Madarat tolláról? – Ponta meghívása az MSZP-nagygyűlésre

  • Unger Anna
  • 2013. március 11.

Publicisztika

Olyan sincs, hogy nekünk nem tetszik, amit Orbán művel a jogállammal és az alkotmányossággal, ám Pontának a közel hasonlót nemcsak elnézzük, de keblünkre ölelve díszvendégként ünnepeljük!

Van Európában egy miniszterelnök, akiről az elmúlt évben rendszerint a következő politikai és közéleti állásfoglalások születtek szerte Európában és az egész észak-atlanti térségben: visszaél alkotmányos hatalmával, veszélyezteti a fékek és ellensúlyok rendszerét, valamint a független igazságszolgáltatást, és egész egyszerűen nem érti, mint jelent a pluralista demokrácia. Mások az EU-szerződés 7. cikkelyét akarták alkalmazni országával szemben: mely eljárás lehetőséget adna a demokratikus alapértékek védelmére, és az ezt megszegő tagállam szavazati – és egyéb – jogának felfüggesztésével jár. Az ország alkotmányos destabilizálásáról és a liberális demokrácia eliminálásának veszélyeiről rendszeresen ír az összes mértékadó lap: aggályainak adott hangot többek között a New York Times, az Economist, a Financial Times, a Spiegel, de az Európa Tanács, az Európai Unió és az Egyesült Államok sem tartotta magában rosszalló véleményét.


 


Ez a miniszterelnök szombaton a Magyar Szocialista Párt és Mesterházy Attila díszvendége volt a párt kampányindítónak is tekinthető nagygyűlésén. Akkor, amikor a héten ugyanennek a 7. cikkelynek az alkalmazása Magyarország ellen is felmerült, ezúttal a Financial Times vezércikkében, az esedékes alaptörvény-buherálás okán. Azon a hétvégén, amikor jó néhány ezer ember tüntetett a förtelmes alaptörvény még förtelmesebb módosításai, az Orbán-rezsim talán végleges kiteljesedése ellen az Alkotmány utcában, a szocialisták „Orbán legjobb tanítványát”, „Kelet-Európa Második Viktorját” látták vendégül, és itták szavait.

Teljesen érthetetlen, miért volt erre szükség. Ponta meghívásával nem az a legnagyobb probléma, hogy a székely zászlók miatt felhergeli a magyar jobboldalt; a román miniszterelnököt egész politikája, alkotmányhoz és demokráciához való hozzáállása teszi persona non gratává egy magát ugyanezen szép elvek, a demokrácia és alkotmányosság utolsó bástyájának és legfőbb véderejének tekintő párt számára. Ponta jelenlétével éppen ezért nem a jobboldal, hanem saját szavazói és az egész magyar demokratikus közösség előtt kell elszámolnia a szocialista párt vezetésének.

Mivel nem ezen a hétvégén tartották hazánkban a Plagizáló Politikusok I. Nemzetközi Találkozóját, ahol Victor Ponta díszvendég lehetett volna, és emiatt mindenképp Magyarországon tartózkodik a nagygyűlés idején, nem tudunk másra gondolni, mint hogy a román miniszterelnök meghívása tudatos döntés volt, ám mindmáig nem tudni, kinek és miért támadt ez a katasztrofális ötlete a szocpártban. De tulajdonképpen nem is érdekes. Indok biztos volt rá – azonban a döntés akkor is vállalhatatlan.

Kedves demokráciát és jogállamot féltő szocialisták! Olyan nincs, hogy a New York Times, a Spiegel, az Európai Bizottság és az Európa Tanács csak Magyarországról és Orbánról ír/mond igazat, de Pontával elfogult, rosszindulatú. Erre a szövegre biztos van egy nemzetközi kommunikációért felelős román országrenomé-államtitkár, meg kellene hagyni neki Ponta mosdatását. Olyan sincs, hogy nekünk nem tetszik, amit Orbán művel a jogállammal és az alkotmányossággal, de Pontának a közel hasonlót nemcsak elnézzük, de keblünkre ölelve díszvendégként ünnepeljük! Ponta vendégszereplése épp ezért nem több és nem más, mint a nemrégiben megfogalmazott miniszterelnöki deklaráció megtestesülése: nem a diktatúra, hanem annak szereplői ellen harcoltunk. Hogyan lehet ezentúl komolyan venni a jogállam és az alkotmányosság miatti aggodalmakat, és az ezek helyreállítására tett szocialista ígéreteket?

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.