Bocs

Publicisztika

"Ezek egyszer még bocsánatot fognak kérni tőlem" - mondta Princz Gábor indulatosan két évvel ezelőtt a TV2 nyári partiján, oldalán Noszály (Nagy Õ) Sándorral.

"Ezek egyszer még bocsánatot fognak kérni tőlem" - mondta Princz Gábor indulatosan két évvel ezelőtt a TV2 nyári partiján, oldalán Noszály (Nagy Õ) Sándorral. A népes hallgatóság akkor szemlesütve hallgatott, elkönyvelve mindezt egy bukott ember sértett nagyzolásának. Pedig Princznek igaza volt. Eljött az alkalom, hogy mindenki kérjen bocsánatot tőle.

Kérjenek bocsánatot azok a közgazdászok, akik úgy gondolták, hogy a Postabank "gennyes fekély" a magyar gazdaság testén, amely csak az állammal kötött kétes üzletei révén tudta az általa kijelölt erőltetett - és a bankszakmai racionalitásokat nélkülöző - növekedési pályát tartani. Kérjenek bocsánatot azok a független szakértők, akik úgy gondolták, hogy a magyar bankszektorban nem lehet a betétesek pénzéből hitel formájában tőkét emelni. Kérjenek bocsánatot azok az ügyvédek, akik éveken át kutatták Spanyolországban azokat a "libalegelőket", amelyeket a Postabank golfpályaként adott-vett a tényleges értékének többszöröséért. Kérjen bocsánatot az a pénzügyminiszter, aki felügyeleti biztosokat rendelt a Postabankba 1998 nyarán, amikor megtudta, hogy egyetlen telefonhívásra a bankból több millió dollárt utaltak át egy rejtélyes külföldi bankszámlára, ahonnan aztán a pénznek nyoma veszett. Kérjenek bocsánatot azok a kisrészvényesek, akik a Vígszínházban rendezett évenkénti libamájas happeningtől megrészegülve lapátolták a pénzt a Postabankba, hogy utána azzal szembesüljenek: korábbi részvényeik egy fityinget sem érnek. Kérjenek bocsánatot a nemzetközi könyvvizsgálók, amiért nem voltak hajlandók a Princzék által beterjesztett mérlegeket hitelesíteni - hiszen a bíróság által kirendelt független igazságügyi szakértő szerint nemhogy vagyonvesztés, hanem egyenesen vagyonnövekedés következett be a vizsgált időszakban a Postabanknál. Kérjenek bocsánatot azok az újságírók, akik azt firtatták: vajon etikus-e prominens közéleti személyiségektől a piaci kamatok többszöröséért betétet elfogadni, és hiteleket a piaci szint alatt kihelyezni. Kérjen bocsánatot az az egri biztosítási alkalmazott, aki - legalábbis a védőbeszédek tanúsága szerint - a minden baj forrását jelentő bankpánikot óvatlan telefonhívásaival elindította. Kérjenek bocsánatot a bankfelügyelők, hogy a Postabanknál feltárt sorozatos szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tettek.

Ezek, vagyis mi tehát kollektíve kérjünk Princztől bocsánatot. Mert a fent leírtak egyike sem történt meg - legalábbis a független magyar igazságszolgáltatás keddi nem jogerős ítélete szerint.

Figyelmébe ajánljuk