Porosenko: „Az Európai Unió Ukrajna nélkül befejezetlen projekt marad”

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 24.

Külpol

Az ukránok alkotmányba foglalnák csatlakozási szándékukat.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken bejelentette, hogy kezdeményezni fogja a parlamentnél, hogy vegyék bele az alkotmányba Ukrajna NATO-csatlakozására, illetve Európai Unióba való belépésére vonatkozó törekvéseit – adta hírül az MTI.

Az ország függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén elmondott beszédében az államfő az ukrán egyház megteremtéséről is beszélt. Porosenko elmondta, hogy Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon annak az orosz egyháznak a függéséből, amely „megszenteli (Vlagyimir) Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját, az orosz vezetésért és hadseregért imádkozik”.

„Nem lehet szabad a test, amíg a lélek rabságban van. Hallják meg ma szavunkat Moszkvában, Konstantinápolyban és a Vatikánban is. Az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait. Azok sorába tartozik, mint a hadsereg megerősítése, a nyelv védelme, az EU- és a NATO-tagság. Ez egy újabb mérföldkő történelmi utunkon, függetlenségünk jelentős eleme” – szögezte le az ukrán elnök.

Figyelmébe ajánljuk