Vegyes nudizmus a Rudasban?

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. máj. 11., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Augusztustól eltörölné a Rudas Gyógyfürdő az egyetlen női napot és az összes férfinapot is, a fürdőruha nélküli használat azonban marad. A terv részletei még nem látszanak, a felháborodás azonban igen, hiszen több petíciót is eljuttattak a fürdőhöz a civilek.

Egy délután alatt 117 aláírás gyűlt össze egy petícióra, mely a női nap megtartását kéri a Rudas Gyógyfürdőben. Jelenleg ugyanis a keddi az egyetlen nap, amikor a törökfürdőrészt csak nők vehetik igénybe. A többi hétköznap a férfiaké, hétvégén pedig koedukált fürdőzés folyik, természetesen – és a hétköznapokkal ellentétben – ruhában. Nemrég azonban a Rudas pénztáránál kifüggesztet papír arról informálta a látogatókat, hogy augusztustól csak vegyes napok lesznek a fürdőben. A szöveg nem tért ki részletekre, a lényeg, hogy nyár végétől férfiak és nők egyaránt és ugyanazon napokon vehetik igénybe a fürdő szolgáltatásait. Egyes női vendégek körében ez kiverte a biztosítékot, ezért petícióval fordultak a fürdő igazgatóságához, mert szerintük a Rudasnak „ez a lépése a nőket igazságtalanul és hátrányosan megkülönbözteti, mert más budapesti fürdőben van csak férfinap, de a Rudasban volt egyedül csak női nap, mely az évszázados magyar fürdőkultúra szerves hagyománya”.

Régi dicsőségünk

Régi dicsőségünk

Fotó: Fortepan.hu

Az igazgatóság a változtatásokkal kapcsolatban „tisztán gazdasági megfontolásra” hivatkozott, hiszen a női napokon kevesebb a bevétel. Ez azonban nem hasonlítható össze egy pénteki nappal, amikor nyilván a hétvége miatt többen látogatnak el a fürdőbe. Eddig is adódtak nehézségek a keddi vendégek számára, hiszen mindig erre a napra tették az esetleges javításokat és munkálatokat, ami kényelmetlenné tette a női fürdőzők ottlétét, például amikor a szigetelő ragasztó szaga szállongott a törökfürdőben. Persze, az is gazdasági megfontolás alapján történik, hogy a fürdő keddre időzíti a kellemetlen szagokkal és egyebekkel járó munkákat.

Megkerestük a fürdő igazgatóságát, azonban igencsak szűkszavú válaszokat kaptunk. Nem cáfolták, hogy megszüntetik a törökfürdőben a férfi- és női napokat, azonban ehhez a tervhez kérdésünkre nem írtak indoklást, sem számszerű adatokat. Arra sem válaszoltak, hogy mikor lesz erről hivatalos döntés. Kovács László, a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója értetlenkedését fejezte ki a petíció készítőinek, mert szerinte szó sincs arról, hogy megszüntetnék a női napot, ehhez el is küldte nekik Szőke László vezérigazgató levelét, amely egy szót sem ír arról, hogy megmarad a női nap, pusztán hosszasan taglalja, mennyire veszteséges számukra a keddi nap.

Régi harc

A Rudas Gyógyfürdőt 2006-ig hétköznapokon csak férfiak használhatták, de Borbíró Fanni genderszakértő annak idején kiharcolta, hogy a felújított és újonnan átadott fürdőben biztosítsanak a nők számára is külön napokat. A fürdő magától nem gondolt arra, hogy a másik nem számára is megadják a lehetőséget a hétköznapi használatra, ezért akkor is készült egy petíció, illetve Borbíró egészen az Egyenlő Bánásmód Hatóságig (EBH) és az ombudsmanig vitte az ügyet. „Akkor számunkra eléggé egyértelmű volt, hogy ez a nyitva tartás megsérti az egyenlő bánásmód elvét, és ezzel a 2003-as egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség elősegítéséről szóló törvényt. Az online petíciót relatíve sokan aláírták pár nap alatt, beszámolt róla a sajtó is, és kb. egy héten belül meghívást kaptunk – a Tűsarok feminista portál néhány munkatársa és én – egy egyeztetésre a városházán. Ezen jelen volt Demszky Gábor főpolgármester, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői, illetve a Rudas vezetője” – emlékszik vissza Borbíró. Szerinte az akkori siker titka nem a fürdő őszinte együttműködése volt, hiszen véleménye szerint a vezetőség attól tartott, hogy az ombudsman vagy az EBH elmarasztalja majd őket.

Ő is tiltakozna

Ő is tiltakozna

Fotó: Fortepan.hu

A tárgyalás után próbaképpen bevezettek kedden fél napot csak a nők számára, és három hónap elteltével újra összeültek az érintettek – így született meg a végleges döntés, hogy a kedd teljesen a nőké lesz. A fürdő már akkor azzal érvelt a női nap ellen, hogy nem nyereséges. Éppen ezért a Tűsarok felajánlotta, hogy segítenek a kifejezetten nőket célzó marketingtevékenységben, de „a fürdővezetés nem volt nagyon együttműködő, a női nap bevezetése véleményem szerint a főpolgármester döntése volt” – mondta az eredményről Borbíró. Kérdésünkre a fürdő nem említette, hogy annak idején civil kezdeményezés nyomására kaptak a nők egy napot. „A változtatás indoka megítélésünk szerint az volt, hogy mivel a Rudas az úszómedencén kívül kizárólag a törökfürdőt jelentette, ezért eddig az időpontig a nők ki voltak zárva a termálmedencék használatából” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak Szőke László vezérigazgató.

Koedukált élmény

Nem egyszerű egyértelmű válaszokat kicsikarni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től, ugyanis semmiféle információt nem szolgáltattak arról, hogy a gyakorlatban hogyan nézne ki a hétköznapi fürdőhasználat, ha eltörlik a férfi- és a női napokat is. Augusztus végére elkészül egy új, koedukált élményfürdőrész a Rudasban, így a fürdő mindennap tud fogadni női és férfi vendégeket is. Az igazgatóság reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez az új szárny majd megoldást nyújt a most elégedetlen nők problémájára. De mi lesz a törökfürdőrésszel? A dolog furcsasága ugyanis az, hogy a fürdő meg kívánja a tartani a hétköznapokon a fürdőruha nélküli használatot. Az még nem világos, hogy ez pontosan mit jelent, kérdésünkre nem részletezték, pedig egyáltalán nem mindegy, lesznek-e egyszerre férfiak és nők fürdőruha nélkül egy helyen, vagy sem. Szerettük volna tisztázni ezt a kérdést, de sem e-mailen, sem telefonon nem sikerült válaszokat kapnunk. Annyit elmondtak, hogy ilyen variáció biztosan nem lesz, de ez enyhén szólva ellentmondásos annak fényében, hogy a pénztárra kihelyezett papír szerint augusztustól mindenki egy időben használhatja a fürdőt, és mindeközben meg kívánják tartani a fürdőruha nélküli használatot.

Mai programok
Borbíró Fanni szerint a jelenlegi helyzet más, mint a 2006-os, mivel a Rudas egyaránt el kívánja törölni a „csak férfi” és „csak női” napokat is. „Az egyenlő bánásmód elve tehát így nem sérül. Viszont ha más budapesti fürdőben marad még lehetőség a férfiaknak az egynemű fürdőzésre, míg női nap már sehol sincs, akkor mégiscsak az egyenlő bánásmód megsértése történik, mivel minden budapesti fürdő egy cég irányítása alatt áll.” Egyébként nemcsak a fürdő sajnálja a nőktől azt az egyetlen napot, hanem a Rudas számos férfi vendége is. Érkezett ugyanis egy 330 aláírással ellátott petíció az igazgatósághoz, mely kéri a keddek visszaférfiasítását, tehát ez a több száz férfi nem elégszik meg azzal, hogy hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken csak övék a fürdő, még a keddi alkalomra is fáj a foguk. Nem tudni, hogyan alakul át a Rudas használata, de a nekünk nyilatkozó illetékesek szerint a fürdő figyelembe fogja venni mindkét petíció kéréseit, miközben a gazdasági érdekeket is szem előtt tartják a döntéskor. Nem lesz könnyű dolguk.

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. máj. 11., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5 betamas89
  betamas89
  2014. május 13., kedd 17:57
  " Persze ahhoz, hogy a nők is jólérezhessék magukat egy koedukált meztelen fürdőzésen, megfelelő garanciák is kellenek (leskelődők, tolakodók, bunkó módon viselkedők kitiltása)"
  Elképzeltem a következő jelenetet: Bemegy a fürdőbe egy pasas, majd utána egy csinos nő, aki vele szembe ül le, mire a pasasnak feláll ... és ennyi, nem megy oda hozzá, nem szólitja le. Ez bunkó, tolakodó viselkedés-e, vagy sem ?
 2. 4 Narancs
  Narancs
  2014. május 13., kedd 15:06
  Nem kell a sok szövegelés. A Rudasban is beindul a vízi szex. Van annyi pénz.
  Németország tele van ruhátlan vizitkuplerájjal - lehet, hogy a mintát onnan vették. Nagyon jól mennek, tele vannak nagyon jó csajokkal, de saját csajszival is nagy élmény. Már várom a Rudas ruhátlan ellágyulást, nem ruházok be fürdőgatyára.
 3. 3 yoyo
  yoyo
  2014. május 12., hétfő 16:52
  mondjuk meztelenül is bele lehet cöcölni a közösbe, vagy csak úgy finoman belepúzni, szóval nem tudom.
  Talán ilyesmik miatt is jobban szeretem a nagy természetes vizeket.
 4. 2 ismi
  ismi
  2014. május 12., hétfő 14:45
  A koedukált fürdőruhátlan fürdőzés és wellnesszezés _tőlünk nyugatra_ teljesen felnőtt módon, éretten van kezelve, és működik. nemrég voltam egy Fertő tó melletti ilyenben, Ausztriában, ahol egy teljes szárny szólt a szauna-gőz-jakuzzi-miegyéb szolgáltatásokról, és a fürdőruha tiltva volt a medencékben úgy eleve. Logikus is, hiszen komoly higiéniai okai vannak: úgy tudom a műszálas szövetekben izzadva könnyebben terjedhetnek dolgok.
  Nade, melyik az a másik budapesti fürdő amit a cikk többször is említ, ahol van férfi nap?
 5. 1 lhi
  lhi
  2014. május 12., hétfő 12:53
  Mo-on is vannak naturista egyesületek, amelyek koedukált meztelen fürdőhasználatot szerveznek maguknak. Persze ahhoz, hogy a nők is jólérezhessék magukat egy koedukált meztelen fürdőzésen, megfelelő garanciák is kellenek (leskelődők, tolakodók, bunkó módon viselkedők kitiltása), amit a naturista egyesületek jobban tudnak garantálni zártkörű rendezvényeken, mint egy publikus fürdő, ami nélkül nem fog ez menni.
  A Rudas látsólagos koedukálásának az lesz az eredménye, hogy csak férfiak fogják használni, akik a nőket de facto (részben talán még akaratlanul is) ki fogják mobbingolni a fürdőből, miközben az egyenlő bánásmód úgymond nem sérül, hiszen elméletile ga nők is járhatnának.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Gasztró

még több gasztró

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...