Visszatérnek a cirill betűk Szerbiába

  • narancs.hu
  • 2018. július 31.

Külpol

A kisebbségekre nem vonatkozik majd az új szabály.

„Az állami intézmények, az állami alapítású oktatási és tudományos intézetek, valamint médiumok kötelesek szerb nyelven kommunikálni egymással, s az írásban a cirill ábécét használni” – ezt javasolja a szerb kulturális minisztérium, amely javaslatait már eljuttatta a belgrádi kormányhoz. Erről a hvg számolt be a szerbiai Vecsernje Novoszti értesüléseire hivatkozva.

A lap úgy tudja, kötelező lesz a cirill írásmód használata továbbá az állami tulajdonú vállalatokban, a nemzeti, illetve nemzetközi szintű professzionális szervezetekben.  A törvény várhatóan az év végén kerül majd a parlament elé. Az új szabályozás hivatalos célja, hogy megvédjék és fejlesszék a szerb nyelvet.

A törvénytervezet szerint a latin betűknek csak kiegészítő szerep jut, ha egy szöveg két írásmóddal jelenik meg, a cirill betűs az érvényes. És mi történik, ha valaki ezt nem tartja be? Ha a törvényt hivatalos szervek vagy személyek szegik meg, akkor ötezertől százezer dinárig terjedő bírsággal sújtják őket. Ha viszont egy kereskedelmi cég nem cirill írásmóddal nyomtatja ki árui nevét, illetve a különféle használati utasításokat és garanciajegyeket, akkor akár egymillió dinár is lehet a büntetés.

Kivétel lesz azonban a magánkommunikáció: ott nem lesz kötelező a cirill betűk használata, ahogy a nevek, illetve külföldön bejegyzett árumárkák esetében sem. „A kisebbségi nyelvek hivatalos használati joga nem sérül, a kisebbségeknek az európai regionális és kisebbségi nyelvek nyilatkozatával összhangban szavatolják a nyelvhasználati jogokat” – írja a lap.

(hvg.hu)

 

Figyelmébe ajánljuk