Szerény javaslat a László Petra-díj megalapítására

  • narancs.hu
  • 2015. szeptember 10.

Narancsblog

Most, hogy Zsigmond Vilmos, Kovács László, Koltai Lajos után újra van világhírű magyar operatőr, fontos lenne egy róla elnevezett nemzetközi díj is. Mint a Puskás-díj a labdarúgásban.

A FIFA egyre sokasodó korrupciós botrányai, Sepp Blatter elnök úr tagadhatatlan tekintélyvesztése és Puskás Öcsi özvegyének szomorú eltávozása miatt, valljuk be, a Puskás-díj fénye egy kicsit veszített erejéből. Lehet, hogy már maga Orbán Viktor sem fotózkodna olyan őszinte gyermeki örömmel Pelé és más kiérdemesült világsztárok oldalán, illetve hát, vélhetően e sztárok is inkább kerülni igyekeznek Sepp Blatter vagy éppenséggel Orbán Viktor háza táját.

Szerencsére most itt van a pompás alkalom egy méltán világhírű magyarról elnevezett díj bevezetésére, hiszen László Petra nevét tegnap óta jóval többen ismerik, mint mondjuk Szent-Györgyi Albertét. Ami azt illeti, ideje is volt László Petra fellépésének, mert az egykor ugyancsak méltán népszerű belgiumi magyar hírességet, Pándy Andrást sajnálatosan elfeledte a hálátlan utókor. De László Petra neve örökre fennmarad – pláne, ha egy szép díj is őrzi azt.

false

A díjat szép ceremónia keretein belül minden évben Orbán Viktor adhatná át a világ azon jeles személyiségének, aki abban az esztendőben a legutálatosabb, legvisszataszítóbb aljasságot követte el védtelen, kiszolgáltatott, üldözött, lehetőség szerint gyermekkorú, vagy, ha ilyen véletlenül nem lenne, nyugdíjas korú áldozat kárára. A díjátadó személye nem képezheti vita tárgyát, mert az teljesen nyilvánvaló, hogy László Petra hőstette soha a büdös életben nem történhetett volna meg Orbán Viktor áldozatos segítsége nélkül. A futball nyelvén szólva, Orbáné az assziszt, vagyis a gólpassz, s a játékos felkészítésében is oroszlánrészt vállalt. Hónapokon át tartó szívós munkával keltett gyűlöletet a menekültek ellen, s szította fel e gyűlölet tüzét versenyzőjében. Ha Orbán propagandagépezete nem hecceli bele, lehet, hogy László Petra magától csak simán leköpi azt a szerencsétlen kisgyereket. Vagy, de arra már gondolni sem merünk, esetleg csak egy barackot nyom a buksijára. De a gondos edzésmunka megtette hatását, úgy felrúgta a kis csírát az apjával együtt, hogy attól kódultak. A remekül eltalált rúgás fényét csak emeli, hogy közben a drága kamerára is vigyázni kellett.

Természetesen a díjat odaítélő kuratórium élére is megvan a jelöltünk. Igen, Önök kitalálták, Habony Árpád személyében, aki a szakág atyamesterének tekinthető, hiszen tankönyvbe illő módon rúg le nyugdíjast. Nála jobb kuratóriumi elnököt lámpással sem találnánk. Izguljunk tehát együtt, kedves olvasók, hogy ki lesz a László Petra-díj első elő kitüntetettje!

Vagy inkább azon, hogy ki lesz a következő áldozat.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?