Szijjártó szerint Obama a magyarok döntését minősítette

  • narancs.hu
  • 2021. január 11.

Külpol

A korábbi amerikai elnök Orbánra tett megjegyzést. A miniszter pedig szeretné, ha kevesebb lenne a komment. 

„Ne felejtsük el, hogy Magyarországon a miniszterelnöki pozíciót nem lottón nyeri valaki, hanem egy nyertes választás után. Az ilyen tipusú kritikája az ország vezetőinek az a magyar emberek döntésének a minősítgetése” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminszter az RTL Híradójának, amit a hvg.hu szemlézett

A nyilatkozat előzménye, hogy Barack Obama, korábbi amerikai elnök az „erős ember” vezetői típust jellemezte vasárnap, aki szerinte egy fentről-lefelé uralkodó, hiercarchikus rendszerben, az állampolgárait alattvalókként kezelő attitűddel vezeti az országot, melynek élére megválasztották. Példaként Donald Trump mellett Magyarországot hozta fel, értelemszerűen Orbán Viktorra utalva ezzel. 

Szijjártó Péter szerint a kijelentés megfogalmazója nem nézné ki a magyarokból, hogy érett döntést tudnak hozni a jövőjükről. Hozzátette, a világpolitikában akkor beszélhetnénk jobb körülményekről, ha a tisztelet talaján állva rábíznánk minden országra, hogy a saját maga jövőjéről döntést hozzon és azt nem kommentáljuk.  „Mi sem tettük ezt az elmúlt hetek, vagy napok amerikai belpolitikai eseményei során” – mondta a miniszter. 

Figyelmébe ajánljuk