéért járó Bródy Sándor-díjat, melyet az író unokája, Alexander Brody alapított.

n VÉDIK A VASILESCU-GYűJTEMÉNYT A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megindította a Vasilescu-gyűjtemény védetté nyilvánítását: Vasilescu János az államnak ajándékozta a kollekciót (amely részét képezhetné a majdani Modern Magyar Művészeti Múzeumnak), de a gyűjtő és fia között örökösödési per folyik róla.

n ÁLMOK ÁLMOD"I Többszöri halasztás után december 17-én Orbán Viktor miniszterelnök nyitja meg a magyar leleményt, a magyar találmányokat bemutató Álmok álmodói című kiállítást a Millenáris Parkban.

n ALTE NATIONALGALERIE Háromévi restauráció után ismét megnyílt Berlin egyik legnagyobb múzeuma, az Alte Nationalgalerie, ahol a világ egyik legjelentősebb gyűjteménye található a 19. századi romantikus és impresszionista művészet alkotásaiból.

n HOLLAND IRODALMI BOTRÁNY Gerard Reve nem vehette át a holland nyelvű irodalmi élet legnagyobb presztízsű díját, mert a 77 éves író homoszexuális partnere rendőrségi vizsgálat alatt áll: egy 13 éves fiú inzultálásával vádolják. A Belgiumban és Hollandiában közösen adományozott Prijs der Nederlandse Letterent egy életmű elismeréseként szokta átadni kétévenként a holland királynő vagy a belga király. Most utóbbi lett volna soros, de Bert Anciaux belga kulturális miniszter elhalasztatta a ceremóniát, mert rossz fényt vetett volna az eseményre, ha megjelenik ott az író partnere, Joop Schafthuizen - az utóbbi évek pedofil bűnügyei miatt Belgiumban különösen érzékeny téma ez. A halasztás ellen ötven író petícióban tiltakozott, mondván, Gerard Reve nem ezt érdemli: "A jövőben át fogjuk világítani a díjazott családját, mielőtt átadjuk neki?" - tették fel a kérdést.

Figyelmébe ajánljuk