Kulturális hírek

  • 2003. március 27.

Külpol

PULITZER A Joseph Pulitzer Emlékdíj idei nyertesei: Romhányi Tamás (riport), Molnár Erzsébet (publicisztika), Kertész Péter (életmű), Tóth W. Árpád (internetes újságírás), Benedikty Béla (rádiós újságírás), a Magyar Hírlap fotórovata (képi megjelenítés) és az Octogon Architecture and Design (mint alkotóközösség).n OSCAR: A NYERTESEK 13 jelölésből hat díjat nyert a 75.
Oscar-gálaesten a Chicago: A Rob Marshall rendezte musical lett az év legjobb filmje, ebben játszott a legjobb női mellékszereplő, Catherine Zeta-Jones, s itt volt a legjobb a látványterv és díszlet, a jelmez, a vágás, valamint a filmhang. A legjobb női főszereplő díját Nicole Kidman kapta Az órák című Stephen Daldry-filmben nyújtott alakításáért, a legjobb férfi főszereplőét pedig Adrien Brody, A zongorista című Polanski-film főhőse (képeinken ők láthatók). A legjobb férfi mellékszereplő Chris Cooper lett (Spike Jonze: Adapta-tion). Pedro Almodóvar a legjobb eredeti forgatókönyvért kapta meg a szobrot (Beszélj hozzá!), Conrad L. Hall a Road to Perdition fényképezéséért, Eminem - távollétében - az 8 Mile egyik számával a legjobb filmdalért. A legjobb külföldi film elismerését a szintén távol lévő német Caroline Link rendezte Nowhere in Africa nyerte, a legjobb egész estés animációs film díját a japán Hayao Miyazaki rendezte Spirited Away. A dokumentumfilmes díjakon a Bowling for Columbine (Michael Moore és Michael Donovan; egész estés) és a Twin Towers (Bill Guttentag és Robert David Port; rövid) osztozott. Két-két díjat kapott A gyűrűk ura (hangvágás, vizuális effektusok) és a Frida (zene, smink), viszont Martin Scorsese filmje, a Gangs of New York tíz jelölés ellenére egyet sem. A nyertesek közül többen is fölemelték szavukat az iraki háború ellen.

n LIPCSEI KÖNYVVÁSÁR 88 ezer látogatójával rekordot ért el a Lipcsei Könyvvásár, ahol mások - például Günter Grass, Peter Ustinov, Angelica Domröse, Alice Schwarzer, Konrád György és Dalos György - mellett felolvasást tartott Kertész Imre is. A Nobel-díjas író lemondta párizsi, kölni és amerikai szerepléseit, s az április 24-27-i Budapesti Nemzetközi Könyvvásárra sem jön haza: egyrészt új regénye, a Felszámolás befejezésére akarja fordítani idejét, másrészt fájdalmakkal jár számára a mozgás, az utazás. A hagyományosan a vásár alkalmával kiosztott Lipcsei Könyvdíj az Európai Megértésért ezúttal Hugo Claus belga próza- és drámaírónak, rendezőnek jutott, aki betegsége miatt személyesen nem lehetett jelen.

n EU-SUGÁRÚT A budapesti világörökség helyszínén, a Vártól a Lánchídon és az Andrássy úton át a Városligetig húzódik majd az Európa Kulturális Sugárút című ingyenes rendezvénysorozat, amely április 5-én, egy héttel az uniós csatlakozásunkról rendezendő népszavazás előtt a kultúra sokszínűségének élményével - és az infósátrakban kapható szóróanyagokkal - érvel a csatlakozás mellett. Az útvonalra eső színházak, múzeumok, kávéházak (sőt az állatkert, a nagycirkusz és a Vidám Park) összes programjának felsorolása itt lehetetlen, az események reggel tíztől este tízig tartanak, harminc helyszínen.

n MICRO/MACRO Mint a Micro/Macro cím is mutatja, a művészek legszemélyesebb világától az univerzális kérdésekig mozognak a Műcsarnokban június 1-jéig látható brit alkotások: az elmúlt hét év terméséből húsz művész több mint ötven munkáját válogatták össze a British Council által szervezett kiállításra, tizenöt év óta az első ilyen nagyszabású, csoportos bemutatóra.

n MEXIK": RING ÉS LOVE PARADE Első alkalommal mutatják be Mexikóban teljes terjedelmében Richard Wagner tetralógiáját: a Rajna kincsét a Mexico City óvárosában rendezett fesztiválon a múlt héten adták elő Sergio Vela vezényletével, jövőre következik a Walkür, 2005-ben a Siegfried, 2006-ban pedig az Istenek alkonya. A 38 éves karmester két hónap múlva Németországban vezényel: Augsburgban egy, az utolsó azték császárról, Montezumáról szóló operát mutat be.

A dr. Motte vezette nemzetközi dj-csapat - benne a Budapesten született, 1998 óta Berlinben élő Corvin Dalek - március 29-én, délután négy óra tájban indítja útnak a Love Parade Mexico City-i leágazását. Kb. hat kamionról szól majd a techno az El Día de la Diferencía mottó jegyében. (A június 17-i berlini rendezvény körül szokás szerint most még némi bizonytalanság lengedez, tárgyalások folynak, de végül nyilván minden akadály elhárul majd.)

n DEL NAJA TISZTA Tisztázódott az internetes gyermekpornó vádja alól Robert Del Naja, a bristoli Massive Attack tagja. A művésznevén 3D-ként ismert zenész kezdettől fogva tagadta a vádat, és együttműködött a rendőrséggel.

n SZÍNHÁZI VILÁGNAP Március 27-én, az idei színházi világnapon adják át a Súgó Csiga 2003 díjat a tavalyi év tizenkét legnépszerűbb színészének és színésznőjének. A SúGó programmagazin internetes szavazása szerint ők azok: Alföldi Róbert, Bozsó Péter, Debreczeny Csaba, Gyuriska János, Kamarás Iván, Kolovratnik Krisztián, László Zsolt, Mácsai Pál, Nagy Ervin, Oroszlán Szonja, Pápai Erika, Vári Éva.

n LOLLAPALOOZA Hat év után július-augusztusban újra végiggördül Amerikán a Lollapalooza: az utazó fesztivált Perry Farrell zenekara, a Jane´s Addiction indította el 1991-ben. Idén is ők a fő attrakció, mellettük egyelőre az Audioslave, az Incubus, a Queens of the Stone Age, a Jurassic 5 és a The Donnas fellépése biztos. Korábban olyan sztárok szerepeltek a turnén, mint a Pearl Jam és Ice-T (´93), a Smashing Pumpkins és Nick Cave (´94), a Metallica, a Rage Against The Machine vagy a Devo (´96).

n UTAZNI CSEHBE A Cseh Idegenforgalmi Hivatal képviseletet nyitott Budapesten, hogy a magyar sajtón keresztül (utak, kiállítások és egyéb rendezvények révén), illetve a megszokott szóróanyagok, brosúrák és információs kiadványok terjesztésével közvetlenül az utazóközönség számára széles körű tájékoztatást nyújtson a Cseh Köztársaság nevezetességeiről, az utazási és szálláslehetőségekről. A képviselet élére Szirányi Andrást, a Fischer Utazási Iroda Kft. vezetőjét nevezték ki.

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.