Egyetek ebédre rezsicsökkentést! – üzeni Selmeczi Gabriella az éhező magyar gyerekeknek

  • narancs.hu
  • 2015. november 3.

Narancsblog

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának tegnapi ülésén a kormánypárti többség leszavazta, hogy a parlament elé kerüljön a Nemzeti Minimum programról szóló határozattervezet.

Csak emlékeztetőül: ez a bizonyos Nemzeti Minimum jószerivel abban állna, hogy legyenek bizonyos garanciális szabályok a gyermekéhezés enyhítésére, illetve felszámolására Magyarországon, mely szabályokat törvény rögzítené.

A kormánypártok elutasító magatartása voltaképpen egy okra vezethető vissza, elég nyilvánvaló: a határozattervezetet az ellenzék nyújtotta be – na, nehogy már! Harrach Péter meg is mondta a maga cizellált módján: jaj, kedves civilek, ti áldozatai lettetek egy mocskos baloldali machinációnak, ami a kormány ellen irányult. Hogy pontosan mire gondolhatott az ősz mester, tudja az ördög, tán attól félt, hogy neki kell majd személyesen etetni a rászoruló gyerekeket.

A Nemzeti Minimum viszont valóban egy civil kezdeményezés, mely krédóját arra a felismerésre alapozza, miszerint „Legalább negyvenezer gyermek él hazánkban, akinek naponta nem jut elég étel, és sokkal többen vannak azok, akik kisebb vagy nagyobb gyakorisággal találkoznak az éhezés kínjával, fájdalmával és szégyenével. A védtelen, nélkülöző és nyomorban felnövő gyerekek olyan maradandó testi, lelki és szellemi sérülésekkel indulnak a jövőbe, amelyek Magyarország jövőjét is hosszú távon meghatározzák”. Érthető a civilek képviselőjének ülés utáni elkeseredése. Horgas Péter persze ígéri, hogy folytatják a harcot, de éppen most rakták őket a partvonalon kívülre. Mert hát bizonyosan köztük is túl sok a komcsi, libsi… bár ezt éppen nem mondta ki Harrach, hisz nem is volt szükség rá. Elvégeztetett. Neki különben sem ők a partnerei, ő épp Szél Bernadett-tel asszózott, aki azt kérdezte tőle, hogy „Fontosabb-e önnek a gyermekek és a várandós édesanyáknak a táplálása, mint a KDNP-nek és a Fidesznek a saját hatalmi arroganciája?”

Kéne kaja, mi?

Kéne kaja, mi?

Fotó: MTI

 

Szél kérdésére a választ a népjóléti bizottság elnöke, Selmeczi Gabriella mondta ki, amikor az esemény után nyilatkozott a Népszabadságnak, azt tudniillik, hogy „a kormány minden eszközzel segíti a gyermeket nevelő családok megélhetését, köztük adó- és rezsicsökkentéssel, bér- és nyugdíjemeléssel, az ingyenes gyermekétkeztetéssel”. Minthogy épp a napi egyszeri ingyenes gyerekétkeztetés ügyét verték le izomból, szavait csak úgy lehet értelmezni: gyerekek, egyetek rezsicsökkentést!

A válasz tehát ez: Nem, a gyermekek és a várandós édesanyáknak a táplálása nem fontosabb, mint a KDNP és a Fidesz hatalma. Nekik nem is lesz soha.

Figyelmébe ajánljuk