Választási rendszerdilemmák

  • Tóth Csaba
  • 2016. június 23.

Liberális szemmel – Republikon

A baloldali-liberális oldalon rendre felvetődik, hogy az ellenzék a 2018-as választásokon csak akkor induljon, ha előzetesen képes a választási rendszer megváltoztatására. A bojkott vagy a választási rendszer változása érdekében bevetett – közelebbről meg nem határozott – nyomásgyakorlás lehet az az eszköz, amivel a választási rendszer megváltoztatható és arányosítható lenne. Csakhogy ma nem a választási rendszer akadályozza a Fidesz leváltását.

A Republikon konferenciáján

A Republikon konferenciáján

Fotó: MTI

Amikor a Fidesz a mostani választási rendszert megalkotta, egyértelműen saját magának igyekezett kedvezni. A mostani választási rendszer alkalmas arra, hogy egy 44 százalékos, a Fidesz számára kétharmados többséget biztosítson a parlamentben. Ráadásul az egyéni körzetek okán az együtt induló „oldalakat” részesíti előnyben – ami ma könnyű a Fidesznek, de nehéz a baloldali ellenzéknek. A választási rendszer emellett aránytalan és a győztest segíti. A körzetek átrajzolása szintén a Fidesz érdekeit szolgálta.

Ám az a tény, hogy a választási rendszert a Fidesz a 2014-es politikai helyzetre szabta, egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden esetben a Fidesz profitál belőle. A választási rendszer legtöbb eleme ugyanis nem általában a Fideszt, hanem a mindenkori győztest erősíti. A győzteskompenzáció és az aránytalanság, az egyéni körzetek dominanciája annak a politikai erőnek kedvez, amelyik a legjobban szerepel a választásokon.

A baloldali-liberális tábor nagy része arányosabb választási rendszert szeretne. Az arányos, az egyéni kerületek súlyát csökkentő választási rendszer első pillanatra tűnhet demokratikusabbnak, ám ez nem jelenti azt, hogy a ma magát „demokratának” nevező oldal számára kedvezőbb lenne.

Egy arányos választási rendszerben 2018-ban esély sem lenne a kormányváltásra. Egy arányos rendszerben ugyanis a baloldali-liberális térfélnek több szavazatot kellene kapnia, mint a Fidesznek és a Jobbiknak közösen (feltéve, hogy a baloldal nem kíván a Jobbikkal koalíciót kötni). A mai közvélemény-kutatási eredmények alapján egy most vasárnapi választás eredménye a mai választási rendszerben a Fidesz újbóli győzelme lenne. Egy arányos választási rendszerben ehhez képest borítékolható lenne a Fidesz–Jobbik koalíció.

A mai választási rendszer ugyanakkor elméletileg megkönnyíti a baloldali-liberális ellenzék kormányra kerülését. Ha a Fidesz nem jobbikos ellenzéke képes a szavazatok 35-40 százalékát megszerezni, míg a Fidesz és a Jobbik külön-külön csak ennél rosszabb eredményt tud elérni, az a mostani, a győztest erősítő szisztémában többséget eredményezhet. A mai választási rendszerben a baloldalnak – valamilyen együttműködési konstrukcióban – elég a relatíve legerősebb oldalnak lenni. Egy arányos rendszerben ez nem lenne elég a kormányváltáshoz: a baloldal még 35-40 százalékos eredménnyel sem tudna győzni; a többség a Fidesz és a Jobbik oldalán lenne.

Beszélő viszony

Beszélő viszony

Fotó: MTI

Márpedig a mai politikai helyzetben lehet amellett érvelni, hogy a baloldali-liberális ellenzék képes lesz erősebb lenni, mint a Fidesz – ám hogy belátható időn belül erősebb legyen, mint a Fidesz és a Jobbik együtt, az teljesen kizárt. Az arányos választási rendszer megfoszthatná a Fideszt többségétől és koalícióra késztethetné – ám jelen helyzetben ez aligha lenne kedvező a baloldali-liberális politikai erők számára.

A Fidesz természetesen pontosan tudja ezt. Nem érdemes kizárni azt a lehetőséget sem, hogy a kormányoldal a következő években – akár a Jobbik segítségével – hozzányúl a választási rendszerhez, és az arányosság javára mozdítja azt el. Egy ilyen helyzetben pedig hivatkozhatna azon baloldali nyilatkozatokra, amelyek a választási rendszer arányosítása mellett érveltek.

Mindebből az adódik, hogy nem érdemes a választási rendszer arányosítása mellett kampányolni. A baloldali-liberális kormányváltás esélyeit ugyanis pontosan egy ilyen kampány sikere pecsételné meg.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.