Rezsiszabotőr közös képviselők – Áramot nekik!

  • narancsblog
  • 2014. április 2.

Narancsblog

Állítólag „a lakók tömeges panaszai alapján” „leplezte le” a hatóság a bűnösöket. Házmesterország bosszúért kiált.
A társasház tekintete

A társasház tekintete

 

Hátborzongató cikket közölt ma a nol.hu. Nem csupán a hír tartalma, de annak nyelvezete is a létező szocializmus legsötétebb napjait idézi. A címet olvasva még gúnyt orrontottunk: Közös képviselőkre csapott le a rezsikommandó. A lead alapján aztán maró iróniával átitatott publicisztikát vártunk, hiszen az teljes terjedelmében így hangzik: „A lakók tömeges panaszai alapján a Bács-Kiskun megyei fogyasztóvédők a társasházi rezsihirdetmény kifüggesztését szabotáló közös képviselőket lepleztek le.” De nem véleménycikk ez, dehogy, tényszerű, száraz gazdasági hírről van szó, amely végig ebben a tónusban íródott. Nem gyanakszunk rossz szándékra, a cikk egyszerűen csak közvetíti azt az eszelős elegyet, ami az álhivatalos tolvajnyelv és az újkádárista kormányzati retorika találkozásából született. Például: „A felügyelőséghez, mint írják, magas számban érkeztek panaszok és megkeresések »a közös képviselők rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása tárgyában«. Ebből arra következtetnek, hogy »a lakóközösségeket érintő megtakarítások összegéről való tudomásszerzés lehetősége élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből«.”

Mondja valaki, hogy nem a hatvanas években élünk! És mondja valaki, hogy nem szóltunk előre! Tavaly novemberi szerkesztőségi cikkünkből idézünk, abból a várható folytatás is kiderül:

„Hazamész, és a lépcsőház már azzal fogad, hogy Orbán Viktor megint variált valamit a gázórádon, innentől sokkal jobb lesz neked. (…) Ha elmész, köszönsz neki, ha megjössz, hálálkodsz neki. Ha nem, az ördög tudja, mi lesz. Arra Németh Szilárd még nem talált ki semmit, de műhelyében nyilván forr már a munka. Egyelőre még csak annyit izzadtak ki a malmai, hogy a közös képviselőt kell megbüntetni, ha elmulasztaná kitenni az értesítőt. Ez is valami, a forradalmárok letépik a pántlikás hirdetményt, a közös képviselőt várja az áristom, ezért inkább mindennap ellenőrzi, hogy kinn van-e még, betáraz tartalékokat, megtanulja kívülről az adatokat, hátha ad hoc is pótolni kell gyorsan valamelyiket. Megtanulja, aztán gondol egyet, s kikérdezi. Gyanús lesz neki özvegy Kovácsné, hátha ő tépkedi le a hirdetményeket, sietve fel is jelenti, hogy véletlenül se ő üsse meg a bokáját. És így a végtelenségig. A történelemben már egy csomószor látott módon.”

Mindezek után csupán egyetlen kérdés maradt. Mit érdemel az a bűnös, a szabotőr közös képviselő, ki a rezsicsökkentés zászlaját a lépcsőházban ki nem tűzi? Mivel az egész nagyban közelíti a boszorkányüldözések szellemi színvonalát, mi a vízpróbát javasolnánk elsőként, a víz jobb helyeken úgyis benne van a közös költségben. Az igazán vérszomjas rezsiharcosok a villamosszéktől sem riadhatnak vissza, és az áram már úgyis gyakorlatilag ingyen van. Mimózalelkeknek ajánljuk a nyilvános vesszőzést a gangon.

Orbán Viktor a legjobbat hozza ki a magyar néplélekből.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.