Visszhang: film

Bűntudat nélkül

  • - kg -
  • 2021. május 12.

Mikrofilm

A képzeletbeli amerikai elnökök sorában Jack Ryan előkelő helyen szerepel – a CIA cserkészlelkű emberét a hidegháborús technothrillerek királya, Tom Clancy juttatta ilyen magas polcra, de Harrison Ford még azelőtt dobta Ryan jól szabott zakóját, hogy viselőjéből az USA első embere lett.

A Clancy regényeiből készült filmek Ford főszereplésével (Férfias játékok, Végveszélyben) a középszer csúcsait ostromolták: kompetens kezek dolgoztak rajtuk, az akcióiparosi műgond pedig már-már elleplezte azt a nemes egyszerűséget, amely másodszori megtekintés esetén teljes szépségében feltárult. Pedig már azt gondoltuk, a gondolkodó ember akciófilmje nem egy marketingesek által kitalált fogalom, hanem egy valóban létező műfaj. Mindenesetre Fordot legalább érdemes volt egynél többször is megnézni, ami a későbbi Ryan-reinkarnációkról nem állítható.

John Clark, Clancy második legnépszerűbb figurája eddig a Jack Ryan-mozik mellékszereplőjeként tengődött, de most ő is megkapta a maga filmjét. És ami járt Ryannek, kijárt neki is: délceg filmsztár (Michael B. Jordan) alakítja, a kor divatos akciórendezője (Stefano Sollima) felel a férfiasan kemény látványért, a mellékszerepekben máshol főszerepet játszó színészek (Guy Pearce, Jamie Bell) feszítenek, az akciók közötti jelenetekben pedig olyan emberfeletti komolysággal hangzanak el a műfaj legnagyobb kliséi, hogy kész csoda, senki sem röhögi el magát. De nem röhög senki, az orosz–amerikai viszonyok ezt nem engedik, különben sem szokás ilyesmi a gondolkodó ember akciófilmjében.

Elérhető az Amazon Prime Videón

Figyelmébe ajánljuk