Kulturális hírek

  • 2002. június 13.

Külpol

BUSSZAL A SZOBORPARKBA Június-július-augusztusban naponta hatszor (9, 10, 11, 15, 16 és 17 órakor) közvetlen buszjáratok indulnak a 16-os autóbusz Deák téri megállójából a XXII. kerületi Szoborparkba, majd onnan fél órával később vissza.
Az 1250 forintos menetjegy belépőként is szolgál a szocialista rendszer köztéri emlékműveit tíz éve őrző szabadtéri múzeumba - jelentették be Boros Géza <

n MEGHALT DEE DEE RAMONE Kábítószer-túladagolás következtében 49 éves korában hollywoodi otthonában meghalt Dee Dee Ramone, a 70-es évek amerikai punkhullámának alapzenekara, a Ramones egykori basszusgitárosa. Holttestét felesége fedezte fel, a lakásban drogokat és drogos eszközöket találtak. Rövid időn belül ő a második halott a Ramonesből: az énekes, Joey Ramone (sz. Jeffrey Hyman) tavaly áprilisban hunyt el, rák következtében, szintén 49 évesen. Az eredeti négyesből már csak Johnny (John Cummings) és Tommy (Tom Erdelyi) él; Ramonest márciusban iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Dee Dee (sz. Douglas Glenn Colvin) Nyugat-Berlinben nőtt fel, ahol apja katonaként szolgált. Tizenéves korában tértek haza. 1989-ig volt tagja és szövegírója az 1974-ben alapított s 1996-ban feloszlott zenekarnak. Kiszállása után rövid ideig Dee Dee King néven rapperként próbálkozott, nem sok sikerrel, ezért inkább a gitárnál maradt, és írni, festeni kezdett (itt látható, Goop című festménye a Follin galériában rendezett kiállításáról való). Ügynöke elmondása szerint nemrég fejezte be ötödik könyvét, az előzőek közül az amazon.com internetes könyvterjesztőnél is megrendelhető két önéletrajzi jellegű műve, a Chelsea Horror Hotel és a Lobotomy: Surviving the Ramones.

n SZTRÁJK A BRITISH MUSEUMBAN A Londonba utazók figyelmébe: június 17-én sztrájk miatt zárva tart a - különben ingyen látogatható - British Museum: a közalkalmazottak az intézmény állományának tizenöt százalékát érintő elbocsátás terve ellen tiltakoznak. A múzeum a létszámleépítéssel szeretne megtakarítani 6,5 millió fontot, hogy visszahozzon valamit a látogatók számának visszaesése és az állami támogatás csökkenése miatti veszteségéből. "Nemzeti kincsek maradnak rejtve a nagyközönség elől, galériák zárnak majd be, és kevesebb iskolás bővítheti ismereteit a British Museumban, ha a kormány nem fogadja el, hogy világszínvonalú múzeumokat nem lehet csak az ajándékboltok és kávézók bevételeiből finanszírozni" - fogalmaz a szakszervezet közleménye.

n MARTIN WALSER: EL´RE HOZOTT KIADáS Az előzetesen tervezett augusztus helyett már június 26-án kihozza a Suhrkamp kiadó Martin Walser új regényét: a Tod eines Kritikerst ugyan még csak kevesek kiváltsága volt olvasni, az mégis - mint arról legutóbbi számunkban hírt adtunk - hetek óta témát ad a német médiának. A frankfurti kiadó annak ellenére döntött megjelentetése mellett, hogy a mű egyes vélemények szerint antiszemita nézeteknek ad hangot; minderről bővebben a 30. oldalon.n NEMZETI SZÍNHÁZ: MÉGIS PÁLYÁZAT Az egyöntetű bírálatok nyomására, korábbi döntését megváltoztatva mégis pályázatot ír ki a Nemzeti Színház igazgatói posztjára Görgey Gábor kulturális miniszter. A néhány nappal korábban öt évre kinevezett Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, rendező, aki e szerint december 31-ig csak ügyvezetőként látja el a feladatot, a hírügynökségi jelentés szerint még nem döntötte el, indul-e a várhatóan nyílt pályázaton.

n EMINEM: ÚJABB MILLIóK Egy héttel megjelenése után már 1,32 millió példányban kelt el Amerikában Eminem harmadik albuma, a The Eminem Show, mely így természetesen azonnal az eladási lista élére ugrott. Kiadója, a Vivendi Universal birodalomhoz tartozó Interscope a kalózkiadványok elleni lépésként váratlanul, a tervezettnél kilenc nappal korábban dobta piacra a lemezt, mely nemcsak a közvetlenül érdekelteknek (a zenészeknek és a kiadónak) hoz majd a konyhára, hanem feltornázhatja a visszaesés jeleit mutató lemezipar egész évi eredményét is. A kalózok elleni küzdelem jegyében a kiadó az Egyesült Államokban eladott első kétmillió példányhoz egy DVD-lemezt is ad ajándékba, rajta színfalak mögötti és koncertvideók, egy interjú és egy rajzfilm. Mindezek mellett az is növeli az album vonzerejét, hogy ezúttal, Eminemnél első ízben, a CD füzetkéje közli a rapper szövegeit is. Eminem lemezeiből eddig összesen 25 millió fogyott el világszerte, a mostaniból Amerikában 3,5 millió, a világ többi részén 2,5 millió példányt szállítottak az üzletekbe. Szoborpark című kötetének bemutatóján, amely N. Kósa Judit- Szablyár Péter Föld alatti Buda, illetve Föld alatti Pest című köteteivel együtt jelent meg a Városháza Kiadó A mi Budapestünk című sorozatának részeként.

n ÚJRA ÁLMOK ÁLMOD"I Mizsei Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt országos választmányának immár leköszönt elnöke munkába állt a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatói posztján, így a megfelelő szerződések aláírása után, néhány napi zárva tartást követően, ismét megnyílt az Álmok álmodói - világraszóló magyarok című kiállítás a II. kerületi Millenáris Parkban. Elődjét még az előző kormány mentette fel utolsó intézkedéseinek egyikeként: Berkecz Mária 32 millió forint végkielégítést kapott.

n FESZTIVÁLZENEKAR: ÚJVILáG A Budapesti Búcsú egyik legnagyobb szabású rendezvényén, június 29-én este 7-kor, a Hősök terén Dvorák Újvilág szimfóniáját adja elő a Budapesti Fesztiválzenekar. A Fischer Iván vezényelte ingyenes hangverseny első tízezer vendége kartonból hajtogatott széket kap ajándékba.

n MAGYAR FOT" NEW YORKBAN Lyle Reexer Photography´s Antiquarian Avant-Garde. The New Wave in Old Processes című, most megjelent könyvében megemlékezik az úgynevezett alternatív technikákat használó kortárs magyar fotográfia képviselőiről is. Kerekes Gábor három, Vékás Magdolna és Síró Lajos egy-egy képpel szerepel a kötetben, melynek fülszövegében, illetve belső borítóján Kerekes mellett Szilágyi Sándorra is hivatkozik a szerző.

n DÍJ A budapesti Katona József Színház Kés a tyúkban című, Gothár Péter rendezte előadása nyerte a fődíjat és a kritikusok díját a lengyelországi toruni Kontakt 2002 nemzetközi fesztiválon. A darab egyik főszereplője, Lengyel Ferenc kapta a legjobb férfialakításért járó elismerést.

Figyelmébe ajánljuk