A Fidesz civiljei

  • Mikecz Dániel
  • 2015. december 18.

Liberális szemmel – Republikon

A Fideszből soha senki nem fogja arra kérni a jobboldal tüntetőit, hogy hagyják otthon pártjelvényeiket. Kár érte.

A Fidesz múlt hétvégén tartott kongresszusán történt tisztújítás és az elhangzott beszédek elemzői többnyire az új alelnökök súlytalanságáról és a már megszokott EU- és menekültellenes tartalom továbbépítéséről szóltak. Volt azonban egy olyan momentum, amely szerint a Fidesz valóban visszatér ahhoz a mozgalmi kormányzáshoz, amit még májusban jelentett be a miniszterelnök, hónapokkal a menekültválság teljes kibontakozása előtt. Az utóbbi időszak azt mutatja, hogy a mozgalmi kormányzás a folyamatos kommunikációs offenzívában, a választók cikluson belüli mozgósításában jelenik meg. Ilyen mozgósítási eszköz volt a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultáció, valamint a jelenleg is folyó aláírásgyűjtés a kötelező betelepítési kvóta ellen. Kubatov Gábor alelnöki kinevezése is arra utal, hogy továbbra is fontos eleme lesz a kormány politikájának a mozgalmi kormányzás és a civil háttér kiépítése, fenntartása.

Békement

Békement

 

“És van, aki azért segít nekünk, mert akkortájt jóvátehetetlenül szétverték a civil világot, no nem a romkocsmás krétakörös civil világot, hanem a dalárdákat, olvasó- és imaköröket, a gazdaköröket és a cserkészetet” – hangzott el Kubatov Gábor rövid beszédében alelnöki megválasztását követően. A Fidesz pártigazgatója a 2002-es vesztes választás után lépett be a pártba, és maga is aktív volt az akkor szerveződő polgári körök mozgalmában a soroksári kör alapítójaként. Később a Polgárok Házának igazgatója lett, amely az akkor 11 ezer polgári kör tevékenységét koordinálta, segítette. Az a fajta civil aktivitás, amire Kubatov utalt valóban fontos eleme a társadalom politikai szervezésének. A 20. század tömeg- és néppártjai körül sok szatellit szervezet “kőrözött”, amelyek céljai között szerepelt, hogy értékes közösségi események szervezésével erősítsék a tagok kötődését a pártjukhoz, valamint növelték a politikai tudatosságot. Ha imaköröket nem, de dalárdákat és olvasóköröket szervezett a 19-20. századi munkásmozgalom is éppen a fentebb említett célok miatt. A második világháborút követően Nyugat-Európában a pártok gravitációs erejének, azaz a párthoz való kötődésnek a csökkenésével nemcsak a párttagság szerepe értékelődött le, hanem a szatellitszervezetek is elvesztették jelentőségüket. Magyarországon és a kommunista blokk többi országában az autonóm civil társadalom helyébe a pszeudomozgalmak és a központból irányított “társadalmi szervezetek” léptek. Ezek, mint a KISZ, az úttörő mozgalom vagy éppen a szakszervezetek célja az volt, hogy “transzmissziós szíjként” a bolsevik típusú kommunista párt érdekeit közvetítse a társadalom felé. Ez pontosan ellentétes azzal, ahogyan a demokratikus politikai rendszerekben a civilek működnek, hiszen azok éppen a társadalom érdekeit közvetítik a döntéshozók felé.

Kubatov

Kubatov

 

A hazai jobboldalon ismert és elsősorban a Fideszhez köthető mozgósító politika eszközei (polgári körök, Békemenet) az intézményesített baloldalon szinte teljesen hiányoznak. A mozgósító politika nem tudott a baloldalon kialakulni: ennek oka a technokrata önmeghatározás, a baloldali mozgósítás kompromittálódása az állampárti időszakban, valamint a Kádár-rendszer demobilizációs gyakorlatának hagyománya. A Demokratikus Koalíciónál felfedezhető a Demokratikus Charta hagyománya, amely a rendszerváltás utáni MDF kormány szélsőségesei ellen lépett fel. A Demokratikus Charta és az azt övező civilethosz politikája ugyanakkor tartalmát tekintve inkább liberális, mint baloldali volt. A 2010 után megjelenő zöld és baloldali pártok, mint az LMP és a PM valóban rendelkeznek erős civil háttérrel, azonban ezek a típusú szervezetek, mint a feminista, ökológiai és jogvédő civilek önmagukban sosem bírtak nagy mozgósító erővel. Ezen utóbbiak megítélését nagyban befolyásolhatja az is – ahogyan azt Lázár János a kongresszuson elhangzott beszédében kifejtette –, hogy az elkövetkező időszakban sem számíthatnak a kormány bizalmára. A Fidesz új mozgósítási eszköze ráadásul a “genderőrület” és a “liberális véleménydiktatúra” lesz, ami tovább gyengítheti a posztmateriális mozgalmak pozícióját.

A Fidesz hatalomkoncentrációja kapcsán újra és újra felmerül, hogy a helyi közösségek önszerveződésére van szükség, amivel növelni lehet a társadalom ellenállóképességét. A baloldalon azonban azért nem képes létrejönni egy ilyen civil háttér, mert a baloldali pártok hiteltelensége és a kormánykritikus civil társadalom pártpolitika-ellenes önmeghatározása megakadályozza. A Fidesz és a Jobbik is ugyanakkor jó példája annak, hogy létezik olyan hátország a társadalomban, amely lehet civil és autonóm akkor is, ha nem pártfüggetlen. A kongresszus tisztújítása azt mutatja, hogy a Fidesz továbbra is egy olyan hatalmi gépezetet kíván működtetni, amelyen belül több szinten lehetséges a támogatók, választók mozgósítása azok elköteleződésének mértéke szerint. Ebben a struktúrában ugyanakkor nem válik szét a politikai irányítás és a civil, társadalmi háttér.

A Fideszben nem érdemes tehát a politika – civil dichotómiában gondolkodni. Soha senki nem fogja arra kérni a jobboldal tüntetőit, hogy hagyják otthon pártjelvényeiket.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?