„Nem távozunk, amíg nem távoztok” – Két napja megint tízezrek tüntetnek a román kormány ellen

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 12.

Külpol

Korrupcióellenes jelszavakkal követelik a kormány lemondását.

Pénteken a nyári szabadságukra hazatért vendégmunkásokkal úgy 30-50 ezer ember vonult korrupcióellenes jelszavakat hangoztatva a román kormány épülete elé, ahol több ízben kemény dulakodás tört ki az úttestet elfoglalni próbáló tüntetők és a székházat védő rendfenntartók között. A demonstráció szombaton is folytatódott.

Az ellenzéki tüntetők ezúttal is a bukaresti kormány székhaza előtti Victoria téren gyűltek össze, és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elleni jelszavakat skandáltak, illetve Viorica Dancila kormányfő és Liviu Dragnea PSD-pártelnök távozását követelték, de erősen tiltakoztak az ellen is, hogy az előző napi  megmozdulást a csendőrség – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – erővel oszlatta fel.

A szombati tüntetésen a külföldről nyári szabadságukra hazatért vendégmunkások mellett a tömeg nagyobbik részét a másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéssorozat hangadói tették ki. A megmozdulás résztvevőinek számát a román közszolgálati Agerpres hírügynökség 15 ezerre, míg több ellenzéki médium pedig 20-30 ezerre becsülte.

És bár az előző napi összetűzések feszültsége érzékelhető volt a téren, a péntekinél békésebben indult a szombati demonstráció, eltekintve attól, hogy kora délután, amikor a csendőrök fémkerítésekkel határolták el a tüntetők mozgásterét, hogy ne akadályozzák a járműforgalmat, az egyik tiltakozó megpróbálta ezt meggátolni és emiatt kisebb dulakodás tört ki. A rendbontó megbírságolása után az esti órákig egyetlen biztonsági kockázatról, egy 18 éves fiatalembernél talált késről számolt be a csendőrség.

A Dancila-kabinet távozását követelő bukaresti tüntetők eltökéltségük jeléül azt skandálták a kormány székháza előtt, hogy „nem távozunk, amíg nem távoztok”.

A bukaresti megmozdulással egy időben Románia több nagyvárosában is ezrek követelték a kormány távozását.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.