Hungarikum lett a Törley pezsgő

  • [X]
  • 2016. június 22.

Lokál

Bekerült a hungarikumok sorába a Törley pezsgő, így most már hivatalosan is kiemelkedő nemzeti értéket képviselnek a pincészet habzó italai. Az 1882-ben Törley József által alapított „pezsgőborgyár” ma is eredeti helyén, Budafokon található. A pincészet 134 éves történetében mindig meghatározó volt a magas szakmai minőségre való törekvés és az újító szemlélet.

A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által vezetett Hungarikum Bizottság 2016. június 17-én, Kisvárdán tartotta legutóbbi ülését. Egyik napirendi pontként a Törley pezsgő hungarikummá nyilvánítását vitatták meg. A bizottsági tagok megismerve a Törley pezsgők múltját és jelenét bemutató pályázati anyagot, úgy döntöttek: hungarikummá nyilvánítják a Törley pezsgőt.

false

 

Mik azok a hungarikumok?

A hungarikum olyan egyedülálló értéket jelöl, ami a nemzetre jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítményének számít.

Hungarikum többek közt lehet természeti jelenség, mint például az Aggteleki-karszt vagy a Hévízi-tó, olyan technológiai jellegű örökség, mint Neumann János életműve, de szintén hungarikum az alföldi kamillavirágzat, a kürtőskalács, a magyar akác és a belőle készülő méz.

Törleyék már 1895-ben a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselték, pezsgőjüket pedig a hazai ipar egyik büszkeségeként tartották számon. Ennek a történetnek méltó megkoronázása a mostani hungarikummá nyilvánítás.

134 évnyi pezsgés története

A pezsgő császáraként is emlegetett Törley József a franciaországi Reimsben szerzett ismereteit kívánta kamatoztatni, amikor úgy döntött, hogy megalapítja hazai pezsgőpincészetét. Etyek környékén talált a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező szőlőültetvényeket, melyek borai kiválóan megfeleltek a pezsgő készítéséhez. A gyártáshoz Budafokon lelt ideális, mészkőbe vájt pincékre.

A pincészet 1907-ben ünnepelte negyedszázados jubileumát, a Törley pezsgőket akkor már Amerikától Ausztráliáig ismerték. A gyárnak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is voltak lerakatai, sőt már Párizsban is ittak Törleyt, ami abban a korban az egyik legnagyobb elismerésnek számított. A gyár termelése az 1910-es években már elérte a 2 millió palackot. Történetének egyik szakasza lezárult 1944-ben, de a nemes italok készítése tovább folytatódott.

A Törley név ma Magyarországon egyet jelent a pezsgővel. A legismertebb és legelismertebb magyar pezsgőmárkaként a Törley név összeforrt a minőséggel és a hagyománytisztelettel. Köszönhető ez az alapító Törley József jelmondatának, mely ma is a cég filozófiájának alapköve: „Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt!”

Figyelmébe ajánljuk