Terrorista az orrunk előtt

  • narancs.hu
  • 2015. november 18.

Külpol

Frissítés: Abdelhamid Abbaaoudot megölték az akcióban. Lehet, hogy elfogták hajnalban a párizsi terrormerénylet értelmi szerzőjét. De ki ez az alak egyáltalán?

Párizs egyik külső negyede, Saint Denis eddig leginkább arról volt ismert az ország határain túl, hogy úgy 800 éve gyakorlatilag itt született meg a gótikus építészet.

Ez a pozitív hangulatú kép ma hajnalban sötét árnyalatokkal gazdagodott: a rendőrség hatalmas erőkkel, nagyon nagy számban körbevett, majd megrohamozott egy lakótömböt, mert az egyik lakásban terroristák barikádozták el magukat. A rendőrség komolyabb tűzharc után 5 embert letartóztatott, egy terrorista pedig felrobbantotta magát az akció közben. Még nem tudunk biztosat, de van rá esély, hogy köztük van a péntek óta körözés alatt álló, a párizsi merényletekben az eddigi tudásunk szerint aktív szerepet játszó Salam Abdeslam és Abdelhamid Abbaaoud, a merénylet eszmei szerzője is.

Utóbbira már január óta nagy erőkkel vadásznak a hatóságok.

Abdelhamid Abbaaoud

Abdelhamid Abbaaoud

 

A 27 éves, marokkói származású belga férfi az Iszlám Állam oldalán harcolt Szíriában – erről videófelvételes bizonyíték is van. Januárban a rendőrség rajtaütött egy veszélyes IS-sejten Belgiumban: az akciónak Abbaaoud elfogása volt a fő célja, de a beavatkozás (bár nem volt eredménytelen) ebből a szempontból nem járt sikerrel. A hatóságok szerint a férfinak azóta egy tavaszi, párizsi keresztény templomot érintő, megakadályozott és az augusztusi, szintén meghiúsított francia vonatmerénylet (amikor gépfegyverrel támadt rá az elkövető az utasokra, de amerikai, ott utazó katonák lefegyverezték) megszervezéséhez is szoros köze volt. A terrorállam számára mindezeken túl bizonyítottan katonákat toboroz Európában, amiért idén a távollétében 20 év börtönre ítélték Belgiumban.

Rohamrendőrök Saint Denis-ben

Rohamrendőrök Saint Denis-ben

Fotó: MTI

 

A Guardian friss portrécikkében az is szerepel, hogy idén az Iszlám Állam magazinjának, a Dabiqnak nyilatkozva Abbaaoud azzal hencegett, hogy a belga titkosszolgálat orra előtt tudott több terrorakciót is megszervezni, és akadálytalanul utazgat Szíriába. Ugyanitt azt állítja, hogy nehéz és hosszú volt az út, de a terroristáknak sikerült kiépíteniük egy bázist Belgiumban.

Letartóztatása igen nagy jelentőségű tény volna az egész nyugati világ számára.

Frissítés: november 19-én, csütörtökön a francia ügyészség bejelentette, hogy Abdelhamid Abbaaoudot megölték az akcióban.

Figyelmébe ajánljuk