"Helyből húsz" januári programok

  • 2012. január 1.

Rólunk

 

Kedves Kártyatulajdonos!

Szeretnénk tájékoztatni partnerintézményeink januári kiemelt programjairól, melyekre az olvasókártya húsz százalék kedvezményt biztosít.

További részletek az intézmények weboldalain és a jegypénztárakban találhatók.

Az A38 Hajón a következő programokra érvényes az olvasókártya januárban:

13. péntek, 22:00

Rewind Special – Palotai, Cadik, Ludmilla, MC Zeek

Ezen az estén hazánk elektronikus szcénájának a legnagyobbjai vidám, laza, egyszerre visszapillantó és előremutató műsorukkal teszik boldoggá közönségüket a Rewind immáron 10 éves hagyományaihoz híven, ahol a klasszikus zenétől indulva a jazz, a downbeat és a hiphop fut át progresszív tánczenékbe.

14. szombat, 20:00

Noises from the Neighbourhood: Albin Janoska: Le Grand Baheux – Albin Janoska (AT), anORGANik:org feat. Judie Jay, VJ Urbanizer

A producerként és lemezlovasként egyaránt rangos hírnevet szerzett magyar származású Bécsben élő multi-instrumentalista olyanok nagyságokkal osztotta meg tehetsége gyümölcseit, azaz játszott együtt, mint Count Basic, Rodney Hunter, Groove Collective, Sofa Surfers, Zagar, Richard Dorfmeister, Violetta Parisini és még sokan mások. Ezen az estén zenekarával, valamint az elbűvölő hangú Judie Jay-jel lép fel!

19. csütörtök, 20:00

Random Trip Special: Soul-Funk Celebráció feat. Andrew Hafler (USA), Brandon Mezzelo (USA), Pély Barnabás, The Jam

A Random Trip Delov Jávor vezetésével, a szabad és határtalan zenélést hozza a jól ismert Random Szerda és Gimmeshot improvizatív klubok nyomdokaiban. Ezúttal: Random Trip Special Soul-Funk 'Celebráció' feat. Andrew Hafler (USA), Brandon Mezzelo (USA), Pély Barnabás, The Jam (Breakdance verseny előzetes) + Vígh Arni - basszusgitár, Oláh Anti (Irie Maffia) - ütőhangszerek és persze Andy - ének, Brandon - sax, Pély Barna - ének, gitár, DJ Q-Cee, Jávor és mások, valamint a színpad előtt breakdance improvizáció a zenészek imprójára.

21. szombat, 21:00

Noises from the Neighbourhood: Electro guzzi (A) – analogue techno

A techno Mozartjai, avagy bécsi klasszikusai, aki szédítőbb tánczenét produkálnak számítógépmentes, vagyis színanalóg dob-gitár-basszusgitár felállásukkal, mint a fél világ. Kihagyhatatlan!

21. szombat, 22:00

Technokunst: James Ruskin (USA), Isu, Dork

Az első album, a Blueprintnél megjelenő Further Design hozta meg Jamesnek azt az átütő sikert, ami az angol techno szcénájának legfényesebben ragyogó csillagává tette. Ma már olyan dj-k játsszák lemezeit, mint Jeff Mills, Dave Clark, Claude Young. 2000-ben a Blueprint Records mellett megalapította második kiadóját, a Point2-t, melynek kiadványai mind a klubvendégek, mind az otthoni zenehallgatók igényeit kitűnően kielégítik.

22. vasárnap, 20:00

Jane Birkin sings Serge Gainsbourg (FR) – Via JapanK

Ki ne ismerné a csodálatos Zsötem (Je t'aime) dalt, amelyet Jane Birkin elképesztően erotikus hagján énekel? Birkin január 22-én életében először lép fel Magyarországon a Hajón. Vissza nem térő alkalom lesz ez mindazok számára, akik szeretik a legendás dalt, hogy abban szerelmüket, ifjúságukat, szabadságukat, és egy elképesztő kor vad szépségét újraéljék, s újraízleljék. Ezen az esten a koncert előtt különleges francia vacsora fogyasztható az éttermünkben. A Hajó eme különleges eseményt javasolja meglepetésnek a karácsonyfák alá.

Az alkalmi vacsora elfogyasztása 18.30-tól lehetséges éttermünkben, amely a belépőjeggyel együtt 12.500 forintba kerül, s csak elővételben kapható január 20-áig. A menü: Kéksajtos burgonyasaláta zöldsaláta fészekben, Fokhagymás sertésdió forrázott parajjal és francia rakott burgonyával, Francia palacsintatorony konyakos narancsszósszal.

26. csütörtök, 20:00

A 20. Sziget bemutatja: !DelaDap (AT) – I Know What You Want lemezbemutató, Vojasa, DJ Stani Vana (AT)

Egy estén találkozik a Vojasa autentikus szédítő oláh cigányzenéje a !Dela Dap balkáni és középeurópai roma hagyományokra építkező, iszonyatos táncoltató energiát sugárzó muzsikájával. A !Dela Dap ezen az estén mutatja be vadonatúj I know what you want című lemezét! Ez a koncert része a 20. Sziget fesztiválra való közös készülődésnek. "2012. augusztusában immár 20. alkalommal indulunk kedvenc fesztiválunkra, a Szigetre, az egy hét önfeledt együttlétért, a koncertek és előadások sokaságáért, vagy csak azért, hogy ott legyünk. A jubileumi alkalom okán most a fesztivál jön el az A38-ra, hogy januártól, havonta adjon egy kis ízelítőt az elmúlt Szigetek koncertjeiből vagy még eddig ott nem látott bulikból, hogy aztán augusztusban ismét elinduljunk újabb koncertekért, más programokért vagy csak azért, hogy ott legyünk a Szigeten, immár huszadszor..."

27. péntek, 19:30

Compact Disco, Bambi Beatz

A Compact Disco elektronikus zenei formációt három tehetséges magyar zenész alapította: a Toy Division-ből és Brownfield zenekarból ismert Pál Gábor, a Collins és Behnam DJ páros tagja Lotfi "Begi" Behnam és Walkó Csaba, aki egy korábbi megasztár sorozatban valamint szintén a Brownfield együttesben mutatta meg énektudását, valamint tavaly csatlakozott hozzájuk Sándor Attila basszusgitáron. Előttük az A38 és a Szerencsejáték Zrt. által rendezett Talentométer zenei tehetségkutató első helyezettje, a fődíjas zenekar, a Bambi Beatz mozdítja be a közönséget elektronikus popjával.

28. szombat, 21:00

Mary Popkids 2 szülinap: Mary Popkids, Ez a Divat, The Bras, We Plants Are Happy Plants

Ütős, sodró funk, kitűnő, szívtipró indie, kiváló elektronika és még egy csomó meglepetés a budapesti szcéna új kiválóságaival egy remek hangulatú, bulizós estén, a Mary Popkids második szülinapján.

Az olvasókártya érvényes az a la carte fogyasztásra, illetve a különleges ajánlatból a kedvezményes koncertekhez kapcsolódó vacsorákra.

A KINO januári bemutatója:

Legjobb szándék a Kinoban

Alex a harmincas éveiben jár, jóindulatú, de neurotikus jellem. Amikor édesanyja váratlanul agyvérzéssel kórházba kerül, idegei végképp szétzilálódnak. Úgy érzi, a kórházban senki és semmi nem szolgálja elég jól édesanyja gyógyulását. Orvosok, betegtársak és családtagok különböző tanácsai között tipródva igyekszik kézben tartani az irányítást, és minden lehetséges módon egyengetni édesanyja útját a gyógyulás felé. Hiába próbálja azonban minden szempontot figyelembe véve a legjobb körülményeket megteremteni, közben éppen Alex követ el hibát – a legjobb szándékkal.

A „Legjobb szándék” a legjobb film díját érdemelte ki a locarnói filmfesztiválon, ahol a főszereplő, Bogdan Dumitrache alakításáért a legjobb színész díját is hazavihette. Itthon a Jameson Cinefesten a legjobb koprodukció díját kapta.

A film Sitaru művészetén túl leginkább a hazai filmgyártás sikereként könyvelhető el, hiszen létrejötte magyar producernek, Vágási Emőkének köszönhető, aki a filmbe a legjobb fiatal hazai színészeket is bevonta (Tóth Orsolya, Szikszai Rémusz, Török-Illyés Orsolya), valamint hangmesterként a többszörösen rangos szakmai díjakkal jutalmazott Zányi Tamás jegyzi a filmet. A stábban rajtuk kívül még több magyar szakember dolgozott, az elismerések és a fesztiválmeghívások az ő munkájukat is dicsérik.

Magyar-román dráma, 2011, 105 perc

Rendező, író: Adrian Sitaru

Producer: Vágási Emőke, Ada Solomon

Szereplők: Bodgan Dumitrache, Alina Grigore, Tóth Orsolya, Török-Illyés Orsolya, Szikszai Rémusz

Bemutató: 2012. január 19.

Az olvasókártya valamennyi filmvetítésre érvényes. www.akino.hu

A MODEM januári ajánlata:

Földszinti kiállítótér

Drozdik Orshi  A másik Vénusz

2012. január 8-ig

2. emeleti kiállítótér

Hét milliárd emberi agy nagyjából. feLugossy László retrospektív

Január 21- április 29.

A Sárospatakon élő FeLugossy László sokoldalú, kreatív életművét nem lehet egymástól elkülönülő korszakokra bontani, inkább csak újra- és újra felbukkanó motívumok köré csoportosíthatjuk munkáit. A kelet-európai underground tipikus képviselője, a hagyományos műfaji kereteket átszakító művészeti kísérletein belül hangköltemények, nyers-hús-kompozíciók, happeningek, performance-ok, ready made-k, objektek, environment-ek is jelzik sokrétűségét. Stílusában a pop art direkt tárgykultusza gyakran keveredik a grafittik szókimondó szexuális jelképrendszerével. FeLugossy a jellegzetesen földközeli paraszti és kispolgári világ, a kiürült folklór és a másodosztályú modernizmus keveredéséből egy sajátos, asszociációkban gazdag univerzumot épít fel. A képzőművészet mellett irodalommal, filmmel és zenével is foglalkozik. Alapítója az A. E. Bizottság zenekarnak és a szentendrei Vajda Lajos Stúdiónak.

A kiállítás részei:   „prológus”  „háztáji”  „az út”  „kísérlet”   „boldog világvége”

FeLugossy László: RAKÉTA ELV  /DHARMA MENEDÉK-LÖVEDÉK/

„…mert így fogalmaztam, pedig eredetileg nem így szeretem volna, mert az volt a szándékom, hogy teljesen másképp fogalmazzak, de ez valahogy így jött össze bennem, mert csak mondom-mondom, amit gondolok vagy érzek, s közben azt is érzem, hogy úgy mondom, ahogy kijön, pedig mintha másképpen szeretném mondani, úgy ahogy éppen nem jön ki, de ez csak pont olyan, mintha egy lakodalomban a menyasszony csak egy tánc lenne, gondolatban felemelve a mennybolton táncolva, lebegtetve, miközben én meg az ünnepi tortát majszolva nézem ezt a rabul ejtett előadást még el nem ájulok, mert oly kimerítő ez a gondolati felemelés, amely csak egy röpke előjátéka önmagam felemelésének, az elröppenni látszó idő abszolút visszafordíthatatlanságát visszafordítva, minden szorító kategóriát kijátszva, egyszerűen azon döbbenek meg, hogy mit is akarok én itt ezzel mondani, mivel úgy volt, hogy teljesen másról fogok beszélni,…”

3. emeleti kiállítótér

A szépség vonalai. Aktok az Antal-Lusztig-gyűjteményből

december 1. – február 26.

Január 26., 19:00 Az ÚJ JAZZ sorozat nyitóestje
Fellép: Matthew Mitchell trio, közreműködik: Harcsa Veronika
a koncert előtt: ef Zámbó István előadása Miles Davisről, mint képzőművészről

Az olvasókártya minden kiállításra érvényes. www.modemart.hu

Az ÍRÓK BOLTJA januári programjai:

A programok 1600-kor kezdődnek, az eltéréseket jelezzük!

12. csütörtök

CORVINA

Erdélyi Hajnal: Emlékkönyv az Operaház óvóhelyéről

Vendégünk lesz: a szerző és Kun Zsuzsa, Kossuth-díjas balettművész

Moderátor: Oláh Andrea

18. szerda

CSER KIADÓ

Tasnádi Zsuzsanna - Selmeczi Kovács Attila: Régi magyar mintakincs

Selmeczi Kovács Attila: Régi népélet naptára 2012

Selmeczi Kovács Attila: Elfeledett magyar mesterségek

Vetítés és beszélgetés a szerzőkkel.

A beszélgetés moderátora: Gulázsi Aurélia

24. kedd

KAGYÓKÜRT

Sokadik népvándorlás, társadalmi mozgások - A Kagylókürt 56. számának bemutatója

Rácz Géza főszerkesztő beszélget a lapszám két szerzőjével,

Szabó Edit irodalmárral és Szendrei László, történésszel.

25. szerda 19 órától

ÉS-KVARTETT

Az est témája Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz című regénye lesz.

A beszélgetés résztvevői: Angyalosi Gergely, Bazsányi Sándor és Szilágyi Zsófia

A beszélgetést vezeti: Károlyi Csaba.

A sorozatot a MASZRE támogatja.

26. csütörtök

PALATINUS

Isaac Bashevis Singer: A Moszkát család

A kötetet bemutatja és a fordítóval, Turczi Istvánnal beszélget

Vári György és Reményi József Tamás

Az olvasókártya minden könyv és folyóirat vásárlása esetén érvényes. www.irokboltja.hu

A TRAFÓ Kortárs Művészetek Házában minden előadásra - kivéve a zenei rendezvényekre - érvényes az olvasókártya.

2012 JAN. 5 - 7.
Nouveau Cirque Du Vietnam: Lang Toi, a falum / új cirkusz
Pálcikákon repülő kicsi figurák. Képekkel, hangokkal, mozdulatokkal játszó cirkusz – költői utazás kicsiknek és nagyoknak! Én hozom az egész családom.

2012 JAN. 10.
Gangaray Dance Company – Közép-Európa Táncszínház: ArTeRrOr / tánc
Az ’ArTeRrOr’ (Art Techniques Random Opportunities) című est három rövid koreográfiából áll, e három hangulatában, zeneiségében eltérő mű szünet nélkül olvad egymásba.

2012 JAN. 13 - 14.
Eléonore Valère-Lachky (F/B) / Badora Dance Company (H): Whirling / Bestia
/ tánc
Régi darab, új felállás. Ismét megújul a csapat: kizárólag Nelson Reguera az állandó, hozzá most Major László és Simet Jessica csatlakozik, illetve a legfrissebb Frenák-felfedezett: Vasas Erika.

2012 JAN. 16 - 17., 23. és 25.
Kárpáti Péter: A pitbull cselekedetei
/ színház
Az ősi legendák dühös prófétája, sok ezer éves kóborlás után, ma reggel Budapestre érkezett. Leszállt a nemzetközi vonatról, kijött a Keletiből, bevetette magát a városba, ahogy pitbull a játszótérre – és ma este találkozik velünk... 

2012 JAN. 18 - 20.
Pintér Béla és Társulata: Gyévuska / színház
Mikor? A második világháború idején. Hol? Laktanyában, bálteremben, távoli orosz rónán. Kik? Főtisztek, tisztek, honvédek és hozzátartozóik, munkaszolgálatosok. Hogyan? Pucciniba oltott slágerekkel, magyar nótákkal és katonaindulókkal.

2012 JAN. 25 - 26.
A HOPPart TÁRSULAT és a NÉZŐMŰVÉSZETI Kft. bemutatja
Shakespeare: Ahogy tetszik
/ színház
Menni vagy nem menni? Csinálni vagy rinyálni? Élni vagy úgy tenni? Levetkőzni vagy álruhába bújni? Leépülni vagy beépülni? Balaton vagy Trabant? Kőleves Kert vagy Ellátó Kert, Édenkert vagy nyakatekert? És a szerelem?
A darab szereplői kivonulnak a világból, hogy meghozzák a maguk döntéseit. De lehet-e döntéseket hozni a világon kívül?
2012 JAN. 27 - 28.
JÉROME BEL (F): Pichet Klunchun és én
/ tánc
„Pichet, hadd mutassam be Jérome-ot, a provokatív francia kortárs koreográfust. Jérome, ő Pichet, a hagyományos thai tánc egyik kiváló művelője. Iszik valaki teát?”

A Cirko-Gejzír januári bemutatói:

Január 12.: Faust

(Faust, orosz film, német nyelven, 2011, 143 perc)

Számtalan feldolgozás látott ugyan napvilágot, mégis egyre kevesebben és egyre kevésbé ismerjük Goethe Faustjának történetét, mely a modern európai kultúra egyik sarokköve. Most egy újabb nagy rendezőegyéniség, Alekszandr Szokurov (Az orosz bárka, 2002) gyürkőzött neki a módfelett vizuális irodalmi alapanyagnak. 
A film a 2011-es Velencei Mostra fődíját, az Arany Oroszlánt nyerte el a Darren Aronofsky vezette zsűri egyhangú döntése nyomán. 
Faust egy kutató elme, az orvoslás és az alkímia egyaránt izgatja, ám mindinkább szembesülnie kell saját korlátaival. Ekkor kísérti meg őt a moziban nem is nevesített uzsorás. Miközben végigvezeti kiégett hősünket a nagybetűs életen, egy szerződést írat vele alá, hogy a kalandokért, szerelemért, tudásért bizony a lelkével fizet majd.
Alekszandr Szokurov stábja (ide érteve a színészeket és alkotókat egyaránt) egy olyan filmet hozott létre, mely mély nyomot hagy az emberben.
Rendező: Alekszandr Szokurov
Szereplők:
Johannes Zeiler - Heinrich Faust
Anton Adasinsky - uzsorás
Isolda Dychauk - Margarete
Georg Friedrich - Wagner
Hanna Schygulla - uzsorás felesége

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.cirkofilm.hu

A Nemzeti Színház ajánlata:

Február elején két új bemutatót tart a Nemzeti Színház. A Nagyszínpadon Bródy Sándor: A tanítónő című klasszikus színművét Novák Eszter rendezi. A vidéki kisvárosba érkező fiatal, kezdő tanítónő küzdelme a röghöz kötött helyi elöljáróságok csökött élet- és világszemléletével meglepően ismerős ma is. Tóth Flóra szerepében egy fiatal egyetemista debütál: Szilágyi Csenge.

A Gobbi Hilda Színpadon Ulrich Hub: Náthán gyermekei című művét mutatjuk be Gigor Attila rendezésében. A 12-16 éves kor között ajánlott ifjúsági előadás a bibliai Náthán és családja történetét próbálja közérthetően, a fiatalok számára megragadhatóan értelmezni és előadni. A felekezeti, vallási hovatartozást, a hitek egymás mellettiségének lehetőségeit vizsgálja az előadás egy közös társas-játékban, Kulka János főszereplésével.

Az előző évi sikerek után idén is folytatódik a Nemzeti Színház és a Danubia Zenekar közös hangverseny sorozata, melynek első állomásán, január 21-én a muzsikusok Latin–Amerikába kalauzolják a nézőket.

Figyelmükbe ajánljuk a Nemzeti Színház közelmúltban bemutatott előadásait: G.B. Shaw Szent Johannáját Nádasdy Ádám új fordításában, Bánfalvi Eszterrel a főszerepben, Alföldi Róbert rendezésében a Nagyszínpadon láthatják. Az előadás azt vizsgálja, mi történik egy emberrel, akit meglátogat az Isten és feladatot, célt kínál a számára? Hogyan képes megfelelni az isteni akaratnak; főként akkor, ha gyönge fiatal nő az illető? Mi történik vele, ha olyan férfiakat kell meggyőznie, akik maguk már alig hisznek, életüket csupán saját élvezetük, a politika és a hatalom véget nem érő játszmái foglalkoztatják? A naiv, szinte tanulatlan lánynak olyan roppant terheket kell vinnie, amely meghaladhatná az erejét, de hite és meggyőződése minden akadály leküzdésére képessé teszi. Johanna kardot ragad, sereget szervez, férfiként küzd, hogy megmentse a dauphint, Károlyt, a leendő királyt. Végül mindazok a férfiak – Bodrogi Gyula, Fodor Tamás m.v., Földi Ádám, Kulka János, László Zsolt, Marton Róbert, Nagy Zsolt, Szabó Kimmel Tamás, Szarvas József, Szatory Dávid, Znamenák István alakításában –, akik a hit bástyájaként maguk előtt tolták Johannát, máglyára segítik őt, hogy aztán legendaként emeljék az égig. A naiv hit és a rafinált cinizmus egymást feltételező küzdelmét az író lenyűgöző éleslátással és máig ható humorral ábrázolja.

Molière A fösvény című színművét Illyés Gyula klasszikus verselésében Rába Roland állította színpadra. Harpagon szerepében Blaskó Pétert, Frosine szerepében Törőcsik Marit, Anselme szerepében Sinkó Lászlót, a további szerepekben pedig a színház fiatal színészeit, Gerlits Rékát, Radnay Csillát, Makranczi Zalánt és Mátyássy Bencét láthatják a nézők. Molière az emberi természet legmélyét feltáró jellemkomédiájának főszereplője maga a pénz. A pénz, amiből sosincs elég – egyesek számára. A pénz, ami mindig a másé; a pénz, amit meg kell őrizni, amit gyarapítani kell, amit irigyelni kell; a pénz, amely a szerelem helyett a legfontosabb szenvedéllyé válik; a pénz, amely az emberiség szerint igenis boldogít… Harpagon pénzhez fűződő végletes, tragikomikus vonzalmát Molière gazdagon, részletekbe menően, gyilkos humorral ábrázolja.

Sütő András – Heinrich von Kleist Kolhaas Mihály című novellája alapján írt –, Egy lócsiszár virágvasárnapja című drámáját nemrégiben mutattuk be a Gobbi Hilda Színpadon. Az igazságáért a végletekig küzdő Kolhaas szerepében Szarvas Józsefet láthatják, Lisbeth, a feleség: Söptei Andrea, Luther: Blaskó Péter. Rendező: Znamenák István.

A Nemzeti Színházban is érvényes a NemTétel kártya, 40% kedvezmény diákoknak! Részletek: www.nemtetel.hu

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. Egy előadásra 2 db jegy vásárolható kedvezményesen. www.nemzetiszinhaz.hu

A Katona József Színház januári ajánlata:

19. csütörtök, 21. szombat, 26. csütörtök 19:00, 20. péntek 19:00 BEMUTATÓ

KISPOLGÁROK

A szülők ma éppen olyan elveszett és tanácstalan generáció tagjai, mint utódaik. Még igyekeznek összefabrikált értékrendjüket ráerőltetni gyerekeikre, de ebben sem hit, sem meggyőződés nincs – és legfeljebb annyit értek el, hogy elveszítették gyerekeik tiszteletét és szeretetét, éppolyan magányos, kétségbeesett lényekké váltak, mint az utat kereső fiatalok. Az elmúlt 110 év alatt feltehetően ez a legnagyobb végbement változás Gorkij darabjának lehetséges értelmezésében...

27. péntek 19:00

DILETTÁNSOK

Két párizsi írnok, Bouvard és Pécuchet nyugdíjba vonulása után vidékre költözik. Kivonulnak a társadalomból, hogy vidéki magányukban minden lehető emberi tudást megszerezzenek. Céljuk, hogy tanulmányozzák a különböző tudományterületek legrégibb és legújabb eredményeit, és mindenről megalkothassák saját definícióikat. A könyvekben leírtakat sorra kipróbálják, ám kísérleteik, mint egy abszurd komédiában, balul sülnek el. A Katona József Színház előadása karikaturisztikus eszközökkel leplezi le a mindannyiunkban ott lakozó tudatlanságot, az általános, korokon átívelő, emberi hülyeséget. Az üzenet nem túl derűs, Ascher Tamás rendezése azonban rendkívül szórakoztatóan mutatja be a látleletet, mely rólunk szól.

8. vasárnap, 14. szombat 19:00

A MIZANTRÓP

„Jobbat nem tudtam írni, és bizonyos, hogy nem is fogok” – írta Molière A mizantrópról, amelyet 1666-ban mutatott be a társulata. „A mizantrópot ötvenévente újra kellene írni” – mondta a darabról Diderot egy évszázaddal később. A Katona másodszor tűzi műsorára a darabot: az 1988-ban, Cserhalmi György és Udvaros Dorottya főszereplésével bemutatott előadást Székely Gábor rendezte. Ahhoz az előadáshoz készült Petri György új fordítása, amelyet most egy-két ponton Petri barátja és költőtársa, Várady Szabolcs igazított át. A Zsámbéki-rendezés két címszerepét ezúttal pedig Fekete Ernő és Ónodi Eszter alakítja.

„Fekete Ernő a valóság elől sarokba, sufniba, Bachba menekülő Alceste-je „veleszületett vitakészségének" áldozata. (...) Valaki, aki zsigerileg nem bírja elviselni a mindent uraló erkölcsi és szellemi silányságot. Súlyos, egyszerű, tökéletes alakítás.” Koltai Tamás (ÉS)

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat. www.katonajozsefszinhaz.hu

A Katona József Színház Kamrájában a következő programokra érvényes az olvasókártya januárban:

12. csütörtök, 13. péntek 19:00

24. kedd 19:30

LÓSZÚNYOG

A Makszim Gorkij kisregényéből Bán Zoltán András és Lengyel Ferenc által készített monodráma egyetlen szereplője, a Lószúnyog bece- (fedő?) nevű pártmunkás, akit 1918-ban letartóztatnak, mivel felmerül a gyanú, hogy a cári titkosrendőrség beépített embere. „S hát nem lehet tagadni, tényleg így van. Mint a cellában gubbasztó rab monológjából kiderül, 1905-ben kezdődött. Igaz, hívő kommunista volt – s mégis maga ajánlkozik valaki helyett a besúgásra. Ekkor még van magyarázat: a hatalom nyomása. Ám ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább egyértelmű: számára ez nem olyan nagy tragédia. Sőt, lelkiismeretesen végzi ezt a munkát. „Két ember lakozott bennem, és sehogy sem fértek össze” – mondja. S hányan vagyunk ma így: mást gondolunk, mint amit mondunk. El is hisszük azt, amivel homlokegyenest szembemegyünk, aztán a végén csodálkozunk: hogy kerültünk ide? Hogy lettünk elzárva – magunktól is? Hiszen a végére az egyik már nem hallja a másik szavát. Így szűnik meg a gondolkodás, a felelősségérzet, a bűntudat – a civilizáció mint olyan.” Ugrai István (7óra7)

10. kedd 19:00

AZ UTOLSÓ TÍZ ÉV, BAJOR GIZI

„Darvasi László Az utolsó tíz év, Bajor Gizi című darabja, amint azt a cím jelzi, a színésznő életének és karrierjének utolsó évtizedét szedi működőképes színpadi jelenetekbe. 1941-től 1951-ig: nehéz és tragikus időszak ez - történelmi kataklizmák, amelyeken Bajor Gizi úgy ment át, hogy tisztességét, emberségét, segítőkészségét közben csúcsra járatta. A Bajor-dráma: színészetbe oltott magánélet és vice versa. Főleg vice versa: magánéletbe oltott színészet. Darvasi Bajor Gizije az élet legkülönbözőbb helyzeteiben játszik - mondhatjuk éppenséggel úgy is: manipulál, jellegzetesen felsőbb alapállásból -, hol egy fasiszta gyilkost, hol egy kommunista smasszert igyekszik megdolgozni nemes céljai érdekében. (…) Fullajtár Andreáról elmondhatjuk, hogy készen áll benne Bajor Gizi, és sok mindent meg is mutathat belőle. Virágos ruhája, haja hullámai, szeme állása - és a lenge báj, a női bűverő, a huncut okosság, a hatni tudás. Galsai Pongrác a Bajor Gizi játékai című életrajzban-portrékötetben ezt írja: „A legfontosabb, a hősnő sorsát egyszerre fénybe borító tulajdonság, gesztus vagy hangszín megragadása; rátalálás a nagy, koncentrált pillanatra. Egy vésőütés. Egy mozdulat. Egy emberi sors - egyetlen másodpercben." Stuber Andrea (szinhaz.net)

15. vasárnap, 20. péntek, 21. szombat 19:00

7. szombat MAGYARORSZÁGI ŐSBEMUTATÓ

BŐRPOFA

"A Férfi a szekrényhez lép, kivesz egy hosszú, fehér henteskötényt, és szétteríti a mosogató felett. Kivesz a hűtőből egy vörös löttyel teli poharat; talán vér. Egyik ujját a pohárba dugja, ide-oda forgatja benne, majd a folyadékot művészi igényességgel a kötényre csepegteti, a poharat pedig visszarakja. Az eredménnyel még mindig elégedetlen, mutatóujjával szétken pár cseppet, a hamutartóból hamut szór a foltra, mindkettőt jól szétmaszatolja, felveszi a kötényt, és megnézi magát a tükörben. Felmászik egy létrára, és kivesz egy csomagot a szekrény felső részén lévő titkos helyről, ünnepélyesen kibontja, kivesz belőle egy bőr henteskesztyűt és egy bőrmaszkot, ami pont ugyanolyan, mint Tobe Hooper „A texasi láncfűrészes mészárlás” című filmjében. Felveszi a maszkot, aztán kivesz a szatyorból egy papírdobozt, a papírdobozból pedig egy szemmel láthatólag vadiújonnan vásárolt láncfűrészt. Szerelmesen a kezébe veszi." részlet Helmut Krausser darabjából

Az olvasókártya az összes előadásra érvényes, kivéve a vendégjátékokat.

www.katonajozsefszinhaz.hu

Az ODEON Tékákban ingyenes a beiratkozás minden kártyatulajdonosnak

Hollán Téka, 1136 Bp., Hollán Ernő utca 7., tel.: 06 1 349 2776

Corvin Téka, 1082 Bp., Corvin köz 1., tel.: 06 1 313 9896

Puskin Téka, 1052 Bp., Kossuth Lajos utca 18., tel.: 06 1 318 6464

Tabán Téka, 1016 Bp., Krisztina krt. 87-89., tel.: 06 1 213 7730 www.odeon.hu

Az Odeon tékák januári ajánlata:

Január 11: Őrült, dilis, szerelem
Rendezte: Glenn Ficarra és John Requa
Glenn ficarra és John Requa írta a filmtörténet egyik legszemtelenebb és legmerészebb karácsonyi vígjátékát, a Tapló télapót, majd pár éve a hasonlóan bátor és tabudöntögető I Love You Philip Morris-szal rendezőként is bemutatkoztak. Az Őrült, dilis, szerelem. korábbi munkáiknál ugyan jóval visszafogottabb, de legalább olyan szórakoztató; a romantikus vígjátékban a házasságából frissen kiugrott negyvenes férj (Steve Carell) alkalmi szerelmi tanácsadója, a könnyű és gyors kalandok specialistája, a sármos Jacob (a tavaly végleg sztárrá avanzsált Ryan Gosling) segítségével próbálja elsajátítani a sikeres hódítás technikáját, ám váratlanul utóbbit is megérinti a valódi szerelem.

Január 18: Boardwalk Empire – Gengszterkorzó

Az HBO gyártásában készült sorozat az alkoholtilalom korszakába, a múlt század 20-as éveibe repít minket, Atlantic Citybe, ahol a politika és az ekkor ébredező kiskirályok egyszerre próbáltak meg hasznot húzni a prohibícióból. Puha kalapok, élre vasalt öltönyök, fényes cipők és persze igazi nehézfiúk. Az összesen 65 millió dolláros költségvetésből készült sorozat a műfaj valódi szakértőinek részvételével készült: Terence Winter és Timothy Van Patten a Maffiózók című sorozaton dolgozott már együtt, az első részt pedig maga Martin Scorsese rendezte.
Január 18: Biutiful
Rendezte: Alejandro Gonzalez Inarritu
A Halál-trilógia (Korcs szerelmek, 21 gramm, Bábel) után az író Guillermo Arriaga és a rendező Alejandro Gonzalez Inarritu útjai szétváltak,ezek után pedig mindketten magukhoz ragadták a másik posztot is . A Biutiful Inarritu első munkája, melyet íróként és rendezőként egyaránt jegyez; a megrázó, sötét megváltástörténetben a rákbeteg Uxbal (Javier Bardem) a halálra készülve próbálja elrendezni maga és szerettei életét. Lehengerlő alakításáért Javier Bardemet Cannes-ban a legjobb férfi főszereplő díjával tüntették ki, és Oscar-díjra is jelölték.

Január 25: Felettünk a Föld

Rendezte: Mike Cahill
A vágóként, operatőrként, íróként és rendezőként egyaránt dolgozó Mike Cahill tavalyi filmje egészen különleges és egyedülálló ötvözete a sci-finek és a drámának (hasonlóan Lars Von Trier Melankóliájához): két fiatal véletlen találkozásának történetére közvetlenül reflektál az égen a megismerkedésükkel egy időben feltűnő Föld 2 közeledése. A mű a tavalyi Sundance Fesztiválon mutatkozott be, ahonnan két díjjal térhetett haza.

A Printa Design ajánlata:

A boltban minden termék 20% kedvezménnyel vásárolható meg. www.printa.hu

A PÉCSI APOLLÓ MOZI januári ajánlata:

Vad Magyarország – A vizek birodalma 12.29-01.07.

Magyar természerfilm/hungarian film, 2011, 52 perc

Rendező: Török Zoltán

Narrátor: Kulka János

Apró, kis hazugságok /Les petits moutchoirs/Little white lies 12.29-01.11.

Francia/French film, 2011, 154 perc

Rendező: Guillaume Canet

Szereplők: Marion Cotillard, Francois Cluzet, Benoit maquinel, Gilles Lellouche

Tomboy 01.05-18.

Francia film/French film, 2011, 81 perc

Rendező: Céline Sciamma

Szereplők: Zoé Héran, Malonn Lévana, Jeanna Disson, Sophie Cattani, Mathieu Demy

Éjfélkor Párizsban /Midnight in Paris 01.05-18.

Amerikai romantikus vígjáték/American comedy, 2011, 94 perc

Rendező: Woody Allen

Szereplők: Rachel McAdams, Owen Wilson, Marion Cotillard, Micheal Sheen

Blue Valentine 01.12-18.

Amerikai romantikus dráma/American drama, 2010, 112 perc

Rendező: Derek Cianfrance

Szereplők. Ryan Gosling, Michelle Williams

Az olvasókártya minden filmvetítésre érvényes. www.apolloartmozi.hu

Figyelmébe ajánljuk