Obama keményen odaszólt Trumpnak

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 7.

Külpol

Ritka beszéd egy exelnöktől.

Pénteken Barack Obama, az USA korábbi elnöke meglepő beszédet mondott az Illinoisi Egyetemen, a novemberben esedékes félidős választásokkal kapcsolatban. Ez önmagában nem lenne különös, viszont Obama keményen bírálta Trumpot, az pedig, hogy egy korábbi elnök nyilvánosan bíráljon egy jelenlegi elnököt, egyáltalán nem jellemző az amerikai politikára.

Obama szerint Trump nem pusztán politikai ellenfél, hanem egyenesen veszélyes Amerikára nézve.

„Azért vagyok ma itt, mert elérkezett az pillanat, amikor mindnyájunknak, mint az Egyesült Államok állampolgárai, meg kell határoznunk önnön magunkat és az értékeket, amelyekért kiállunk. Most polgártársként, nem pedig korábbi elnökként állok itt, hogy eljuttassam az üzenetet, miszerint mindenkinek szavaznia kell a következő választáson, mert az ország demokráciája múlik rajta” – mondta Obama, akivel most először fordult elő a legutóbbi elnökválasztás óta, hogy kiejtette a száján Trump nevét.

A problémák szerinte nem Trumppal kezdődtek, ő csak egy tünet, nem az ok. Obama úgy látja, a jelenlegi elnök csak tőkét kovácsol abból az elégedetlenségből, amelyet a politikusok szítottak az elmúlt években. Az egykori elnök kitért a New York Times online felületén megjelent furcsa, névtelen cikkre is, ahol az ismeretlen szerző azt állította, hogy elindult egy ellenállás Trump-kormányzatán belül, és azon dolgoznak, hogy az elnök elképzeléseinek egy részét meghiúsítsák.

„Az amerikai demokráciának nem lenne szabad így működnie. Azzal nem szolgálnak minket, hogy a Fehér Házból érkező vad elképzelések 90 százalékát aktívan támogatják, miközben azt mondják, megvédenek minket a maradék 10 százaléktól” – állítja Obama.

(Politico)

 

Figyelmébe ajánljuk