Kulturális hírek

  • 2004. április 22.

Külpol

n FONOGRAM-DÍJAK Kiosztották az Arany Zsiráfról Fonogramra átkeresztelt Mahasz-díjakat. Íme, kategóriánként előbb a hazai, aztán a külföldi nyertesek: Rap/hip-hop album: LL Junior: A tűz mindig tombol; Outkast: Speakerboxxx/The Love Below.
Dance/elektro album: Anima Sound System: Aquanistan; Kosheen: Kokopelli. Modern rockalbum: Hooligans: Szenzáció; The Rasmus: Dead Letters. Popalbum: Ákos: Andante; Pink: Try This. Rockalbum: Tankcsapda: Élni vagy égni; Nickelback: The Long Road. Az év hazai hagyományos szórakoztatózenei albuma: Irigy Hónaljmirigy: ValóságShokk; hazai world music album: Balkan Fanatik: Balkan Fanatik; dzsesszalbum: Oláh Cumó Árpád: My Time; az év hazai felfedezettje: Emilio: Nagyon nagy világ; az év hazai dala: Hooligans: Királylány.

n NO LOVEPARADE "Nagy sajnálattal közöljük, hogy idén nem lesz Loveparade. Három hónappal az esemény előtt, pénzforrások híján, nincs más lehetőség, mint a Loveparade Berlin 2004 lemondása" - e sorokkal indul a Loveparade honlapján (www.loveparade.de) olvasható közlemény, melyből kiderül: nem vezettek megoldásra a tárgyalások a városi szenátussal és a Messe Berlinnel. Tavaly ez utóbbi, a városi vásárközpont támogatásával sikerült lebonyolítani az 1989-ben indult rendezvényt, mely azóta küszködik veszteséggel, hogy 2001-ben elvesztette utcai demonstrációként engedélyezett státusát. Megoldási lehetőségként idén fölmerült a jegyárusítás is, de elvetették: nem akartak szembefordulni a Loveparade eredeti, mindenki számára nyitott jellegével. A berlini problémák ellenére az idei első Loveparade már sikeresen lezajlott Mexico Cityben (250 ezren masíroztak, harmadszor, s volt egy magyar dj is, Corvin Dalek), augusztus 27-29-én jön a hatodik, immár háromnapos tel-avivi Loveparade (tavaly 300 ezren buliztak itt), szeptember 25-én pedig az első San Franciscó-i. De Németországban sincs minden veszve: Berlin lemondása után állítólag Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, München, Drezda és Lipcse is bejelentkezett a szervezőknél.

n ERDÉLY E címmel állította ki képeit az Iparművészeti Egyetem Batthyány utca 65. alatti galériájában a frissen végzett fotósokból álló F4 Csoport: Kiszely Krisztián, Molnár Zoltán, Pecsics Mária és Szalontai Ábel. Nyitva április 27-ig, hétköznapokon, 12-18 óráig.

n ÁRVERÉSEK 50 millió Ft-ról indulva 75 millióért kelt el Munkácsy Mihály Két család című, 1877-es olajképe a Mű-Terem Galéria aukcióján, s ezzel a festő harmadik legdrágábban elárverezett művévé vált.

117,5 ezer dollárért talált gazdára Kurt Cobainnak, a Nirvana tíz éve elhunyt énekesének egyik gitárja a dallasi Heritage Galleries aukcióján.

MORZE


n GYÁSZ A 69 éves korában elhunyt rajzfilmrendező, Reisenbüchler Sándor emlékére az 1965-ös kezdettől (Egy portré századunkból) a pályát lezáró 2002-es darabig (A fény pillanata) kronologikus rendben levetítik az autodidakta művész munkáit a Balázs Béla Stúdióban, április 20-22. között, 19 órakor.

69 éves korában, egy égve hagyott cigarettától keletkezett lakástűzben meghalt Mitsuteru Yokoyama: a japán grafikus nevéhez fűződik a Tetsujin 28 (Vasember 28) című, Amerikában Gigantorként bevezetett képregénysorozat, melyet a híres mangarajzoló, Osamu Tezuka stílusától és a gyerekkorában látott amerikai B-29-es bombázók látványától ihletve indított útjára 1956-ban. A Vasember egy kisfiú irányította, nagydarab robot, mely bűnözőkkel harcol; animációs filmváltozata nemrég jelent meg Japánban DVD-n.

n ARTPOOL: MÚLT ÉS JELEN A 25 éve, 1979 tavaszán, Galántai György és Klaniczay Júlia által alapított Artpool Archívum, mely magánintézményből 1992-ben alakult át a főváros által támogatott Művészetkutató Központtá, a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatóinak, Maurer Dóra tanítványainak munkáit mutatja be újkiállításán: az Egészen másként áll a dolog a képzőművészettel? április 30-ig látható a P60-ban.

n KILL BILL 2-3 A tavalyi első résznél 16 százalékkal többet, 25,6 millió dollárt hozott premierje hétvégéjén Észak-Amerikában a Kill Bill - Vol. 2, s várhatóan túl is lépi az első rész bevételét, amely pedig már eddig is megháromszorozta a két rész gyártására összesen fordított 60 milliót. Quentin Tarantino filmje első részének most megjelent DVD-je egy nap alatt kétmillió példányban kelt el. A rendező már a harmadikat tervezi, melynek az eddigiektől eltérően nem Uma Thurman lesz a sztárja.

n JÖN A SLIPKNOT A június 11-13. között rendezendő Sport Sziget Fesztiválon június 12-én ingyenes koncertet ad a Népstadion-kertben az amerikai Slipknot zenekar.

n ELADHATATLAN HAMLET Nem érte el az eladó által megjelölt minimális árat Shakespeare Hamletjének 1611-es kiadása, így a könyvritkaság nem kelt el a Christie's New York-i árverésén: értékét 1,5-2 millió dollárra becsülték, a licit azonban 1,2 milliónál megakadt.

Figyelmébe ajánljuk