Szabad-e szoptatni a hamburgerek között? – Flashmob mellbedobással

Lokál

Szoptató édesanyák, éhes csecsemők, néhány apuka és rengeteg kamera péntek délelőtt 11 órakor a Nyugati téri McDonald’sban, ahol a szoptatás „nem elfogadott tevékenység”.

Szerdán az anyuka külön engedélyt kért az étterem egyik munkatársától, aki beleegyezett, hogy az étteremben megszoptassa négy hónapos gyermekét. Félrevonultak az egyik sarokba szoptatni, de jött a biztonsági őr, s közölte, hogy amit csinál, az náluk nem elfogadott. „Minden anyát megilleti a jog, hogy a babája igényei szerint gondoskodhasson róla, ezzel kapcsolatban ne érhesse megaláztatás” – áll a Flashmob a szabad szoptatásért névre keresztelt esemény Facebook-oldalán. Péntek reggelre 572-en csatlakoztak, persze nem jöttek el mindannyian a McDonald’sba, de így is voltak szép számmal – anyák és babák is.

false

Fotó: MTI


11 órakor bevonultak a McDonald’sba, és pár perc múlva már el is indult a flashmob. Az étteremben ülők látszólag kevéssé hatódtak meg, volt, aki mosolyogva biztatta az anyukákat, de volt, aki zavartalanul tolta be sajtburgerét és fagyiját. Az akció nagyjából 10-15 percig tartott, negyed 12-kor már kezdtek is szedelőzködni az édesanyák. Incidensre nem került sor, a McDonald’s dolgozói már-már rezignáltan fogadták az eseményt, az anyák elégedettnek tűntek, a kameráktól egy cseppet sem jöttek zavarba. Egy bámészkodó férfi megjegyezte, hogy „volt már sok minden, volt például Fidesz-székházfoglalás meg Emmi-foglalás, de ilyen, hát ilyen még nem volt. Ez marha jó!”. 
Az egyik édesanya kérdésünkre elmondta, hogy büszke arra, hogy szoptatni tudja a gyermekét, a szoptatás egy természetes folyamat, mely jó a babának és a mamának is, és nem érti, miért kell ezt bármiképp korlátozni. „Így is elég sok nehézség adódik szoptatáskor, egymásra kell hangolódni a babával, ha ezt még a környezet is megnehezíti azzal, hogy elszeparálja az anyát, az felháborító. Inkább támogatni kellene, hogy mindenkinek természetes legyen. Egy négy hónaposnak egyébként sem tudod megmagyarázni, hogy most nem ehet. Neki is emberi joga enni, amikor éhes. Egy anyának pedig nagyon nehéz úgy beosztani a napját, hogy azon kelljen gondolkodnia, ide és ide nem mehetek, ha szoptatni kell” – mondta és hozzátette, hogy őt személy szerint még nem érte elutasítás, pedig a kezdeti zavar után igen sokszor előfordult, hogy nyilvános helyen szoptatta gyermekét. „Az ismerőseimmel viszont néha megesik ilyen, egyszer például egy kórház újszülöttosztályán szólt rá az orvos az anyára, akit szülés után nagyobb gyermeke meglátogatott, hogy ne a folyosón, hanem a kórteremben szoptasson” – mesélte az anya. Szerinte a flashmob nagyon jó hangulatban telt, mind az anyák, mind az újságírók nagyon jó fejek voltak, a kamerák pedig sem zavaróak, sem tolakodóak nem voltak.

false

 

Fotó: MTI


„Az esemény szervezői nem kívánnak téríteni, bárkit meggyőzni, vitázni szoptatásról, annak mikéntjéről, sem állást foglalni az érintett éttermet érintő egyéb kérdésekben. Kívánunk viszont kiállni a jogainkért, kifejezni támogatásunkat és együttérzésünket minden anya felé, akinek hasonló helyzeteket kell átélnie nap mint nap” – írták a szervezők. Ám a kommentelők között nagy vita alakult ki – és most nem is a szexista megjegyzésekre gondolunk. A hozzászólások sokféleségéből ugyanis jól kivehető, hogy az incidens egy olyan témára mutatott rá, melyről nincs megfelelő párbeszéd.
A felszólított anyuka egyébként panaszt írt a McDonald’s vezetőségének, az étterem pedig tegnap este közleményben válaszolt, miszerint náluk minden édesanyának lehetősége van a szoptatásra, nincs tiltó szabályozás, hiszen az étteremlánc családbarát. A biztonsági őr, aki „külső cég alkalmazásában áll”, szerintük nem szólította fel távozásra a nőt, de azt elismerték, hogy a „nem elfogadott tevékenység” mondat elhangzott, bár ez „nem cégünk álláspontját tükrözi” – írták, és hozzátették, az esettel kapcsolatban belső vizsgálatot indítottak, és felvették a kapcsolatot az édesanyával.

Figyelmébe ajánljuk