Most megvenné az önkormányzat az Auróra épületét, csakhogy az bezárjon

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 21.

Lokál

Az önkormányzat „a problémák megoldása érdekében az ingatlanok megvásárlására is nyitott”.

Az Auróra bezár(at)ásának ügyéről már többször írtunk, a legutóbbi fejlemények szerint október 30-án tárgyalt volna az Auróra a józsefvárosi önkormányzattal arról, hogy jogos volt-e a hatóságok nyári bezáratási akciója.

Az önkormányzat azonban nem várt eddig, meglepő lépésre szánta el magát: Józsefváros polgármestere ajánlatot tett az Auróra ingatlanjainak megvételére az Auróra Civil Központ tulajdonosának – hozta nyilvánosságra az Auróra saját közösségi oldalán.

Emellett kiemelik, hogy „az Önkormányzat levelében elismeri, hogy az elmúlt időszakban a hatóságok folyamatosan járőröznek nálunk, ellenőrzik a látogatókat és az itt dolgozó civil szervezetek munkatársait. Egy ideje mi is dokumentáljuk, a gyakorlatilag folyamatos és indokolatlan hatósági jelenlétet, ugyanis fontolgatjuk, hogy panaszt teszünk a diszkriminatív gyakorlat ellen”.

Az Auróra tagadja az önkormányzat levelében említett vádakat, például azt, hogy az Auróra szándékosan félrevezette, illetve több esetben jogtalanul járt el az önkormányzattal szemben.

A ház megvásárlásához csak annyit fűznek hozzá, hogy az Aurórát működtető szervezetnek az ingatlan bérlésére 2024-ig tartó határozott idejű bérleti szerződése van. Így ők továbbra is nyitva tartanak, a hétvégén hivatalosan is megnyitják az évadot.

Ahogy fogalmaznak:

„Az Auróra Civil Központ továbbra is nyitva van, továbbra is szabad teret biztosít civil társadalmi törekvéseknek, értékteremtő kulturális kezdeményezéseknek és a kritikus gondolkodásnak a függetlenség egyre szűkülő terében.”

 

Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

A kerületi jegyző egy zavaros közlemény szerint bezáratta, de a hivatalos tájékoztatást erről csak napokkal később küldte meg – mindenesetre a józsefvárosi közösségi tér és civil központ egyelőre nyitva van. Az aurórások megszokták a vegzálást, most is optimisták. Ám az underground helyeknek egyre nehezebb Budapesten.

Figyelmébe ajánljuk