Tévésorozat

John Wilson tanácsai

  • - krusovszky -
  • 2021. január 27.

Mikrofilm

E félig-meddig amatőr, vagy annak látszani igyekvő egyszemélyes sorozat egy kézikamerasnittekből összeollózott, hat darab, szűk félórás epizódból álló nagyvárosi agymenés, melynek a narrátora egy nehezen tolerálható hangú, enyhén autisztikus vonásokat mutató balfék.

Ha ő lenne a főszereplő, a John Wilson tanácsai valószínűleg nézhetetlen lenne. De nem ő az, sőt, maga Wilson alig-alig bukkan fel a képeken, általában a kamera ellentétes oldalán áll. A valódi főszereplő New York, és az ő furcsa, lenyűgöző, felháborító, röhejes és szívbe markoló hétköznapjai.

Wilsonék állítólag azzal győzték meg az HBO sokat látott producereit, hogy ez egy olyan sorozat lesz, mintha David Attenborough egy mai harminc-negyvenes hipszter képében újjászületve a metropolisz flóráját és faunáját térképezné fel. A sorozat, azaz Wilson kétségtelen érdeme, hogy elképesztően színes kis jeleneteket kap el szó szerint úton-útfélen, és a leghétköznapibb dolgokat is úgy mutatja meg (például egy elejtett szelet pizzát, vagy egy menekülő patkányt), hogy annak rögtön ironikus-komoly jelentősége lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk