"Keserű hátország"

Dörner György kinevezéséről

  • Csáki Judit
  • 2011. október 13.

Publicisztika

Tegyük föl egy játékos pillanatig, hogy Tarlós István főpolgármester nem tudta, mit csinál, amikor kinevezte az Új Színház igazgatójának Dörner Györgyöt. A főleg szinkronszínészként ismert új igazgató pályázatát a bírálóbizottság szakmai tagjai elutasították, ő meg alighanem úgy gondolta: nem paprikajancsi ő, hogy mások mondják meg, hogyan döntsön. Az érvek alapján semmi esetre sem. Mert voltak érvek: a pályázat - ami azóta "kiszivárogva" közszájon forog a legkülönbözőbb internetes oldalakon - nem szakmai koncepció, hanem politikai frázispufogtatás; a pályázónak fogalma sincs a színház belső működéséről; a pályázó felkészületlen, a megnevezett közreműködők nem tudnak arról, hogy közreműködők lesznek. A tulajdonost mindez nem érdekelte: Dörnert nevezte ki, aki Csurka Istvánt hozta a házasságba.

Színházszakmai berkekben tudni vélik, hogy a főpolgármester egyenesen Eperjes Károlynak tette meg azt a szívességet, hogy kinevezte a barátját igazgatónak; mintegy vigaszdíjként azért, mert Eperjes nem lett igazgató Győrben - ott ugyanis a szakmai bizottság, benne az Új Színház főrendezője, Szikora János ellene szavazott. Ha igaz, akkor pitiáner bosszúról van szó, nem másról. És a főpolgármester nem tudta, mit csinál.

Vagy tudta. Tudja, kicsoda Dörner György, mert szorgalmasan nézi a Hír Tévét, és ott volt azokon a jobbikos rendezvényeken, ahol Dörner megejtően szavalt. És tudja, kicsoda Csurka István, mert olvas újságot, még Magyar Fórumot is; látja a Dávid-csillagos címlapot, olvassa a zsidózást, a holokauszttagadást. És úgy gondolja, tesz az ő szélsőjobboldali szavazóinak egy szívességet: ad nekik egy színházat, hogy legközelebb is rá szavazzanak.

Vagy tudta, vagy nem tudta. Bármelyik esetben lehetséges, hogy kapott egy "visszautasíthatatlan" ajánlatot, vagy egy egyszerű, ám megtagadhatatlan parancsot. Bárhogy is volt, megtette. Kinevezett igazgatónak egy retrográd és zavaros, de mindenképp gusztustalan ideológiájú embert, és intendánsnak ott a tanítómester.

Tegyük még föl azt is, hogy a főpolgármester nem számított rá, hogy felzúdul a szakma. A Budapesti Színigazgatók Egyesületének levelére (melyet az egyesület kilenc tagja írt alá, négy pedig nem), amely elfogadhatatlannak nevezte, hogy "szakmai program helyett szélsőséges manifesztumra" színházat lehessen kapni, odanyilatkozott, hogy megdöbbenti őt, hogy "a legkisebb változásra is milyen agresszívan reagálnak a színigazgatók". Ez tehát a "legkisebb változás": egy nemzeti radikálisnak becézett alak az Új Színház élén. Lehet, hogy a főpolgármester arra sem számított, hogy levelet ír a Magyar Színházi Társaság elnöksége, amelyben beleveri az ő orrát a szakmai bizottság állásfoglalásával ellentétes döntésbe, mondván: "a politikai célú területszerzésen kívül más nem motiválja" a tulajdonost, és figyelmezteti: "rövid idő alatt fel fogja számolni" Budapest gazdag színházi életét. A főpolgármester válaszában tartotta magát kedvenc cinikus stíljéhez, önteltséggel és elbizakodottsággal vádolja a levélírót, amiért a választópolgárok nevében merészel írni, és "meggondolatlannak, hangulatkeltőnek és méltatlannak" nevezi a levelet. Érv, válasz semmi.

*

Közben a kiszivárgott pályázatra dőlnek a kommentárok. Jeles jobb- és baloldali újságírók tartják elfogadhatatlannak a döntést, a külföldi sajtó szélsőjobbos színházat és antiszemita Csurkát emleget; szerveződik tüntetés, gyűlnek az aláírások a különféle petíciókon, és hullámzik a felháborodás a közösségi portálokon. Lehet próbálkozni a pályázat érvénytelenítésével is, alap van rá.

Dörner pályázata - melyet még annak fényében is nyugodtan mondhatunk nyelvileg igénytelennek, gondolatilag piszkosnak, hogy alapos gyanúnk szerint a mester írta, és nem a tanítvány - legföljebb az igénybejelentésben tűnik alaposnak: az "elfajzott, beteges, liberális hegemóniában" talmivá vált "Új" nevet először is Hátországra kell változtatni. Csurka '93-as publicisztikakötete Keserű hátország címen jelent meg - innen a tervezett név: Hátország Színház. Ha Tarlós rábólintott Dörnerre és Csurkára, nincs alapja nem rábólintani a névváltoztatásra: benne van a neki annyira tetsző pályázatban. A Hátország "a szociálliberális iga alatt nyögő magyarságot jelképezi", amely most visszafoglal egy kis pontot, ezt a színházat. A "liberális, pesti vicchullám" és a "szórakoztató liberális állam" (?) elől. "Miután lényegében Budapestnek nincs nemzeti színháza, a feladatok egy részét fel kell vállalnia az Új Színháznak." És persze a pénz is kell hozzá: a nemzeti színházi státusz és a lé. Nemzeti dráma is, mindenáron - de hogy mi a nemzeti, azt majd ők mondják meg, mester és tanítvány. És kell a "kiemelt figyelem" - értsd: sok pénz - a Nemzeti Kulturális Alaptól, a minisztériumtól, mindazon cégektől, bankoktól (fúj!), de "akár magánszemélyektől is", akik önként és dalolva, avagy parancsra adnak. A marketing- és propagandamunkában "bizonyos jelentős közönséggel bíró napilapok, periodikák ingyen vagy minimális juttatásért" népszerűsítsék a programot. És kell zsozsó az EU-tól is. Mert busszal fogják hozni a közönséget, egyenesen a hátországból a Hátországba. Lesz másfajta kommunikáció: a "nemzeti tartalmú újságok, médiák, rádiók, szervezetek, akár egyházi körök" lesznek meggyőzve. Föl lesznek kutatva "a nemzeti érzelmű tanítók és tantestületek". Előre föl van jelentve a színház jelenlegi vezetése, mert a hátralévő időben esetleg "túlkölti magát", vagyis kiüríti a kasszát. Fel van szólítva a köztársaság elnöke, hogy külföldi útjain meghakniztassa a társulatot, vagyis "emelje állami szintre a magyar nemzeti dráma ügyét".

Tarlós ezt nyilván jól elolvasta, hátradőlt, elővette a pennát, és aláírta egy újnyilas színház megalapítását. A mi dolgunk most az, hogy ne felejtsük ezt el, amikor ismét főpolgármestert választunk.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.