Soha nem látott kitiltási botrány söpör végig a Szkripal-ügy miatt

  • narancs.hu
  • 2018. március 26.

Külpol

Magyarország is kiutasít egy orosz diplomatát.

Magyarország kiutasít egy orosz diplomatát a Szkripal-ügy miatt – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn az MTI-vel. Az MTI értesülése szerint az EU-csúcson elhangzottakon túl a kiutasítás összefüggésben lehet Kovács Béla volt jobbikos európai parlament képviselő ügyével is.

Bár sokáig nem volt teljesen egyértelmű Magyarország állásfoglalása az ügyben, úgy tűnik, miután az Egyesült Államok, Kanada, Ukrajna és további 14 EU-tagállam is visszahív összesen közel 100 diplomatát, hazánk is enged a nyomásnak, és beáll a sorba.

A soha nem látott kitiltási hullám Szergej Szkripal egykori orosz kém és lánya angliai megmérgezésének a következménye. Emiatt egyre komolyabb a feszültség az Egyesült Királysággal szolidaritást vállaló országok, illetve Moszkva között.

Az Egyesült Államok hétfőn hatvan, Németország és Kanada négy-négy orosz diplomatát utasított ki, Lengyelország pedig négyet ugyancsak „nemkívánatos személynek” minősített.

„Mostanáig tizennégy európai uniós tagállam döntött úgy, hogy orosz diplomatákat utasít ki” – jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Konkrét országokat nem nevezett meg, de azt tudni lehet, hogy Németország, Franciaország, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Írország, Észtország, Lettország, Litvánia és Bulgária is hasonló lépésre készül.

Közben határozott tiltakozását fejezi ki Oroszország amiatt, hogy egy sor EU- és NATO-tagállamból orosz diplomatákat utasítottak ki – közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca. A külügyminisztériumban az orosz RIA Novosztyi hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy az elkövetkező napokban adandó orosz válasz minden ország esetében szimmetrikus lesz.

Az ügy kirobbanásakor Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszolt, és tagadta a mérgezési vádat azt állítva, hogy nem fűződött érdeke a gyilkossághoz.

Moszkva visszalő: brit diplomatákat fognak kiutasítani

Gyorsan jött a reakció. Oroszország brit diplomaták kiutasításával válaszol arra, hogy 23 orosz külszolgálati tisztségviselőnek el kell hagynia Nagy-Britanniát a Szkripal-ügy miatt – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Asztanában. Az MTI tudósítása szerint Lavrov azt viszont nem közölte, hány brit diplomatának kell majd távoznia.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke „mocskos és aljas játéknak” nevezte az orosz diplomaták kiutasítását.

(MTI, Magyar Nemzet)


Figyelmébe ajánljuk