Egy svindler listája

Publicisztika

Miután a leggazdagabb magyarok és a besúgók listái körüli cécó elcsendesedett, egy internetes bulvárportál főszerkesztője elkészítette legbuzibb celebritásaink lajstromát.

Miután a leggazdagabb magyarok és a besúgók listái körüli cécó elcsendesedett, egy internetes bulvárportál főszerkesztője elkészítette legbuzibb celebritásaink lajstromát. Az ötletgazda képzettségét tekintve állítólag zsurnaliszta - utoljára, sok-sok éve annak kapcsán hallottunk róla, hogy néhány feldühödött közszereplő összerugdosta, mintegy a tömegtájékoztatás étoszának védelmében. A jelek szerint sérülései maradandók.

"A közéletből ismert homoszexuális férfiak" névsorával nyilvánvalóan több probléma is van. Egyrészt efféle személyes adatot az ember legfeljebb önmagáról terjeszthet a köztérben jogi szankciók nélkül - ám ezt bízzuk a bíróságra és a hírbe hozottak bölcsességére. (Egy sikerültebb társadalomban persze egy ilyen akciónak körülbelül annyi botrányértéke lenne, mint a heteroszexuális férfiak listájának.) Másrészt, ha az oknyomozás valóban professzionális volt, és az adatgyűjtő személyesen bizonyosodott meg állításai igazságtartalmáról, akkor neki is helye van a listán, sőt, mivel nyilvánvaló haszonszerzési szándékkal járt el, minősített esetnek számít. Persze tényfeltárásról szó sincs, csupán egy morális homeless szánalmas rivaldakereséséről. (Várjuk már nagyon a zsidó-, cigány- és impotenslistákat.)

Az egész történet amúgy említésre sem volna érdemes, ha nem sztárolná egyik nagy kereskedelmi csatornánk, a TV2 e figurát teljességgel hiteltelen, ejnye-bejnye stílusú riportjaival (Aktív, Mokka). Bár a nyilvánosság perifériáján elhelyezkedő orgánum törvénysértő működése sem megengedhető, egy milliós nézettségű, mértékadónak is mondható országos televízió erősen reklámízű, jobb esetben csupán átgondolatlan hírverése viszont már valami nagyságrendekkel súlyosabbról árulkodik. A magyar nyilvánosság alakítóinak végletes züllöttségéről; a szakmai és erkölcsi tartás teljes hiányáról.

Figyelmébe ajánljuk