Kulturális hírek

  • 2002. október 3.

Külpol

STÚDI"SZÍNHÁZAK A Magyar Stúdiószínházi Műhelyek XIV. Fesztiválján alkotóközösségi díjat nyert a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház
Bemutatják a Tolnai Festetics Rudolf gróf 1893-96 közötti óceániai utazásain gyűjtött anyagot (amit már meghívtak egy 2005-ben nyíló párizsi múzeumba is), ´sfoglalkozási képek címmel állítják ki a magyarok őstörténetének mindennapjait ábrázoló, 19. század végi festményeket, végigvezetnek Az aratóünnepektől az új kenyér ünnepéig (e kiállítás rendezője, Kovács Ákos tanulmányát a Narancs augusztus 15-i száma közölte), és Eredeti - másolat - hamisítvány címmel feldolgozzák a téma néprajzi vonatkozásait. Folytatódik a fotókiállítások sora: a tavaszi Magyar Sajtófotó és az őszi World Press Photo mellett Színes magyar címmel mutatják be a magyar színes fényképezés múltját. Tervezik a múzeum állandó kiállításának megújítását (vagy új állandó kiállítás építését) és CD-n való megjelentetését. A "Félre gatya, pendely" nyitva tartását február 16-ig meghosszabbították. Képünk a múlt héten megnyílt, Mindenki egyforma, mindenki különböző című nemzetközi vándorkiállításon készült, amely a Föld hatmilliárd lakosának biológiai sokféleségét és az emögött rejlő egységet szemléltetve érvel a faji megkülönböztetés ellen. Október 15-től Kaméleon címmel a természet és a kultúra viszonyát boncolgatják, október 25-től pedig Háztörténetek címmel a Duna-menti svábok elmúlt kétszáz évét mutatják be.

n TUPAC & B.I.G. Szeptember 7-én múlt hat éve, hogy egy Las Vegas-i parkolóban meglőtték Tupac Shakurt: a rapper hat nappal később belehalt sebesüléseibe, de azóta sem sikerült egyértelműen azonosítani gyilkosát. Néhány napja a Los Angeles Times riportot közölt az ügyről, és arra a különben régóta élő gyanúra jutott, hogy a gyilkosság mögött a kaliforniai rapper New York-i riválisa, Notorious B.I.G. állt, aki állítólag egymillió dollárt ígért a piszkos munkáért a Crips nevű Los Angeles-i banda egyik tagjának, sőt ő adta volna a gyilkos fegyvert is. Mivel 1997 márciusában Los Angelesben B.I.G. is gyilkosság áldozatául esett, továbbá - a rendőrség ismeretei szerint egy másik üggyel összefüggésben - meghalt a Tupac megölésével vádolt Crips-tag, Orlando Anderson is, csak a nevezettek családtagjai és ismerősei tudták cáfolni a lapban megjelenteket. Sekélyesnek és elfogultnak nevezte a cikket Nick Broomfield is, aki Biggie & Tupac címmel dokumentumfilmet készített az esetről, s arra a következtetésre jutott, hogy mindkét gyilkosság mögött a Tupac lemezeit kiadó Death Row Records főnöke, Suge Knight állt, aki állítólag milliókkal tartozott Tupacnek, s ezért akarta volna eltetetni láb alól, B.I.G.-t pedig azért, hogy saját magáról elterelje a figyelmet. Az LA Times szerint egyébként máig nem azonosították azt a három Crips-tagot, akik a gyilkosság éjszakáján állítólag egy kocsiban ültek Andersonnal.

n IN MEMORIAM MULASICS A budai Várfok Galéria két termében október 26-ig látható Mulasics László festményeinek kiállítása: a művész tavaly, 47 éves korában hunyt el tragikus balesetben. Most az élete utolsó szakaszában festett színes, nonfiguratív képeit mutatják be.

n TITANIC TIZEDSZER Tizedik évébe lépett a Titanic Filmfesztivál: október 10-20. között rendezik meg a Kossuth, a Toldi és az Örökmozgó termeiben, továbbá a fesztiválközpontként, vetítőhelyként és a szakmai találkozók színhelyeként is szolgáló Uránia Nemzeti Filmszínházban. Tíz blokkba szervezték a programot, külön sorozat jut az új német és francia produkcióknak, s lesz dokumentumfilmes, animációs, filmnyelvi kísérletekben utazó és videoklipes összeállítás is. Szokás szerint külföldi alkotók (köztük Kitano Takeshi, Pal Sletaune, Lone Scherfig, David Cronenberg, Steven Soderbergh, Shane Meadows, Luc és Jean-Pierre Dardenne, Larry Clark, Jacques Rivette, Caroline Link, Atom Egoyan, Alexander Szokurov, Mike Figgis, Richard Linklater) jutnak főszerephez, de ezúttal befért a válogatásba két magyar is, Pálfi György a Hukklével, Antal Nimród a klipjeivel. A részletes program a www.datanet.hu/titanic címen olvasható. A csoda, a Magma Társaság Attack, az Újvidéki Színház Pác és a marosvásárhelyi Ariel Színház Példás történet című produkciója. Díjat kapott a marosvásárhelyi B. Fülöp Erzsébet, valamint Maday Gábor, a debreceni Csokonai Színház A Gézagyerek című előadásában nyújtott alakításáért, és Hajduk Károly, az Attack főszereplője.

n ADAMS 9/11-RőL A New York-i Avery Fisher Hallban Lorin Maazel vezényletével tartották John Adams On the Transmigration of Souls című zeneművének ősbemutatóját. A New York-i Filharmonikusok felkérésére írt 25 perces kompozíció a tavaly szeptember 11-i terrortámadás áldozatai, túlélői és hősei emlékét örökíti meg a mártírok nevének sorolásával, a re-mem-ber szó sokszori ismétlésével és a zene visszafogottságával. Adams korábban más hírértékű eseményről is írt zenét, például Nixon elnök kínai útjáról vagy arról, amikor terroristák kerítették hatalmukba az Achille Lauro üdülőhajót. A hangverseny másik felében Beethoven IX. szimfóniáját adták elő. Adams művét nyáron Londonban és Amszterdamban is bemutatják majd.

n DÍJ Pálfi György Hukkle című munkáját "említésre méltónak" találta az 50. San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztivál zsűrije: a New Directors szekcióban vetítették, amelynek díját a cseh Alice Nellis nyerte Vylet című alkotásával. A legjobb filmért járó Arany Kagylót Fernando León de Aranoa Los Lunes al Sol című spanyol-francia- olasz produkciójának ítélték. A zsűri különdíját Carlos Sorín kapta a Historias minimas című argentin- spanyol filmjéért, a legjobb rendező Ezüst Kagylóját pedig a kínai Chen Kaige a Together angol címen futó művéért. Életműdíjat vehetett át Jessica Lange, Dennis Hopper és Bob Hoskins.

n HEIDEGGER A német filozófus gondolatvilága áll a Budapesti Jelenlét legújabb számának középpontjában: évek óta először itt jelennek meg még publikálatlan írások Tábor Béla kéziratos hagyatékából A rejtetlen és a rejtő címmel, Surányi László pedig A heideggeri Semmi vagy Ady Minden titkai címmel közöl hosszabb tanulmányt.

Figyelmébe ajánljuk