Mecseteket zár be, imámokat tilt ki Ausztria – És „ez még csak a kezdet!”

  • narancs.hu
  • 2018. június 8.

Külpol

A szélsőjobboldali iszlám szervezetek, a külföldről támogatott imámok és a gyerekekkel csatajelenetet felelevenítő esemény már túl sok az osztrákoknak.

„A politikai iszlám párhuzamos társadalmainak és radikalizálódó tendenciáinak nincs helye ebben az országban” – jelentette ki Sebastian Kurz pénteken Bécsben.

Az osztrák kormány hét mecset bezárását, valamint akár 40 imám kiutasítását tervezi, mert egy bécsi mecsetet működtető, török nacionalistákból álló ifjúsági szervezethez köthető társaságot, valamint egy legalább hat mecsetet működtető arab muszlim csoportot betilt.

És „ez még csak a kezdet!” – tette hozzá Heinz-Christian Strache alkancellár a bejelentés után.

A kancellár szerint a döntés összefügg azzal, hogy nemrég a bécsi török közösség mecsetében a gallipoli csata jeleneteinek megelevenítéséhez gyerekeket öltöztettek katonai terepruhába – ez pedig heves társadalmi vitát váltott ki Ausztriában.

Az így készült képek a Falter nevű hetilapban jelentek meg. A fotókon katonának öltöztetett fiúk láthatóak török zászlóval a kezükben, vagy a csata elhunyt áldozatait játszva török zászlóba csavarva.

A csatajelenetek illusztrálásának helyet adó mecsetet az AFP hírügynökség szerint az Ausztriai Iszlám Török Szövetség tartja fenn, amely utólag szerencsétlennek nevezte a „játék” megrendezését. A dpa német hírügynökség az Ausztriai Iszlám Török Szövetséget egyértelműen szélsőjobboldalinak minősíti.

A dpa információi szerint a további hat bezárásra ítélt mecsetet az Arab Vallási Közösség nevű szervezet tartja fenn. A negyven imám pedig, akiknek az ausztriai tartózkodási engedélyét felülvizsgálják, mind az Ausztriai Iszlám Török Szövetséghez tartozik. Bár először 40 muszlim vallási vezetőről volt szó, Herbert Kickl belügyminiszter később arról beszélt, hogy akár 60 imámot a  családtagjaikkal együtt kiutasíthatnak az országból.

Az osztrák törvények 2015 óta tiltják az országban tevékenykedő imámok külföldi finanszírozását. Ezt játszotta ki jelen ismeretek szerint az Ausztriai Iszlám Török Szövetség.

A szankciókat bejelentő osztrák hírre Erdoğan török elnök a Twitteren reagált: az ausztriai populista hullám eredményének nevezte az osztrák kormány döntését. „Az osztrák kormány ideológiai álláspontja ellentétes az egyetemes jog elveivel, a társadalmi kohézió politikájával, a kisebbségek jogaival és az együttélés szabályaival. Az iszlámgyűlölet elfogadottá, megszokottá tételére tett erőfeszítéseket és a rasszizmust szigorúan el kell ítélni.”

(Reuters, MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.