Kamatos kamat

Publicisztika

Immár hosszú hetek óta tart a sajtópolémiává, mi több, szolid anyázássá nemesedett találgatás a március elején leköszönő Járai Zsigmond jegybankelnök utódjáról.
Villanynarancs

Kamatos kamat

Immár hosszú hetek óta tart a sajtópolémiává, mi több, szolid anyázássá nemesedett találgatás a március elején leköszönő Járai Zsigmond jegybankelnök utódjáról. A széles néprétegek még nem izgultak rá a témára, de már csak napok kérdése, hogy valamely népszerű bulvártermék is rávesse magát, s a politikai esemény hőfoka bármikor elérheti, mondjuk, egy szövetségi kapitány választásáét.

Nem biztos, hogy ez jól lesz így.

A jegybank vezetőjének feladatairól és elvárt képességeiről múlt lapszámunkban részletesen szóltunk (az árstabilitás megőrzése, hiteles kommunikáció, a lehetőségek szerinti együttműködés a kormánnyal annak gazdaságpolitikai céljai megvalósításában, a függetlenség megőrzése, a kutatói-szakértői stáb mozgatása stb.). A külhoni elismertség és a nemzetközi pénzügyekben való jártasság nélkülözhetetlen - s jó, ha egy jegybankelnök (meg a Monetáris Tanács) esze és szíve akkor is a helyén van, ha lelketlen spekulánsok szeretett fizetőeszközünk, a forint ellen törnek.

Egy ilyen embert kell kiválasztania Gyurcsány miniszterelnöknek. Ez, kitűnő elméleti és gyakorlati közgazdákkal, bankszakemberekkel dúsan felszerelt hazánkban nem egy bonyolult humánerőforrás-politikai feladat, vélnénk. Veszünk egy üres papírlapot, felírunk tíz nevet (egymás alá), felírjuk a kritériumokat (egymás mellé, a lap tetejére), vonalazunk, majd egytől ötig terjedő érdemjegyekkel kitöltjük a vonalazás által megképződött rubrikákat. Ha elbizonytalanodunk, megkérdezzük bizalmasainkat, tanácsadóinkat stb. Ügyelünk arra, hogy a "kormánytól való függetlenség" rubrikánál ne remegjen meg a kezünk, mert tudjuk, hogy a jegybankelnök függetlensége a mi demokratikus berendezkedésünk szeme fénye. Végül összeadunk, és rangsort állítunk fel. Ezután tárgyalunk, ajánlatot teszünk, jelölünk, bejelentünk.

Ám a kormányfőnek az elmúlt pár hétben valahogy nem futotta erre az idejéből. Persze biztos fontos káderpolitikai probléma az is, hogy ki lesz az MSZP - mondjuk - Zala megyei alelnöke, de azért ebbe is bele kéne húzni. Egy komoly jelöltnek illik pár hetet hagyni a felkészülésre, meg hogy előző munkahelyén elvarrja a szálakat. A bankelnök-porból instant előállítható bankelnök élvezeti értéke csekély. És kíváncsiak lennének a piac szereplői is: például azok, akik a magyar államadósságot finanszírozzák. Minden nap késlekedés tovább rombolja a magyar pénzpolitika megbízhatóságába, kiszámíthatóságába vetett, amúgy sem túl szilárd, bizalmat. Márpedig a nemzetközi pénzpiacokon sok az ideges ember, akikben már csak pislákol az emberszeretet melegsége. Még egy kis tökörészés, még néhány találgatásnak álcázott körkörös szakmai-emberi anyázás, és hamarost megint csak leshetjük majd, milyen mélyre bír zuhanni napi betevő forintunk árfolyama.

Figyelmébe ajánljuk