Kulturális hírek

  • 2001. március 29.

Külpol

SZALAI TIBOR"Szeretem, hogy nem leszek építész, soha a büdös életben. Építész soha nem leszek.
Ezekkel együtt; soha sem! Egyébként az vagyok!! Tudok sajnos egy csomó mindent" - ehhez hasonló, keserű sorok is olvashatók a tragikusan fiatalon elhunyt Szalai Tibor (1958-1998) grafikai lapjain, amelyek életműkiállításán láthatók a Budapest Kiállítóteremben (s ezzel párhuzamosan a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben). Egymás mellett találhatók műegyetemista korában készített fénykalligráfiái és arckollázsai, a Kotsis Istvánnal, Salamin Ferenccel és Vincze Lászlóval alapított, a Svejk titkosrendőréről elnevezett Brettschneider csoport akcióinak dokumentumai, a 80-as évek közepétől készített papírinstallációi, melyeket külföldön is bemutatott (többek között az 1988-as Velencei Biennálén), valamint önállóan, illetve a Makovecz Imre alapította Makona építészstúdióban tervezett épületei. Megtekinthető: Dunaújvárosban április 20-ig, Budapesten április 22-ig.

LEVETKÕZTETETT VÉNUSZ A római Colonna képtárban kiállították Ridolfo del Ghirlandaio 1500-as évek közepén festett Venere e Amore (Vénusz és Ámor) című képét, miután bonyolult restaurációs munkával eltávolították a mű főalakjának testét fedő, csíkos ruhát, melyet a szemérmes 1800-as évek elején festett rá egy ismeretlen kéz. A Michelangelo-rajz nyomán festett kép alkotója a híres firenzei művész, Domenico Ghirlandaio örökbe fogadott fia és műhelyének örököse volt. A fekvő Vénusz ruháját ahhoz hasonló oldószerrel távolították el, mint amellyel Michelangelo aktjait is levetkőztették a Sixtusi kápolnában.

OSCAR: SZOROS VERSENY Öt szobrocska elnyerésével a Ridley Scott rendezte Gladiátor bizonyult legeredményesebbnek az Oscar-díjak 73. átadásán, épp hogy megelőzvén Ang Lee Tigris és sárkányát és Steven Soderbergh Traffic - A drogkartell hatalma című filmjét. Sem Koltai Lajos, aki a Malena operatőreként, sem Marozsán Erika, aki a rövidfilmek között futó One Day Crossing szereplőjeként volt érdekelt, nem került a győztesek közé. A legjobb filmnek is megszavazott Gladiátor főszereplője, Russell Crowe, illetve Julia Roberts, a Steven Soderbergh rendezte Erin Brockovich főszereplője kapta a legjobb alakítás díját, a legjobb epizodistáét pedig Benicio del Toro (Traffic) és Marcia Gay Harden, aki a festőművész feleségét játszotta az Ed Harris rendezte Pollockban. A legjobb nem angol nyelvű film díját megnyerő tajvani Tigris és sárkány operatőre, Peter Pau utasította maga mögé Koltai Lajost, zeneszerzője, Tan Dun pedig többek között Ennio Morriconét és John Williamst. A legjobb eredeti filmdalt Bob Dylan szerezte (Things Have Changed, a Wonder Boysból), a legjobb forgatókönyvet Cameron Crow írta (Majdnem híres), a legjobb vizuális effekteket és jelmezeket a Gladiátor, a legjobb maszkokat a Grincs munkatársai készítették. A legjobb rövidfilm: Florian Gallenberger: Queiro Ser (I Want To Be); a legjobb dokumentumfilm: Mark Jonathan Harris és Deborah Oppenheimer: Into the Arms of Strangers - Stories of the Kindertransport; a legjobb rövid dokumentumfilm: Tracy Seretean: Big Mama; a legjobb animációs rövidfilm: Michael Dudok de Wit: Father and Daughter. Tiszteletbeli Oscart kapott Ernest Lehman forgatókönyvíró és Jack Cardiff operatőr, életműdíjat Dino De Laurentiis producer.

MúZEUM, KABUL A "hamis bálványok" szétrombolását követően első ízben engedélyezték az Afganisztánban uralkodó tálib hatóságok, hogy külföldi újságírók látogathassanak a Kabul Múzeumba, melyet igazgatója, Naqibullah Ahmadyar "gazdag iszlám múzeum"-ként definiált, de arról nem nyilatkozott, hogy mi történt az elpusztított műtárgyak törmelékeivel. Az ország valóban gazdag, iszlám előtti kultúráját a megsemmisített buddhista műkincsek helyett (mint például a múlt heti számunkban mutatott szobor) csupán edények, fametszetek és kerámiák képviselik - már ami megmaradt a háborús fosztogatások után. A szétlőtt, hatalmas bamijáni buddhák maradványainak megtekintését továbbra is tiltják.

ELMÚLÁS 90 éves korában elhunyt William Hanna: keze alól, a Joseph Barberával alapított Hanna-Barbera Stúdióból az amerikai animáció klasszikus figuráinak sora került ki, mint Foxi Maxi, Maci Laci, a Flintstone család, Magilla Gorilla vagy a hétszeres Oscar-díjas Tom és Jerry.

LOPÁS Nyitvatartási időben ellopták a szentpétervári Ermitázsból Jean-Leon Gerome Fürdő a háremben című, 1876-os festményét: egy harmadik emeleti teremben, mely azonban a látogatók elől zárva volt, kivágták a biztonsági rendszerbe be nem kötött képkeretből. Mire a kb. egymillió dollár értékűre becsült mű hiányát felfedezték, és az épület kapuit lezárták, már késő volt.

ÁSATÁS Iraki régészek egy i. e. 2300-2700 körüli sumer város romjaira bukkantak Um al-Aqareb sivatagi térségében, Bagdadtól 300 km-re délre, egy 1999-ben kezdett ásatáson, melyről most számolt be a csapat vezetője, Haidar Abdulwahad. Az Öböl-háború idején egyébként alaposan kifosztott lelőhelyen több ház, egy-egy palota, templom és temető maradványait találták meg.

KÖZBENJÁRÁS Kofi Annan ENSZ-főtitkár a világszervezet békekövetének nevezi ki Wynton Marsalis amerikai jazzmuzsikust. Az ENSZ korábban kinevezett jószolgálati követei között van Luciano Pavarotti, Muhammad Ali, Magic Johnson, Michael Douglas, Elie Wiesel, Enrico Macias francia-algériai énekes, Anna Cataldi olasz író és Vijay Amritraj indiai teniszező.

A fejlődő országok adósságainak elengedéséért kampányoló Bono, a U2 énekese a Fehér Házban találkozott Colin Powell amerikai külügyminiszterrel. Találkozójukon szóba kerültek egyéb humanitárius kérdések (Afrika, AIDS) is.

PLAGIZÁLÁS? Barcelonában nyomozást rendeltek el Camilo Jose Cela ellen: az 1989-es irodalmi Nobel-díjast azzal vádolja Carmen Formoso Lapido írónő, hogy La Cruz de San Andres című könyvét az ő Carmen, Carmela, Carmina című regényéről koppintotta. A 84 éves Cela művét 1994-ben Planeta-díjjal tüntették ki. Mindkét könyv egy La Coruna-i család több nemzedékének történetéről szól a Franco-diktatúra idején.

KORRIGÁLÁS A Kossuth-díjjal kitüntetettek sorából a múlt héten kimaradt Nádler István festőművész. Elnézést a hibáért.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.