Vegyes nudizmus a Rudasban?

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. máj. 11., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Augusztustól eltörölné a Rudas Gyógyfürdő az egyetlen női napot és az összes férfinapot is, a fürdőruha nélküli használat azonban marad. A terv részletei még nem látszanak, a felháborodás azonban igen, hiszen több petíciót is eljuttattak a fürdőhöz a civilek.

Egy délután alatt 117 aláírás gyűlt össze egy petícióra, mely a női nap megtartását kéri a Rudas Gyógyfürdőben. Jelenleg ugyanis a keddi az egyetlen nap, amikor a törökfürdőrészt csak nők vehetik igénybe. A többi hétköznap a férfiaké, hétvégén pedig koedukált fürdőzés folyik, természetesen – és a hétköznapokkal ellentétben – ruhában. Nemrég azonban a Rudas pénztáránál kifüggesztet papír arról informálta a látogatókat, hogy augusztustól csak vegyes napok lesznek a fürdőben. A szöveg nem tért ki részletekre, a lényeg, hogy nyár végétől férfiak és nők egyaránt és ugyanazon napokon vehetik igénybe a fürdő szolgáltatásait. Egyes női vendégek körében ez kiverte a biztosítékot, ezért petícióval fordultak a fürdő igazgatóságához, mert szerintük a Rudasnak „ez a lépése a nőket igazságtalanul és hátrányosan megkülönbözteti, mert más budapesti fürdőben van csak férfinap, de a Rudasban volt egyedül csak női nap, mely az évszázados magyar fürdőkultúra szerves hagyománya”.

Régi dicsőségünk

Régi dicsőségünk

Fotó: Fortepan.hu

Az igazgatóság a változtatásokkal kapcsolatban „tisztán gazdasági megfontolásra” hivatkozott, hiszen a női napokon kevesebb a bevétel. Ez azonban nem hasonlítható össze egy pénteki nappal, amikor nyilván a hétvége miatt többen látogatnak el a fürdőbe. Eddig is adódtak nehézségek a keddi vendégek számára, hiszen mindig erre a napra tették az esetleges javításokat és munkálatokat, ami kényelmetlenné tette a női fürdőzők ottlétét, például amikor a szigetelő ragasztó szaga szállongott a törökfürdőben. Persze, az is gazdasági megfontolás alapján történik, hogy a fürdő keddre időzíti a kellemetlen szagokkal és egyebekkel járó munkákat.

Megkerestük a fürdő igazgatóságát, azonban igencsak szűkszavú válaszokat kaptunk. Nem cáfolták, hogy megszüntetik a törökfürdőben a férfi- és női napokat, azonban ehhez a tervhez kérdésünkre nem írtak indoklást, sem számszerű adatokat. Arra sem válaszoltak, hogy mikor lesz erről hivatalos döntés. Kovács László, a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. üzemeltetési igazgatója értetlenkedését fejezte ki a petíció készítőinek, mert szerinte szó sincs arról, hogy megszüntetnék a női napot, ehhez el is küldte nekik Szőke László vezérigazgató levelét, amely egy szót sem ír arról, hogy megmarad a női nap, pusztán hosszasan taglalja, mennyire veszteséges számukra a keddi nap.

Régi harc

A Rudas Gyógyfürdőt 2006-ig hétköznapokon csak férfiak használhatták, de Borbíró Fanni genderszakértő annak idején kiharcolta, hogy a felújított és újonnan átadott fürdőben biztosítsanak a nők számára is külön napokat. A fürdő magától nem gondolt arra, hogy a másik nem számára is megadják a lehetőséget a hétköznapi használatra, ezért akkor is készült egy petíció, illetve Borbíró egészen az Egyenlő Bánásmód Hatóságig (EBH) és az ombudsmanig vitte az ügyet. „Akkor számunkra eléggé egyértelmű volt, hogy ez a nyitva tartás megsérti az egyenlő bánásmód elvét, és ezzel a 2003-as egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség elősegítéséről szóló törvényt. Az online petíciót relatíve sokan aláírták pár nap alatt, beszámolt róla a sajtó is, és kb. egy héten belül meghívást kaptunk – a Tűsarok feminista portál néhány munkatársa és én – egy egyeztetésre a városházán. Ezen jelen volt Demszky Gábor főpolgármester, valamint a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezetői, illetve a Rudas vezetője” – emlékszik vissza Borbíró. Szerinte az akkori siker titka nem a fürdő őszinte együttműködése volt, hiszen véleménye szerint a vezetőség attól tartott, hogy az ombudsman vagy az EBH elmarasztalja majd őket.

Ő is tiltakozna

Ő is tiltakozna

Fotó: Fortepan.hu

A tárgyalás után próbaképpen bevezettek kedden fél napot csak a nők számára, és három hónap elteltével újra összeültek az érintettek – így született meg a végleges döntés, hogy a kedd teljesen a nőké lesz. A fürdő már akkor azzal érvelt a női nap ellen, hogy nem nyereséges. Éppen ezért a Tűsarok felajánlotta, hogy segítenek a kifejezetten nőket célzó marketingtevékenységben, de „a fürdővezetés nem volt nagyon együttműködő, a női nap bevezetése véleményem szerint a főpolgármester döntése volt” – mondta az eredményről Borbíró. Kérdésünkre a fürdő nem említette, hogy annak idején civil kezdeményezés nyomására kaptak a nők egy napot. „A változtatás indoka megítélésünk szerint az volt, hogy mivel a Rudas az úszómedencén kívül kizárólag a törökfürdőt jelentette, ezért eddig az időpontig a nők ki voltak zárva a termálmedencék használatából” – nyilatkozta a magyarnarancs.hu-nak Szőke László vezérigazgató.

Koedukált élmény

Nem egyszerű egyértelmű válaszokat kicsikarni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-től, ugyanis semmiféle információt nem szolgáltattak arról, hogy a gyakorlatban hogyan nézne ki a hétköznapi fürdőhasználat, ha eltörlik a férfi- és a női napokat is. Augusztus végére elkészül egy új, koedukált élményfürdőrész a Rudasban, így a fürdő mindennap tud fogadni női és férfi vendégeket is. Az igazgatóság reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez az új szárny majd megoldást nyújt a most elégedetlen nők problémájára. De mi lesz a törökfürdőrésszel? A dolog furcsasága ugyanis az, hogy a fürdő meg kívánja a tartani a hétköznapokon a fürdőruha nélküli használatot. Az még nem világos, hogy ez pontosan mit jelent, kérdésünkre nem részletezték, pedig egyáltalán nem mindegy, lesznek-e egyszerre férfiak és nők fürdőruha nélkül egy helyen, vagy sem. Szerettük volna tisztázni ezt a kérdést, de sem e-mailen, sem telefonon nem sikerült válaszokat kapnunk. Annyit elmondtak, hogy ilyen variáció biztosan nem lesz, de ez enyhén szólva ellentmondásos annak fényében, hogy a pénztárra kihelyezett papír szerint augusztustól mindenki egy időben használhatja a fürdőt, és mindeközben meg kívánják tartani a fürdőruha nélküli használatot.

Mai programok
Borbíró Fanni szerint a jelenlegi helyzet más, mint a 2006-os, mivel a Rudas egyaránt el kívánja törölni a „csak férfi” és „csak női” napokat is. „Az egyenlő bánásmód elve tehát így nem sérül. Viszont ha más budapesti fürdőben marad még lehetőség a férfiaknak az egynemű fürdőzésre, míg női nap már sehol sincs, akkor mégiscsak az egyenlő bánásmód megsértése történik, mivel minden budapesti fürdő egy cég irányítása alatt áll.” Egyébként nemcsak a fürdő sajnálja a nőktől azt az egyetlen napot, hanem a Rudas számos férfi vendége is. Érkezett ugyanis egy 330 aláírással ellátott petíció az igazgatósághoz, mely kéri a keddek visszaférfiasítását, tehát ez a több száz férfi nem elégszik meg azzal, hogy hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken csak övék a fürdő, még a keddi alkalomra is fáj a foguk. Nem tudni, hogyan alakul át a Rudas használata, de a nekünk nyilatkozó illetékesek szerint a fürdő figyelembe fogja venni mindkét petíció kéréseit, miközben a gazdasági érdekeket is szem előtt tartják a döntéskor. Nem lesz könnyű dolguk.

szerző
Csendes-Erdei Emese
publikálva
2014. máj. 11., 18:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  betamas89
  2014. május 13., kedd 17:57
  " Persze ahhoz, hogy a nők is jólérezhessék magukat egy koedukált meztelen fürdőzésen, megfelelő garanciák is kellenek (leskelődők, tolakodók, bunkó módon viselkedők kitiltása)"
  Elképzeltem a következő jelenetet: Bemegy a fürdőbe egy pasas, majd utána egy csinos nő, aki vele szembe ül le, mire a pasasnak feláll ... és ennyi, nem megy oda hozzá, nem szólitja le. Ez bunkó, tolakodó viselkedés-e, vagy sem ?
 2. 4
  Narancs
  2014. május 13., kedd 15:06
  Nem kell a sok szövegelés. A Rudasban is beindul a vízi szex. Van annyi pénz.
  Németország tele van ruhátlan vizitkuplerájjal - lehet, hogy a mintát onnan vették. Nagyon jól mennek, tele vannak nagyon jó csajokkal, de saját csajszival is nagy élmény. Már várom a Rudas ruhátlan ellágyulást, nem ruházok be fürdőgatyára.
 3. 3
  yoyo
  2014. május 12., hétfő 16:52
  mondjuk meztelenül is bele lehet cöcölni a közösbe, vagy csak úgy finoman belepúzni, szóval nem tudom.
  Talán ilyesmik miatt is jobban szeretem a nagy természetes vizeket.
 4. 2
  ismi
  2014. május 12., hétfő 14:45
  A koedukált fürdőruhátlan fürdőzés és wellnesszezés _tőlünk nyugatra_ teljesen felnőtt módon, éretten van kezelve, és működik. nemrég voltam egy Fertő tó melletti ilyenben, Ausztriában, ahol egy teljes szárny szólt a szauna-gőz-jakuzzi-miegyéb szolgáltatásokról, és a fürdőruha tiltva volt a medencékben úgy eleve. Logikus is, hiszen komoly higiéniai okai vannak: úgy tudom a műszálas szövetekben izzadva könnyebben terjedhetnek dolgok.
  Nade, melyik az a másik budapesti fürdő amit a cikk többször is említ, ahol van férfi nap?
 5. 1
  lhi
  2014. május 12., hétfő 12:53
  Mo-on is vannak naturista egyesületek, amelyek koedukált meztelen fürdőhasználatot szerveznek maguknak. Persze ahhoz, hogy a nők is jólérezhessék magukat egy koedukált meztelen fürdőzésen, megfelelő garanciák is kellenek (leskelődők, tolakodók, bunkó módon viselkedők kitiltása), amit a naturista egyesületek jobban tudnak garantálni zártkörű rendezvényeken, mint egy publikus fürdő, ami nélkül nem fog ez menni.
  A Rudas látsólagos koedukálásának az lesz az eredménye, hogy csak férfiak fogják használni, akik a nőket de facto (részben talán még akaratlanul is) ki fogják mobbingolni a fürdőből, miközben az egyenlő bánásmód úgymond nem sérül, hiszen elméletile ga nők is járhatnának.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Vélemény

még több Vélemény...