Helyből húsz - áprilisi programok

  • 2012. március 31.

Rólunk


 

 

 

 

 

 

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink áprilisi kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.

További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

A Katona József Színház áprilisi ajánlata:

5. csütörtök 19:00 KÉTFEJŰ FENEVAD

Weöres Sándor drámája, a Kétfejű fenevad csupa költészet, játékosság és mély emberi tapasztalat „csodás kevercse”, melyben egy kálvinista deák, Ambrus menekül keresztül az országon menedéket keresve. Útja során lányok, asszonyok adják őt kézről-kézre. Ő pedig szeretetet, szépséget lop az életükbe.

"Egyszerűnek látszódik a színház. Kell egy lángelméjű szerző, akinek darabja nem évül el, hanem egyre érettebb. Kell valaki, aki elolvassa. Ez Máté Gábor rendező. Megérti a szöveget. Kiosztja a szerepeket a lehető legjobban. A társulat is érti, mit miért mond. Betű szerint elmondják az írottakat. Na, jó, kicsit húznak. Kiegyenesítik a cselekményt. Kihagyják a felesleget. Ennyi. Nem több. Gyönyörűséget kap a néző. Gazdagabban hagyja el a színházat, mint amikor bement kapuján. Ilyen egyszerű. Mégis mennyire ritka az okosan elemző, önmérséklő, jó ízlésű, színészeit tiszta munkavégzésre ösztönző rendező. És ritkán örülhetünk ennyire káló nélkül előadásnak, mint a Katona József Színház Weöresnek igazságot szolgáltató remekének."_Molnár Gál Péter_Népszabadság

3. kedd, 13. péntek 19:00 a POSZT 2012 Hivatalos Versenyprogramja, április 19. csütörtök 19:00 Aegon-est az előadáshoz kapcsolódóan A FILOZÓFUS – KETTŐSPONT

Bessenyei György 1777-ben írt, a mai „modern magányosság” korában rendkívül aktuális vígjátékának címadó hőse Párménio, a gáláns szalonélet üres csillogásától elforduló, önmaga kedvére filozofáló gyöngéd nemesifjú, aki Kopernikusz-t, Descartes-ot, Locke-ot olvas, a világ értelmét kutatja, a történelem tanulságaiban mélyed el – és szkeptikus marad ismeret- elméletében. De a szerelem elől ő sem tud elmenekülni...

Csupa íz, zamat, illat, tünemény, virgonc játék, vég nélküli élvezet. Szertelen bolondozásokba ojtott merengés a világ folyásán. Nekiszabadult, csúfolódó komédiázás, elsőrangú mulatság.” Kovács Dezső (szinhaz.net)

11. szerda 19:00 áprilisban utoljára Budapesten IVANOV

Ivanov, aki néhány évvel ezelőtt még minden erejét a munkájába ölte, és teljes hittel tekintett a jövőbe, harmincöt éves korára fásultan és életkedvét veszítve gyötrődik, próbálja megfejteni állandó levertségének okát, s visszatalálni régi, életerős önmagához. Az egykor elszánt és sikeres embert önundor kínozza, és szűnni nem akaró bűntudattól szenved. Vajon visszaadhatja-e Ivanov elvesztett ártatlanságát egy új szerelem? Lehet-e tiszta lappal új életet kezdeni, semmissé tenni azt, ami volt?

Ivanov nem hazudik: Ivanov szenved. Becsődölt, kikattant, "lefagyott". Nem valamely monumentális világmegváltásban csalódott - magában. Belül történt valami, amitől nem találja a helyét, s mert nem tud megbékélni saját elrongyolódásával, egyre beljebb pörög a spirálban. Eléggé ismerős képlet, és nem a tegnapból az. Fekete Ernő pontos, szép alakítása nem hagy kétséget Ivanov formátuma felől”_Csáki Judit_MANCS

20. péntek, 30. hétfő 19:00 A MIZANTRÓP

„Jobbat nem tudtam írni, és bizonyos, hogy nem is fogok” – írta Molière A mizantrópról, amelyet 1666-ban mutatott be a társulata. „A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni” – mondta a darabról Diderot egy évszázaddal később. A Katona másodszor tűzi műsorára a darabot: az 1988-ban, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya főszereplésével bemutatott előadást Székely Gábor rendezte. Ahhoz az előadáshoz készült Petri György új fordítása, amelyet most egy-két ponton Petri barátja és költőtársa, Várady Szabolcs igazított át. A Zsámbéki-rendezés két címszerepét ezúttal pedig Fekete Ernő és Ónodi Eszter alakítja.

„Fekete Ernő a valóság elől sarokba, sufniba, Bachba menekülő Alceste-je „veleszületett vitakészségének" áldozata. (...) Valaki, aki zsigerileg nem bírja elviselni a mindent uraló erkölcsi és szellemi silányságot. Súlyos, egyszerű, tökéletes alakítás.” Koltai Tamás (ÉS)

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. www.katonajozsefszinhaz.hu

A Katona József Színház Kamrájában a következő programokra érvényes az olvasókártya áprilisban:

1. vasárnap, 10. kedd, 19:00 NORDOST a POSZT 2012 Hivatalos Versenyprogramja

„Forgács Péter nem játszat a színpadon, hanem részletes kidolgozottsággal és átgondoltsággal (dramaturg: Török Tamara) elmesélteti a színészekkel Torsten Buchsteiner darabját. Így a történet a fantáziánk által elevenedik meg, egy egészen különleges módon téve minket az események részeseivé. Végigéljük mind a három nő történetét, azok minden nehézségével, boldogságával és tragédiájával együtt. Bár csak színpadon ülő, néha picit megmozduló, egymással csak nagyon ritkán – amikor éppen úgy futnak össze a szálak – kommunikáló színészeket látunk, mégis olyan az egész, mintha velünk történne. Igaz, hogy a moszkvai tragédia tőlünk jó másfélezer kilométerre történt, mégis van benne valami, amihez itt és most közünk van.” Nyulassy Attila (7 óra 7)

4. szerda, 18. szerda 19:00 A HÉT ASSZONYA

SzépRóza monológok hét nőről Csákányi Eszter tolmácsolásában, Parti Nagy Lajos tollából.
A hét nő persze egy nő s az egy persze hét és több. Ami összeköti őket, az egyrészt a nyelv, másrészt a színésznő maga, s persze a nagyon egyszerű „hordozható” tér, ahol-amelyben megtörténnek. Amúgy ez egy presszó-kocsma-kávéház tere, egy elnyűtt zongora körüli kicsi tér székkel, asztallal, alkalom a beszédre, emlékidézésre, kitárulkozásra, és persze a játékra.

20. péntek 19:00 SZIRÉNÉNEK

A szatírjáték különös műfaj. A hagyomány szerint az antik drámaelőadásoknak ez a darabja, a tragédiák komorságát oldandó, az emelkedett témákat is nevetség tárgyává tehette. Nádas Péter Szirénének című újkori szatírjátéka, az európai kultúra egyik alaptörténetének, Odüsszeusz vándorlásának témáját dolgozza fel, tengereken, korokon és háborúkon átívelő, sajátos és módfelett ironikus formában. Míg Odüsszeusz a hazáját, addig fiai Odüsszeuszt keresik – bár lehet, hogy mindenkinek jobb lenne, ha inkább elkerülnék egymást…

12. csütörtök 19:30, 18. szerda 19:00 LÓSZÚNYOG

A Makszim Gorkij kisregényéből Bán Zoltán András és Lengyel Ferenc által készített monodráma egyetlen szereplője, a Lószúnyog bece- (fedő?) nevű pártmunkás, akit 1918-ban letartóztatnak, mivel felmerül a gyanú, hogy a cári titkosrendőrség beépített embere.

„S hát nem lehet tagadni, tényleg így van. Mint a cellában gubbasztó rab monológjából kiderül, 1905-ben kezdődött. Igaz, hívő kommunista volt – s mégis maga ajánlkozik valaki helyett a besúgásra. Ekkor még van magyarázat: a hatalom nyomása. Ám ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább egyértelmű: számára ez nem olyan nagy tragédia. Sőt, lelkiismeretesen végzi ezt a munkát. „Két ember lakozott bennem, és sehogy sem fértek össze” – mondja. S hányan vagyunk ma így: mást gondolunk, mint amit mondunk. El is hisszük azt, amivel homlokegyenest szembemegyünk, aztán a végén csodálkozunk: hogy kerültünk ide? Hogy lettünk elzárva – magunktól is? Hiszen a végére az egyik már nem hallja a másik szavát. Így szűnik meg a gondolkodás, a felelősségérzet, a bűntudat – a civilizáció mint olyan.” Ugrai István (7óra7)

14. szombat, 21. szombat 19:00, 28. szombat 17:00 BŐRPOFA

„Krausser zseniálisan mutatja meg, hogy a mai emberi társadalom hogyan próbál kényszeresen rendet tenni ott, ahol nem lehet, mert már mindent visszavonhatatlanul összegubancolt.  Látjuk azt a mechanizmust, ahogy a feltétlen elfogadás jegyében ostobává leszünk az ostobák kedvéért, kegyetlenek leszünk, hogy együtt érezhessünk a gonoszsággal, és mindezek közben megpróbálunk jók lenni, amik nem lehetünk, mert már csak eljátszani tudjuk minden szerepünket, így a szeretetet is. Dömötör András két kiváló fiatal tehetség, Borbély Alexandra és Mészáros Béla kezébe adta azt a tükröt, amellyel a darab során egyre többször kell szembenéznünk. Mindketten nagyszerű játékkal és élethű indulatokkal töltik meg azt a néhány négyzetmétert, amely ebben a darabban maga a világ közepe. A gesztusok és érzelmek özönébe időnként vegyül egy kis ripacskodás, de ez pontosan annyi, amennyi a mi életünkben is van. Nagy sajnálatunkra. Mert igen, mi is ilyenek vagyunk.”_Kovács Anna Dóra_Kortárs Online

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. www.katonajozsefszinhaz.hu

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya áprilisban:

5. csütörtök, 21:00 A38 & Goethe Institut present: Brandt Brauer Frick (DE), Alba Hyseni Project

A Brandt Brauer Frick elképesztő módon ötvözi a klub és  a klasszikus koncertterem világát. Hangzásukban a Kraftwerk minimalizmusa és a Rammstein szenvedélyessége találkozik Steve Reich precizitásával és Meredith Monk szárnyalásával. Előttük Alba Hyseni kitűnő énekes-imprós-jazzes-indusztriális produkciója izzítja a hangulatot. A koncertre érkező első kétszáz látogató Alba Hyseni cédét kap ajándékba!

11. szerda, 20:00 Tóth Evelin élő lemezfelvétel, Drums

Egy kiváló, ritkán hallható etnó-dzsessz alapzenekar a Dunakanyarból és a szárnyaló, különös, éteri hangzást produkáló Tóth Evelinék számos vendéggel, köztük Premecz Mátyással és Szalai Péterrel, akik ezen az estén élőben készítik legújabb lemezük felvételét.

12. csütörtök, 20:00 Merzbow-Gustafsson-Pándi trió, Void ov Voices

Szédületes űrutazásra hívják a legnagyobbak, legsúlyosabbak és legeredetibbek a közönségüket: az elektronikus zajzene doayenje, Merzbow Akita, a free jazz titánja, Mats Gustavsson és a metál és a kísérleti zenék legnagyobb ötvözője, Pándi Balázs. Előttük Magyarország nemzetközileg legismertebb és legbecsültebb zenésze, Csihar Attila szólóban idézi meg mélységeinket.

14. szombat, 20:00 Tours de France – Nadéah (FR/ex-Nouvelle Vague), Boogie

A Nouvelle Vague szőke énekesnője kivált, kiváló lemezt készített, s immár saját kitűnő kísérőzenekarával járja a világot. Szédítő bemutatkozó koncertje után immár másodszor lép fel a Hajón, s őrjíti meg közönségét vidám, pörgős, zúzós számaival, lassú, merengő sanzonjaival, szívhez szóló és táncra bemozdító szerzeményeivel ez a vérbeli szívtipró szőke francia istennő.

20. péntek, 19:00 Polar Beat: The Attacks (DK), The Qualitons

A hatvanas és a hetvenes évek legcsúcsabb magyar jazz-soul-beat-rock zenéje a Qualitons, valamint a klasszikus, nyers, soulos, dögös angol rhythm'n'blues a dán Thee Attacks újrafogalmazásában találkoznak ezen a szédületesen táncos és bulis estén mindenki nagy örömére.

20. péntek, 23:00 Technokunst: Xhin (SG), Isu, Dork, vizuál: Kiégő Izzók

A techno globális vonzerejére a szingapúri producer, dj Xhin a bizonyíték. Zenéje a tekervényes, kusza hangok, valamint az energikus ritmusok és a klasszikus Detroit-techno, az absztarct Warp hangzás, az IDM és a szélsőséges, indusztriális techno mentén haladnak. Emellett ismert dj, live-szettjei a future house, a mély dubok valamit a felületesebb kísérleti elektonika stílusjegyeinek ötvözete. Munkái a Lucy által managelt Stroboscopic Artefactsnál jelennek meg.

26. csütörtök, 21:00 Polar Beat: Random Trip Special feat. Harcsa Veronika, Timo Lassy (FIN) & Barabás Lőrinc

A Random Trip Delov Jávor vezetésével. a szabad és határtalan zenélést hozza a jól ismert Random Szerda és Gimmeshot improvizatív klubok nyomdokaiban. Az est vendége a finn The Five Corners Quintet szédületes tenorszaxofonistája, valamint a kitűnő Harcsa Veronika és a remek Barabás Lőrinc.

27. péntek, 23:00 Jazzsteppa Live Brass Band (UK), Gomes (NL), Cadik

A Jazzsteppa az első formáció, amely akusztikus hangszereken játszik dubstepet, amit egy kiválóan súlyos fúvós szekciónak és egy elképesztően sodró dobnak köszönhetünk. Ezúttal trombitával, szaxofonnal, vagyis teljes fúvósszekcióval és élő elektronikával spékelik csúcsra az őrületet. Kihagyhatatlan, várhatóan az év egyik legizgalmasabb bulija!

29. vasárnap, 19:30 Noises from the Neighborhood: Képzelt Város – Hélium albumbemutató, Our Ceasing Voice (A)

Két remek poszt-rock zenekar, amelyek hol erőteljes, hol melankolikus, hol sodró hangulataikkal különös utazásra hívnak.

30. hétfő, 21:00 A38 Hajó 9. születésnap: Korai Öröm, Fungkongs

Hatalmas buli két olyan zenekarral, amelyek a pszichedélikus utazás nagymesterei, a sodró erő nagy tudói, s akiknek a vidám szárnyalására könnyen lehet beindulni a 9. szülinapon.

30. hétfő, 23:45 A38 Hajó 9. születésnap: Palotai Series No5 – Palotai, Nobody Beats the Drum (NL), MC Zeek

A sorozat minden részében Palotai egy-egy jelentősebb korszakát, összefoglaló gigaszettjét hallhatjuk a kiváló MC Zeek társaságában. Előttük a szédületesen vicces holland trió, a Nobody Beats the Drum lép fel. Fergeteges buli a Hajó kilencedik szülinapján!

Az olvasókártya érvényes az a la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

A Ludwig Múzeum áprilisi ajánlata:

Művész szemmel: Megyik János: A kép tere

Kiállítótér, 2. emelet
2012. április 21. 11.00 – Különleges tárlatvezetés Megyik János kiállításán Nádas Péter íróval, 2012. április 21-én, szombaton 11.00 órától.

A program a kiállításra érvényes belépőjeggyel ingyenes.

Kapcsolódó kiállítás: Megyik János: A kép tere, 2012. március 9.

Új kiállítás: Société Réaliste: Empire, State, Building, 2012. április 20. - 2012. augusztus 05.

A Gróf Ferenc (1972, Pécs) és Jean-Baptiste Naudy (1982, Párizs) által alkotott művészpáros 2004 júniusa óta működik együtt Société Réaliste néven. A politikai dizájn, a kísérleti gazdaságtan, a területi ergonómia és az úgynevezett „social engineering consulting” (kb. az emberek bizalomra való hajlamának kihasználásával kapcsolatos tanácsadás) területén dolgoznak. Művészi formába öntik azokat a politikai-vizuális és információs eszközöket, amelyekkel a hatalom manipulálja a társadalmat és irányítja az emberek gondolkodását.
A művészpáros egy jel- és feliratrendszereken alapuló, hibrid kutató- és alkotómódszert fejlesztett ki, amely a grafiti, a tipográfia, a mintatervezés, a képvers örökségének, módszereinek ötvözésén alapul, és a képek, szövegek közötti elmosódó határokat vizsgálja. A rangos nemzetközi kiállításokon és biennálékon szereplő, provokatív művészpárosnak ez az első retrospektív jellegű kiállítása Magyarországon.

A Société Réaliste kiállítása a párizsi Jeu de Paume együttműködésével valósul meg.

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.ludwigmuseum.hu/

A MODEM áprilisi ajánlata:

PROGRAMOK:

2012. április 1. (vasárnap) 11.00 Bolondok napi rendhagyó tárlatvezetés Badár Sándorral feLugossy László: 7 milliárd emberi agy, nagyjából című kiállításán

2012. április 1. (vasárnap) 13.00 Bolondéria. Vasárnapi múzeumpedagógia+ feLugossy László: 7 milliárd emberi agy, nagyjából című kiállításán

feLugossy László műveit feldolgozva bolondok napján egy bohókás installációt készítünk. Síkot és teret, írást és hangot gyúrunk egységgé.

2012. április 13. (péntek) 13.30 A vacsora mint symposion – Tárlatvezetéssel és katalógusbemutatóval egybekötött konferencia  Deutches Kulturforum szervezésében Botond: A Vacsora/Das Abendmahl című kiállításhoz kapcsolódva

2012. április 14. (szombat) 10.30 Ákombákom szakkör apróságoknak - A hétvégi foglalkozásokon egy-egy műalkotással ismerkedünk meg, mesélünk és alkotunk. A gyerekek játékos formában, az alkotás élményén keresztül ismerkedhetnek meg a modern és a kortárs képzőművészettel. Az élményközpontú órák nemcsak a későbbi múzeumlátogatási szokásokat alapozzák meg, hanem segítik a gyermekeket tudatos kép-olvasóvá válni.

2012. április 15. (vasárnap) 11.00 Úton-útfélen. Vasárnapi múzeumpedagógia+ feLugossy László: 7 milliárd emberi agy, nagyjából című kiállításán - Vonatra szállunk és útra indulunk feLugossy László világában. A gyerekek által készített, közel életnagyságú vonattal bejárjuk a kiállítóteret és utasokra vadászunk.

2012. április 20-21. (péntek-szombat) KULTműhelyek Országos Konferenciája

2012. április 26. (csütörtök) 19.30 ÚJ Jazz sorozat IV. – Fixi 4 - Vendégünk ezúttal Fenyvesi Márton lesz, aki a fiatal generáció egyik legérettebb, legelismertebb gitárosa. Ifjú kora ellenére máris egyéni, senki máséval össze nem téveszthető zenei világot képvisel, egyedi hangzást alakított ki, emellett magas szinten szerez zenét, hangszerel és oktat is. Jó pár saját formációja mellett rengeteg zenekarban játszik, a skála az experimentálistól a mainstream jazzen át egészen a popzenéig terjed. Viszonylag rövid eddigi karrierje alatt már számos elismerést kapott - legutóbb 2011-ben a legjobb fiatal zeneművészeknek járó Junior Prima díjak egyikét nyerte el.

2012. április 28. (szombat) 10.30 Ákombákom szakkör apróságoknak - A hétvégi foglalkozásokon egy-egy műalkotással ismerkedünk meg, mesélünk és alkotunk. A gyerekek játékos formában, az alkotás élményén keresztül ismerkedhetnek meg a modern és a kortárs képzőművészettel. Az élményközpontú órák nemcsak a későbbi múzeumlátogatási szokásokat alapozzák meg, hanem segítik a gyermekeket tudatos kép-olvasóvá válni.

2012. április 29. (vasárnap) 15.00 Rendhagyó tárlatvezetés feLugossy Lászlóval a művész 7 milliárd emberi agy, nagyjából című kiállításának finisszázsaként

KIÁLLÍTÁSOK:

Botond: A Vacsora /Das Abendmahl 2012. február 4. és május 27. között

feLugossy László: 7 milliárd emberi agy, nagyjából 2012. január 21. és április 29. között

Zéró évek. Szlovák vizuális művészet 1999 és 2011 között négy kurátor perspektívájából 2012. március 24. és június 24. között

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.modemart.hu

A PÉCSI APOLLÓ MOZI áprilisi ajánlata:

Csak a szél - 04.05.-18.

Magyar-német filmdráma, 2011,, 86 perc

Rendező: Fliegauf Benedek, szereplők: Toldi Kati, Lendvai Gyöngyi, Sárkány Lajos

Szex felsőfokon /Elles - 04.05-11.

Francia filmdráma, 2011, 99 perc

Rendező: Malgorzata Szumowska szereplők:  Juliette Binoche, Anais Demoustier, Joanna Kulig

Francia hétvége /Skylab - 04.05-18.

Francia vígjáték, 2011, 113 perc

Rendező: Julie Delpy, szereplők: Lou Alvarez, Kulie Dalpy, Eric Elmosino, Aure Atika

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.apolloartmozi.hu

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak!

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06 1 349 2776
Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06 1 313 9896
Puskin Téka, 1052 Bp., Kossuth Lajos utca 18., tel.: 06 1 318 6464
Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06 1 213 7730
www.odeon.hu

Tékáink április ajánlata:

Április 4: Mildred Pierce Rendezte: Todd Haynes
A többek között A postás mindig kétszer csenget című regényt is jegyző James M. Cain Mildred Pierce című regényét először Kertész Mihály filmesítette meg, 1946-ban. Az ő noir-verziójával szemben Todd Haynes (Távol a mennyországtól, I’m not there – Bob Dylan életei) készített az eredetihez jóval hűségesebb, megrázó családi drámát, pazar látványvilággal, a remeklő Kate Winslet, Evan Rachel Wood és Guy Pearce főszereplésével

Április 4: Még egy év Rendezte: Mike Leigh

"Mike Leigh ezúttal a derűs elnézések és szelíd rosszallások pasztellszínű szövetéből vásárolt be egy nagy adaggal. Noha egyre kedélyesebbnek tűnik mostanában (lásd Hajrá, boldogság!), mit sem vesztett híres arányérzékéből, meg abból a ritka képességből, mely egy elkapott tekintetben, egy elvétett szóban vagy egy félrecsúszott nyakkendőben is képes egy egész élet drámáját láttatni. Persze csak úgy, mintegy mellékesen.” Magyar Narancs 2011/42.

Április 11: Anonymus Rendezte: Roland Emmerich
A látványos katasztrófafilmjeiről ismert Roland Emmerich ezúttal jóval szerényebb büdzséjű kosztümös krimit forgatott, mely annak próbál utánajárni, vajon ki volt valójában az az illető, akit ma William Shakespeare-ként ismer az utókor.

Április 18: Pénzcsináló Rendezte: Bennett Miller
Bennett Miller baseball-drámája valós események alapján készült; hőse, Billy Beane (Brad Pitt) a biztos bukásból hozta vissza és vitte sikerre az Oakland A’s csapatát. Egy merész váltással és egy fiatal közgazdász, Peter Brand (Jonah Hill) segítségével új alapokra helyezte a játékosok kiválasztását, ezáltal pedig magát a játékot is. a filmet idén 6 Oscar-díjra jelölték.

Április 18: A cinkos Rendezte: Robert Redford
Robert Redford nyolcadik rendezésében a Lincoln-gyilkosság nyomába ered, az összeesküvésben való részvétellel megvádolt Mary Surratt (Robin Wright), és a védelmét elvállaló ifjú ügyvéd, Frederick Aiken (James McAvoy) történetén keresztül.

Április 18: Twin Peaks – 2. évad

Több mint 20 évet kellett várnunk, hogy DVD-n is megjelenjen a Twin Peaks sorozat második évadja, és Copper ügynök és csapata végre leleplezze a rejtélyt: ki ölte meg Laura Palmert

Április 25: Drive – Gázt! Rendezte: Nicholas Winding Refn
Az utóbbi évek vitathatatlan kultuszfilmje a Cannes-ban tavaly rendezői díjat kapott dán Nicholas Winding Refn műhelyéből, a szótlan kaszkadőr (Ryan Gosling) brutális igazságszolgáltatásáról.

Április 25: Barney és a nők Rendezte: Richard J. Lewis
„Paul Giamatti alakításából nemcsak az derül ki, nyilván sokadszorra, hogy Paul Giamatti mekkora nagy színészkirály, de minden adaptációk bónuszaként még abból a félezer oldalnyi alakból is megsejthető valami, akinek Richler a Barney Panofsky nevet adta.”
(Részlet – köves- kritikájából – Magyar Narancs 2011/48.)

Az ÍRÓK BOLTJA áprilisi programjai:

A programok 1600-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

2. hétfő 17 óra GOETHE-INSTITUT - ROBERT BOSCH STIFTUNG – MAGVETŐ

Melinda Nadj Abonji: Galambok röppennek föl

Vendégünk lesz a szerző (A Német és a Svájci Könyvdíj 2010-es díjazottja).
A beszélgetést vezetik: Kovács Krisztina és Blaschtik Éva

3. kedd 15 óra ÍRÓK SZANATÓRIUMA

Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat!

Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton

Rendel: Zeke Gyula

Sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

A sorozatot a MASZRE támogatja.

4. szerda ÍRÓK BOLTJA KEREKASZTAL

10 éve halt meg Gion Nándor

Gerold László, Szarvas Melinda és Szilágyi Zsófia beszélget

A sorozatot a MASZRE támogatja.

5. csütörtök KALLIGRAM

Sándor Iván: Az éjszaka mélyén 1914

Bemutatják: Margócsy István és Závada Pál

A beszélgetést Mészáros Sándor vezeti

10-11-12 KÖLTÉSZET HETE

10. kedd PALATINUS

G. István László: Választóvíz

Cselényi Béla: Gyalogvers

A szerzőkkel beszélget: Háy János és Reményi József Tamás

11. szerda 10-19 óráig BENNE VAGY?

Költészet Napja az Írók Boltjában

Egész napos rendezvény keretében mindenkit arra invitálunk, hogy olvasson verset az Írók Boltjában. Nincsenek kötöttségek. Hozhatja kedvenc költője vagy akár saját versét is! A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy kiváló kortárs líránk és lírikusaink vannak, akiket a nagyközönség alig-alig ismer! Az Ünnep csúcspontja a délután 17 óra 00 perckor kezdődő flashmob lesz, melynek keretében mindazokkal, akik eljönnek József Attila: József Attila c. (József Attila, hidd el… kezdetű) versét olvassuk fel. Az olvasás kezdetét egy gongszó jelzi majd!

12. csütörtök MŰFORDÍTÁS ÉS IRODALOM I lived on this Earth – Hungarian Poets on the Holocaust. János Pilinszky: Passio

Vendégünk lesz: Gömöri György, Szántó T. Gábor, Tótfalusi István és Turczi István

17. kedd 15 óra ÍRÓK SZANATÓRIUMA Nyugtatók helyett vegyen (be) szépirodalmat! Az Írók Boltja irodalmi pihenője, ambuláns szanatóriuma a karzaton

Rendel: Borbély Szilárd, sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor, a sorozatot a MASZRE támogatja.

18. szerda LOGOS Kiss Erika - Lakiné Zentai Borbála: Laki Ferenc az iparművész portréja történelmi kitérővel: Jutadomb, 1956. november 4. A kötetet bemutatják: Szántóné Balázs Edit, Kiss Erika és Babits Antal. Közreműködik: Fekete László

20. péntek 20-24-óráig KIS KÖNYVES ÉJ Független könyvesboltok Budapest térképén

20.00 - Györe Balázs és Györe Bori, vendég: Pálos Máté, gitár
21.00 - Krusovszky Dénes, vendég: meglepetés

22.00 - Závada Péter, vendég: Lamm Dávid, gitár

25. szerda 19 órától ÉS-KVARTETT Az est témája Fehér Béla: Kossuthkifli című regénye lesz. A beszélgetés résztvevői: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor és Szilágyi Zsófia. A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba. A sorozatot a MASZRE támogatja.

26. csütörtök KALLIGRAM Révai Gábor: Bemutatkozásaim története. A szerzővel beszélget és a kötetet bemutatja: Margócsy István

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes. www.irokboltja.hu

A Nemzeti Színház áprilisi ajánlata:

Nézőink áprilisban két alkalommal is találkozhatnak egy-egy előadásunk alkotóival a Kritikus Óra keretében, melyet a Színházi Kritikusok Céhével közösen szervezünk. Április 6-án A tanítónő után Koltai Tamás, április 11-én a Hamlet után Csáki Judit beszélget az előadások rendezőivel és a közreműködő színészekkel.

Április 23-án Tompos Kátya új oldaláról mutatkozik be a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. Hrutka Róbert zeneszerzővel ő is izgalmas zenei kirándulásra hívja a nézőket: Keresztül Európán! című koncertjén angol, francia, bolgár, orosz és magyar dalok és versek hangoznak majd el.

Április 27-én kerül sor az idei évad utolsó bemutatójára. Rendhagyó helyszínen, a színpad alatt Alföldi Róbert rendezésében láthatják John Osborne: Hazafit nekünk! című darabját, László Zsolttal a főszerepben.

Gondolattársítások – egy gondolat, két előadás címmel kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget hirdetünk tematikusan egymás mellé rendelt előadásainkra.

Közvetlen kapcsolat - Színházjeggyel a Mélycsarnokba. A Nemzeti Színház és a Műcsarnok együttműködése értelmében mindazok, akik a Nemzeti Színház előadásaira jegyet váltanak, tiszteletjegyet kapnak a Műcsarnok projektgalériájának, a Mélycsarnoknak a kiállítására. Február 23-tól április 22-ig a világhírű képzőművész, Marina Abramović Laoszban forgatott ötcsatornás videó installációját, fotóit és rajzait tekinthetik meg az érdeklődők.

Közeledik az évad vége, így idén is elbúcsúzunk néhány előadástól. Utoljára májusban látható: Mein Kampf (Harcom), Ármány és szerelem, Pánik, Jó estét nyár, jó estét szerelem, Berzsián és Dideki

Húsvétkor lepje meg szeretteit, barátait, ismerőseit a Nemzeti Színház előadásaival! 1.000, 2.000 és 5.000 Ft-os címletű ajándékutalványainkat megvásárolhatja a jegypénztárban és a jegyirodában.

Emlékeztetjük bérlettel rendelkező nézőinket, hogy bérletszelvényeik évad végéig, június 3-ig érvényesek. Kérjük, hogy minél előbb foglalják le helyeiket a Nemzeti Színház kitűzött előadásaira.

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen. www.nemzetiszinhaz.hu

A Cirko-Gejzír áprilisi bemutatói:

április 5.: Francia hétvége (Le Skylab, francia, 2011, 113 perc r.: Julie Delpy)

1979. A tíz éves Albertine és összes rokona a nagymama születésnapján összegyűlik a Brittany-beli családi házban. Mindenki azt hiszi, hogy a NASA űrrakétájának, a Skylabnak egy darabja az ő fejükre esik majd azon a nyáron. Ez az összejövetel felfedezések, szerelem és éneklés őrült hétvégéje lesz. Vígjáték a retro stílus kedvelőinek!

április 26.: Oslo, augusztus (Oslo, August 31th, norvég, 2011, 95 perc, rendező: Joachim Trier)

Anders hamarosan a végére ér egy külvárosi drog rehabilitációs intézet programjának. A program részeként megengedik a számára, hogy ellátogasson a városba egy állásinterjúra. A nap fennmaradó részét arra használja fel, hogy sodródjon a városban, találkozzon rég nem látott emberekkel. A 34 éves Anders okos, jóképű és biztos családi háttérrel rendelkezik, de makacsul kísértik azok a lehetőségek, amit elvesztegetett, azok az emberek, akiknek fájdalmat okozott. Bár még mindig fiatal, mégis úgy érzi, az életének sok tekintetben vége. A nap hátralévő részében a múlt hibáinak szellemeivel birkózik. Az új élet lehetősége és a remény, hogy valami jövő várhat rá elhalványul mire beköszönt a reggel.

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.cirkofilm.hu

A KINO áprilisi bemutatója:

Satrapi új filmje a Kinoban

A Kino moziban látható Marjane Satrapi, a Persepolis írójának és rendezőjének új filmje, a Szilvás Csirke. Satrapi – akivel a Magyar Narancs március 15-i számában interjú is olvasható - ezt a filmet is megragadó és különleges animációkkal, szemet gyönyörködtető vizuális világgal varázsolta felejthetetlenné. Mathieu Amalric drámai játéka, a történet érzelmes, néha fekete humorral ábrázolt fordulatai, a főszereplő fantáziáinak szellemes megjelenítése az animáció eszközeinek segítségével – mindez együtt a film minden percét meghatóvá és emlékezetessé teszi.

Nasser-Ali, a tehetséges hegedűművész elveszti az élni akarás vágyát, miután eltörik kedvenc hangszere, amelyet pótolhatatlannak érez. Hiába keresi következő lehetséges hegedűjét, egyik sem „úgy” szól. Nasser-Ali a teljes kudarc érzetével úgy dönt, nem akar tovább élni. Felesége értetlenül szemléli Nasser-Ali állapotát, ami minden segítő szándék ellenére tovább romlik: a kezdeti hisztérikus kedélyét depresszió és magába fordulás váltja fel. Ekkor ismerjük meg visszaemlékezéseit saját, és néhány jövőbeni történést gyermekei életéből – és lassan megértjük, miért választja a Halál Angyalát.

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.akino.hu

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra - kivéve a zenei rendezvényekre - érvényes az olvasókártya, személyes jegyvásárláskor.

ÁPR. 1 - 2., 7.

SPACE Színház (NL/H): Holland Cunami / színház
A Holland Cunami színházi áldoku. Mi lenne, ha egy szökőár elöntené Hollandiát és Magyarország lenne az egyetlen, amely a holland menekülteket befogadja? Mi lenne, ha Hollandiát teljes egészében kitelepítenék és a hollandoknak Magyarországon kellene megpróbálniuk felépíteni új életüke
ÁPR. 4 - 6.

SPACE Színház (NL/H): A FELHŐ / színház
A FELHŐ nem tudományos igényű tanulmány, hanem egy humorral és öniróniával végiggondolt mentális időutazás. A FELHŐ nem moralizál. Kibiccentve a dolgokat a megszokott kerékvágásból, megpróbál rácsodálkozni a világra.
ÁPR. 10.

Tünet Együttes: Voks / fizikai színház
A Voks által feltett kérdések egyszerre nagyon aktuálisak, és történelmi korokon átívelőek: mit tehetünk, mit kell tennünk, ha addigi társadalmi életünk evidenciái, keretfeltételei egyszer csak megdőlnek? A kollektív döntés és egyéni felelősség témáját a Tünet Együttes előadása interaktív technikai megoldás segítségével dolgozza fel – a nézők közreműködésével.
ÁPR. 13 - 15.

MUNDRUCZÓ KORNÉL — BÍRÓ YVETTE: FRANKENSTEIN TERV / színház
Strasbourg, Wiesbaden, Nyitra, Párizs, Krakkó, Brüsszel, Bécs, Ljubljana, Vilnius, Riga, Rotterdam, Karlsruhe, Belgrád, Szöul, Santarcangelo és újra BUDAPEST, hogy a 100. ELŐADÁST ITTHON ÜNNEPELHESSÜK! Mundruczó Kornél népszerű rendezése európai és ázsiai vendégjátékokat követően ismét Magyarországon, a Trafó nagyszínpadán látható. A Trafó nagyszínpadán, amely épp átépítés alatt van…
ÁPR. 16 - 17.

HOPPart & KŐSZEGI VÁRSZÍNHÁZ: HAJRÁ HÁRY! / színház
SZEREZZEN DIPLOMÁT A HÁRY JÁNOS IGAZMONDÓ SZABADEGYETEMEN!
(A diploma alapfokú oktatásra jogosító végzettséget ad!)
ÁPR. 19 - 21.

PANODRÁMA: SEGÍTHETEK? / dokujáték
A világhírű Rimini Protokoll munkamódszerét kölcsönözve ezúttal a PanoDráma is “a mindennapok szakértőit” állítja színpadra négy, a kutatómunkában is részt vevő színész társaságában. A 2011-es Szóról szóra után, újabb hatvan órányi rögzített interjúval később és újabb sok ezer kilométerrel a tachométeren ezúttal arra vállalkoznak, hogy egy színházi este keretében konkrét problémákra konkrét megoldásokat találjanak. A nézők segítségével.
ÁPR. 23.

Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei / színház
Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk...
ÁPR. 24.

HOPPart Társulat - Kárpáti Péter: Szörprájzparti / színház
Az alkotók közös játékra hívják a nézőket, akik hol megfigyelők, hol résztvevők lehetnek – ahogy a helyzet éppen kínálja. Everyman (Akárki) parafrázis ez, egy a fiatalok számára jól ismert formába, a házibuliba rejtett haláltánc. A Szörprájzparti központi témája a szakítás-elválás halálként értelmezése, párhuzamba állítása.
ÁPR. 25.

MALADYPE SZÍNHÁZ: GEORG BÜCHNER - LEONCE ÉS LÉNA / színház
Egy mulatságos nevű, parányi ország tétlen királyfija a szabad akarat tételére hivatkozva elfut az államérdek diktálta kényszerházasság bilincsei elől, és némi bolyongás után önszántából, ismeretlenül, tehát mégis szabad akaratából belefut eredetileg kijelölt menyasszonya karjaiba.
ÁPR. 26.

MALADYPE SZÍNHÁZ: A. P. CSEHOV - PLATONOV / színház
Játékosok. Szabályok. Tervezés. Egyik láb mindig a földön! Kezdőlökés. Csíkos, teli – semmi. Platonov lök. Hármas, középre. Még mindig Platonov. Fehér a lyukban. Szofja újra, kézből. Hatos a bal felső sarokba. Taktikai lökés. Anna jön, de elvéti. Vengerovics figyeli. Nyikolaj és Szergej vizíroznak. Koccanás.
ÁPR. 28-29.

Emanuel Gat Dance (F): Brilliant Corners / tánc
Egy tiszta és jól körbehatárolt fény-négyzetben 10 táncos az állandóan változó koreográfia során megvalósítja a folyamatosságot: a tánc röpke, múló pillanatait. Emanuel Gat művészete a legtisztább tánc, amelyben annak érzéki és fizikai minősége egyaránt kiemelkedik. Hiányzott, ezért harmadszor is visszahívtuk.

A Printa Design ajánlata:

A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg. www.printa.hu

Figyelmébe ajánljuk